Gulden Spoor voor Wouter Torfs
Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs, kreeg van De Beweging Vlaanderen-Europa een Gulden Spoor voor Economische uitstraling.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar reikt de vzw De Beweging Vlaanderen-Europa een Gulden Spoor voor Economische Uitstraling uit aan verdienstelijke personen die een opmerkelijk spoor trekken op het sociaal-economische terrein. Dit jaar gaat de onderscheiding naar Wouter Torfs, de grote baas van de keten schoenenwinkels Schoenen Torfs. De Vlaamse ondernemer kreeg de onderscheiding op 2 juli in Lier, bij het begin van de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag.
‘11 juli is onze Vlaamse feestdag waarop wij onze culturele waarden benadrukken, ons verleden eren en onze verdere politieke zelfstandigheid in de verf zetten. Onze economische ontwikkeling en kracht zijn daarmee onlosmakelijk verbonden. Het werk van Wouter Torfs past perfect in dit plaatje’, benadrukt de Lierse burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).
‘Wouter Torfs toont zich het prototype van de moderne bedrijfsleider die een traditionele Vlaamse onderneming op een sociaal verantwoorde manier weet klaar te maken voor de toekomst. De jury apprecieert daarbij in hem vooral de unieke manier waarop hij erin slaagt om economische rendabiliteit harmonisch te koppelen aan een zeer empathisch personeelsbeleid’, zei An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa. ‘De winkelketen is voor hem duidelijk niet zomaar een business die winst moet opleveren. Hij wil ook dat het voor alle medewerkers “a great place to work” is zoals hij het zelf in zijn jongste boek omschrijft.’
Wouter Torfs zette precies 30 jaar geleden de stap naar het bedrijf dat de vorige generaties van de familie uit de grond gestampt hadden. Torfs was op dat moment een jonge jurist en assistent aan de KU Leuven en gaf een veelbelovend ogende carrière als advocaat op. Hij begon als ‘assistent van de directie’ maar in het begin van de jaren ‘90 was hij als prille dertiger al CEO van de keten schoenenwinkels.
Het werd een begin van een succesverhaal. Wouter Torfs heeft intussen het aantal winkels binnen de keten nagenoeg weten te verdubbelen tot meer dan 70. En hij is er ook in geslaagd om de omzet te laten stijgen tot het tienvoudige van bij zijn aantreden.Maar de richting die hij het familiebedrijf uitstuurde, heeft zich altijd ook gekenmerkt door een opmerkelijke zorg voor de optimalisatie van de werkomgeving voor de ruim 600 medewerkers in de diverse vestigingen. Niet voor niets werd Schoenen Torfs dit jaar al voor de zevende keer uitgeroepen tot Beste Werkgever van België.
Voor de manier waarop het boegbeeld van de winkelketen zich maatschappelijk profileert, kreeg hij twee jaar geleden binnen de schoot van de Leuvense universiteit nog de VRG Alumniprijs. De Lierse CEO heeft zijn inzichten en ervaringen en zijn visie op ondernemen ook op papier gezet in twee boeken. ‘De ziel zit in een schoenendoos’ verscheen in 2010 en vier jaar later kwam er een opvolger onder de titel ‘Met hart en ziel’.
Recente voorgangers als Gulden Spoordrager zijn o.m. Eddy Bruyninckx, Antoon Dieusart, Jan-Pieter Denul, Peter Leyman, Frans Crols, Urbain Vandeurzen, Dirk Vyncke, Chris Maene, Joachim Coens, Gert Verhulst & Hans Bourlon, Esmeralda Peleman, de familie Van Rompuy (Argenta), Luc Tack, Hein Deprez en Fernand Huts.
Foto © Beweging Vlaanderen-Europa (Frank Boogaerts, An De Moor, Wouter Torfs en Philippe Muyters)
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.