fbpx


Vlaamse Beweging
Vlaanderen Feest

Beweging Vlaanderen-Europa zet 4 verdienstelijke Vlamingen in de bloemetjes
De Beweging Vlaanderen-Europa (BVE) kent elk jaar Gulden Sporen toe aan verdienstelijke Vlamingen die elk op hun manier een opmerkelijk spoor op cultureel, algemeen-maatschappelijk of economisch gebied vertegenwoordigen. De BVE organiseert ook mee de jaarlijkse toekenning van de Orde van de Vlaamse Leeuw. De laureaten dit jaar zijn Bart en Ann Claes, bedrijfsleiders van de kledingketens JBC en Mayerline (Economisch Spoor), theatermaker Stijn Brouns (Spoor voor Culturele uitstraling) en Johan Laeremans (Orde van de Vlaamse Leeuw). De uitreiking van de onderscheidingen vindt plaats binnen het kader van de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op 11 juli. 

Bart en Ann Claes

Stichter Jean-Baptiste Claes maakte na zijn wielerloopbaan van de naar zijn initialen genoemde kledingketen JBC een succesverhaal. In 2016 ontving hij hiervoor in Limburg een Lifetime Achievement Award. In 2004 droeg hij de bedrijfsleiding over op zijn kinderen Bart en Ann. Aan het roer van JBC en later ook van Mayerline kwamen zij met de globalisering en digitalisering voor grote uitdagingen te staan. Internationale spelers overspoelen de markt met goedkope producten en de e-handel vergt een aangepaste bedrijfsvoering.

Broer en zus Claes lieten zich niet van hun stuk brengen. Zij  liggen niet wakker van kwartaalresultaten. An De Moor, voorzitter van de BVE, licht toe: ‘Ze houden vast aan hun handelsmerk: kwalitatieve kleding bieden aan een betaalbare prijs, waarbij zij internationale trends stroomlijnen met de wensen van de klanten. Zo bieden ze bijvoorbeeld een andere collectie aan in Vlaanderen dan in Wallonië of in Duitsland dan in China. Respect voor de eigenheid en wensen van andere regio’s en landen gaat bij hen hand in hand met grenzeloos ondernemen. Ze spelen ook in op het stijgende succes van het online kopen, maar blijven tegelijkertijd fors investeren in winkels. Ann en het aankoopteam bezoeken op regelmatige basis de fabrieken waar de kleding gefabriceerd wordt en zien toe op het maatschappelijk aspect zoals onder meer goede arbeidsomstandigheden en verbod op kinderarbeid Zo hebben zij o.a. met hun leveranciers ook schooltjes opgericht of geholpen met de inrichting ervan in Bangladesh en India. Zo geven de kinderen Claes met verve een toegevoegde waarde aan het levenswerk van vader JBC. Zonder ego’s, met een gezonde teamgeest en met het belang van het bedrijf op de eerste plaats. Bart en Ann Claes zijn als gulden spoordragers dan ook terechte opvolgers van o.m. Wouter Torfs, Herman Daems en Louis Verbeke, om de meest recente te noemen.’

Op 11 juli krijgen Bart en Ann Claes in Antwerpen de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling uit de handen van voorzitter An De Moor en minister-president Geert Bourgeois.

Stijn Brouns 

Het Algemeen Nederlands staat onder druk. Veel cultuurdragers liggen niet wakker van het oprukkende verkavelingsvlaams en het uitdijend gebruik van dialecten. Zo dreigt een taalgebied zonder standaardtaal, een obstakel voor samenlevingsopbouw en een nachtmerrie voor nieuwkomers. Gelukkig zijn er tegentendensen. Een opmerkelijke heraut van het Algemeen Nederlands (AN) als cultuurtaal is Stijn Brouns, en dat in een artistiek milieu waarin het AN de jongste decennia achteruit boert. Samen met wijlen Jenny Tanghe legde hij 10 jaar geleden in Gent de basis voor het Theater- en filminstituut Brouns. Blijkbaar was er in Vlaanderen een plaats voor dit privaat initiatief naast de vertrouwde conservatoria, want vele studenten vonden intussen hun weg naar de Theaterkathedraal in Gent. Het succes leidde al tot de oprichting van zusterscholen in Amsterdam, Londen en binnenkort ook Parijs. Stijn Brouns is duidelijk mee met de internationalisering, maar beseft dat je internationaal maar respect kan genieten als je als taalgemeenschap met een standaardtaal naar buiten treedt. In de visietekst van zijn instituut lezen wij: “Taalkundig wenst de school zich te verdedigen tegen de ‘taalteloorgang’. Zij gaat tegen de tendensen van taalbreuk in en tracht dagelijks haar mensen taalkundig de correcte Nederlandse taal te laten handhaven”.

De Beweging Vlaanderen-Europa erkent de jarenlange inzet voor de Nederlandse taal en cultuur van creatieve duizendpoot Stijn Brouns met zijn Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling 2018, in opvolging van eerdere laureaten zoals Jan Verheyen en Jan Van Doren. De uitreiking vindt plaats in Brugge op 10 juli. 

Johan Laeremans

De hardwerkende Vlaming’ – het is een cliché. Maar clichés aarden op een grond van waarheid. Johan Laeremans is zo’n hardwerkende Vlaming. Met 60 jaar inzet voor de Vlaamse zaak en de Vlaamse Rand in het bijzonder verzette hij bergen werk. Einde jaren 1950 – begin jaren 1960 lag hij mee aan de basis van meerdere initiatieven en comités ter vrijwaring van de Vlaamse Rand, dikwijls in de rol van schatbewaarder. In de loop van de jaren dikte dit engagement almaar aan. Al de initiatieven opsommen waarin hij een belangrijke rol opnam, zou ons er zeker doen vergeten. Toch willen we uit die indrukwekkende lijst de volgende expliciet vermelden: het Komitee der Randgemeenten, het Vlaams Aktiekomitee voor Brussel en Taalgrens, de Marsen op Brussel, het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, de Actiegroep ‘Waar Vlamingen thuis zijn’, De Zes, het Aktiekomitee Vlaanderen ’90 met nationale betogingen in Brussel, het Halle-Vilvoorde Komitee, het Aktiekomitee voor de Splitsing van de Sociale Zekerheid. Verder is hij al tientallen jaren een sterkhouder in de Vlaamse Volksbeweging en andere Vlaamse verenigingen. Prof. dr. Matthias Storme vat samen: ‘Johan Laeremans is een Vlaming die al geruim een halve eeuw mee waakt over de territoriale integriteit van Vlaanderen en de politiek voortdurend heeft aangemoedigd om het Vlaamse zelfbestuur te vergroten.’ De Beweging Vlaanderen-Europa vereert op 5 juli in Aalst Johan Laeremans omwille van dit titanenwerk voor Vlaanderen met de Orde van de Vlaamse Leeuw 2018. Zo komt hij in het illustere gezelschap van onder meer Jean-Pierre Rondas (2011), Louis Vos en Lieve Gevers (2016) en Jan Verroken (2017) om de laureaten van de 2 voorgaande jaren te noemen.

Johan Laeremans neemt op 5 juli in het stadhuis van Aalst de Orde van de Vlaamse Leeuw in ontvangst. Stijn Brouns wordt op 10 juli bekroond in het stadhuis van Brugge. Op de Vlaamse feestdag van 11 juli is het de beurt aan Bart en Ann Claes in de Amuz in Antwerpen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.