fbpx


Binnenland

Het Covid Safe Ticket: nu vrijheid uitblijft, gaat overheid nòg harder dreigen

Zondag 19 december: nieuwe manifestatie in Brussel2021 zal allicht de geschiedenis ingaan als het jaar dat het vertrouwen in de politiek is leeggelopen als een ballon.  Gek genoeg heeft dat veel te maken met de succesvolle vaccinatiecampagne tijdens de eerste jaarhelft.  De communicatie-strategie daarover liep op twee benen.  Enerzijds angst creëren voor het Corona-virus, anderzijds een toekomstperspectief bieden.  Laat je vaccineren, anders loop je een groot risico en breng je je medemens in gevaar, zei men.  Maar ook : als iedereen doet wat moet, dan zijn…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


2021 zal allicht de geschiedenis ingaan als het jaar dat het vertrouwen in de politiek is leeggelopen als een ballon.  Gek genoeg heeft dat veel te maken met de succesvolle vaccinatiecampagne tijdens de eerste jaarhelft.  De communicatie-strategie daarover liep op twee benen.  Enerzijds angst creëren voor het Corona-virus, anderzijds een toekomstperspectief bieden.  Laat je vaccineren, anders loop je een groot risico en breng je je medemens in gevaar, zei men.  Maar ook : als iedereen doet wat moet, dan zijn we er snel van af, en breekt het Rijk van de Vrijheid aan.  Dat is de beproefde tactiek van de stok en de wortel : dreigen en belonen.  Die strategie is uitermate efficiënt gebleken en heeft geleid tot een uitzonderlijk hoge vaccinatiegraad.

Duimschroeven

Maar nu keert zich dat tegen de politici.  Want de beloofde wortel, die blijft buiten bereik.  De beloning voor het voorbeeldige gedrag blijft uit.  Het Rijk van de Vrijheid is verder weg dan ooit.  Met de CST-pas worden de duimschroeven steeds verder aangedraaid.  Wanneer begon het te dagen dat de Eerste Wereldoorlog geen kort conflict zou zijn, zoals eerst gedacht, maar nog jaren zou kunnen aanslepen ?  Dat moet ergens begin 1915 geweest zijn.  Vandaag lijken we met de Corona-crisis op hetzelfde punt beland.  Dit kan nog jaren duren, met de ene golf na de andere, de ene variant na de andere, tot alle letters van het Griekse alfabet opgebruikt zullen zijn.  Het is een deprimerend perspectief.

Dat is natuurlijk niet de schuld van de politici.  Maar stilaan lijkt een besef door te sijpelen in de publieke opinie dat de politici niet helemaal eerlijk geweest zijn in hun communicatie rond de vaccinatiecampagne.  Het is normaal dat de vaccins geleidelijk aan uitgewerkt raken, zeggen de virologen vandaag.  Je moet al heel veel geluk hebben om meteen een vaccin te ontwikkelen dat lang blijft doorwerken, en bestand is tegen nieuwe varianten.  Het is een beetje zoals met het griepvaccin: telkens opnieuw.  Dus is er nu een derde corona-inspuiting nodig, en straks allicht een vierde, en een vijfde…

Boemerang keert terug

Maar dat moet men toch al geweten hebben eind 2020, toen de vaccinatiecampagne van start ging ?  Je kunt je gemakkelijk voorstellen hoe de beleidsmakers geredeneerd hebben.  We kunnen nu toch niet openlijk toegeven dat het na twee prikken allicht nog niet gedaan zal zijn.  Want dan is de wortel weg, wordt het Rijk der Vrijheid een te verre fata morgana, en zijn de mensen niet meer gemotiveerd.  Dat was communicatie-psychologisch goed gezien.  Maar nu krijgt de overheid dat als een boemerang terug in het gezicht.

Ook inzake het ‘Covid Safe Ticket’ zijn de politici niet helemaal eerlijk geweest.  Ze weten al lang dat die naam een leugen is.  Dat het CST weinig met ‘veiligheid’ van doen heeft, werd hier al in een zeer vroeg stadium betoogd door viroloog Zeger Debyser.  Onder het mom van veiligheid wordt het CST gebruikt om de niet-gevaccineerden zoveel mogelijk uit te sluiten van het maatschappelijke leven.  Wie niet achter de wortel aan wil lopen is, die moet het leven zuur worden gemaakt.  Niet zomaar voor eventjes, maar allicht tot in lengten van jaren, golf na golf, prikcampagne na prikcampagne.  Inmiddels is het CST-regime in Brussel en Wallonië al verlengd tot 15 april.  Ook wie zich eerder voorbeeldig gedroeg, maar zich nu niet meer houdt aan het opgelegde prik-ritme en de derde (vierde ? vijfde ? …) inspuiting overslaat, die zal geen groen CST-licht meer krijgen.  Bekeerde vaccinweigeraars hebben straks een heel lange prik-agenda af te werken voor ze gerehabiliteerd zijn en opnieuw welkom in het sociale leven.

Nog meer angst aanpraten

Het CST, dat is vandaag de stok die men extra hard nodig heeft nu de wortel niet meer werkt.  Daarnaast is het een gemakkelijke voorspelling dat men ook de angst-gaspedaal nog wat meer zal indrukken.  De mensen wordt een panische angst aangepraat die niet meer in verhouding tot de werkelijke dreiging.  En dit via de merkwaardige collusie tussen overheid en mainstream media, die zo indringend werd geanalyseerd in de documentaire Ceci n’est pas un complot   https://www.cecinestpasuncomplot.org/ van Bernard Crutzen, en nadien ook wetenschappelijk in kaart is gebracht door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

Dat de overheid niet helemaal eerlijk heeft gecommuniceerd, is de meest vriendelijke formulering.  Dat ze zonder meer bedrogen zijn door de overheid is hoe steeds meer mensen het aanvoelen.  De manifestaties in Brussel zijn de thermometer van dat maatschappelijke ressentiment.  Nu zondag zullen we de temperatuur nog eens kunnen opmeten.

Bart Maddens

Bart Maddens is politicoloog en germanist.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.