Het Kanaal is niet zo breed …
Hoe de verkiezingsstrijd in het VK op de onze lijkt. En omgekeerd
Net als ‘rechts’ hier ‘links’ wil verdelen en de twee gedoodverfde toppolitici in Vlaanderen elkaar uitdagen tot presidentiële debatten, gebeurt hetzelfde aan gene zijde van het Kanaal.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEen nieuwe wending in de Britse politiek. Of toch maar een strategisch spelletje, twee weken voor de Europese verkiezingen? David Cameron wil voortaan ook de Groenen in het debat betrekken.
Hoewel de partij amper vertegenwoordigd is in het parlement in Westminster, zit er natuurlijk een gekiende tactiek acter. Met een UKIP dat zowel bij Labour als bij de Conservatives kiezers wegkaapt, is prime minister David Cameron er natuurlijk bij gebaat ook verdeeldheid op links in de hand te werken. En hoe doe je dat anders dan een linkse concurrent van je gedoodverfde concurrent Labour succes toe te wensen en op het strijdtoneel uit te nodigen (ook al heeft de Green Party of England en Wales maar één parlementslid in Westminster, ze hebben er wel twee in het Europees Parlement).
Herkenbaar? Hetzelfde gebeurt in Vlaanderen – en dat weet Bruno Tobback maar al te goed; hoeveel ‘rechtse’ stemmen geven niet wat graag toe dat ze PVDA+ succes en zetels wensen?
Aan beide zijden dus hetzelfde spelletje: verdeel de markt op links, en verzeker je van een zwakkere sp.a of PS (want in Wallonië is de druk van de PTB/Go veel groter dan die van ‘onze’ PVDA+).
David Cameron daarover bij de BBC:
‘I’m very keen to examine all the formats that we could have and I’ve suggested that perhaps we should have one debate with all the parties in, so that everyone can have their say, and perhaps we could have a debate where the two people who could actually be prime minister debate directly with each other.
I don’t think you could have a party like Ukip, without an MP, without the Greens, who have got an MP. So there are quite a lot of issues that have to be ironed out.’
[… Ik heb voorgesteld dat we misschien een debat zouden moeten ebben met alle partijen, zodat iedereen zijn zeg kan doen, en we misschien ook een rechtstreeks debat kunnen hebben tussen de twee mensen die kans maken om feitelijk eerste minister te worden.
Ik denk immers niet dat je een partij als UKIP kunt uitnodigen, zonder parlementslid, als je niet ook de Groenen uitnodigt, die wel een parlementslid hebben. …]
Eerder was er al een Europees kopstukkendebat tussen de grootste criticus van de EU, Nigel Farage (UKIP) en Nick Clegg van de eurofiele LibDems. Vandaag vraagt Cameron dus alle partijen rond de tafel én een apart debat tussen hem en Ed Milliband, leider van Labour.
Nu is dat niet de belangrijkste reden waarom Cameron de Greens uitnodigt. Sinds het debat tussen Farage en Clegg is hem al vaker de vraag gesteld wanneer hij nu eens in debat zou gaan met UKIP-leider Nigel Farage. Die dans ontspringt hij liever – zoals we dat hier zopas meemaakten met Bart De Wever en Kris Peeters, ondertussen zijn er toch twee debatten geweest na lang zeuren. En dus daagt hij Labour uit om ‘neen’ te zeggen op zijn vraag ook de Groenen uit te nodigen. Als de uitgesproken concurrent op rechts dient uitgenodigd, volgens de media, dan ook die op links, volgens Cameron. Bovendien debatteert hij liever – alleen – met Ed Milliband, die volgend jaar als baas van Labour een gooi doet naar het premierschap.
Wie de afgelopen dagen de verkiezingsstrijd in Vlaanderen/België volgde, herkent dit. Het Kanaal lijkt dan toch niet zo breed …
Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.