JavaScript is required for this website to work.
Europa

Het volk heeft beslist en Europa is boos

Mijmering bij een referendum

Harry De Paepe11/2/2014Leestijd 1 minuut

Europa vindt zo’n burgerdemocratie maar niets. Stel u voor dat het volk zijn politici niet volgt. Waar moet dat heen?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Als het aan het Zwitserse Alpenvolk ligt, dan komt er een einde aan de massale EU-immigratie in hun land. 50,3% van de Zwitsers keurden in een referendum op zondag 9 februari 2014 de immigratiequota goed. Dat bleek een meerderheid van 19 165 stemmen te zijn. Het mag dan nipt zijn, maar een meerderheid is een meerderheid. Interessant weetje hierbij is dat gemiddeld 44% van de Zwitsers komt opdagen voor referenda. Nu zouden dat zo’n 56% van de Zwitsers geweest zijn.

Laat die Zwitsers nu maar intern een hartig woordje discussiëren over de kracht van die meerderheid. De liberale president, Didier Burkhalter, liet immers meteen weten dat de bestaande wetgeving niet meteen vuilnisbak in gaat. Geert Wilders vond het alleszins allemaal ‘Fantastisch!’ en ook Gerolf Annemans zat te glunderen in de Terzake studio (10 feb.).

De Europese Unie reageert ondertussen als een afgewezen diva op haar retour. Ze scheldt, dreigt en schreeuwt. Terwijl ze stampvoetend haar frustratie uitdrukt, lijkt ze daarbij een hak van haar stiletto’s te breken waardoor ze hinkend het politieke podium afgaat. Het is de typische EU-reactie op volksraadplegingen: doet het volk niet wat er van haar wordt verwacht, dan zetten we het zodanig onder druk dat het wel van gedachten verandert. We zagen het al eens in Ierland gebeuren. En na de afwijzingen in Nederland en Frankrijk, trok Tsjechië in 2005 zijn referendum over de Europese grondwet in. Nu is het bang afwachten op het referendum over de positie van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU. Nog banger afwachten wordt het op de resultaten van 25 mei 2014. Gaan de eurosceptische en de eurokritische stemmen in de EU de bovenhand halen?

Ja, het is me wat Guy, zo’n burgerdemocratie.

Foto: © Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties