JavaScript is required for this website to work.
post

Hillary wint en ‘only three tickets out of Iowa’

De Amerikaanse presidentsverkiezingen na Iowa

David Neyskens2/2/2016Leestijd 2 minuten

Zowel voor de Democraten als de Republikeinen dienen de kaarten nog geschud, na Iowa. Uitkijken naar New-Hampshire en South-Carolina.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Gisteren werden de eerste voorverkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten gehouden in Iowa. Zoals steeds is de ‘Hawkeye State’ het toneel van de eerste caucus. Het is niet zomaar je stem in een stembus droppen, het is een heel gebeuren. Vreemd is ook dat er min of meer aparte regels bestaan tussen Democraten en Republikeinen. Het zijn echter de resultaten die het belangrijkst zijn. In mindere mate komt erbij dat er ook gedelegeerden werden aangeduid.

Democraten

Bij de Democraten wist Hillary Clinton de overwinning in de wacht te slepen ten koste van de ‘democratische socialist’ Bernie Sanders. In tegenstelling wat je hier en daar kon lezen lijkt de overwinning van Clinton heel nipt – ze haalde wel iets meer gedelegeerden binnen – maar het is belangrijk om te onderstrepen dat ze gewonnen heeft. Velen hadden echter rekening gehouden met een verlies van Clinton. Clinton die achterligt met 20% in New Hampshire, de volgende voorverkiezing die volgende week plaatsvindt, zou dan geconfronteerd zijn met twee opeenvolgende verliesbeurten. Dat is nooit goed voor het vertrouwen en had de voormalige First Lady kunnen opzadelen met het beeld van eeuwige verliezer. Clinton kan nu volop doorstomen naar de nominatie en zal die zonder veel problemen binnenhalen. Het enige wat haar van de nominatie kan houden, is de niet stoppende stroom met schandalen.
Ten slotte besliste de derde hond in het kegelspel, voormalig gouverneur O’Malley, zijn campagne te stoppen. Zijn potentiële kiezers – zeer klein in aantal – zullen wel naar Clinton gaan. De man is gematigd en zal Clinton wel steunen.

Republikeinen

Bij de Republikeinen wist Ted Cruz de winst in de wacht te slepen. Een belangrijke overwinning, omdat de polls aangaven dat Trump de laatste weken de bovenhand aan het halen was. Ted Cruz wist de zeer talrijke christelijk-conservatieve kiezers aan zich te binden én profiteerde naar alle waarschijnlijkheid van het caucus-systeem. Hij had ook het beste ‘ground game’ met talrijke vrijwilligers die voor hem op pad gingen en hij werd zeer openlijk gesteund door de populaire conservatieve talkshow host Glenn Beck. Hij had bovendien de beste organisatie en won.

Donald Trump won niet en wist zelfs maar nipt tweede te blijven. Terwijl Marco Rubio derde werd met een onverwacht hoge score, wat ook zou kunnen te maken hebben met het caucus-systeem. Het lijkt er op dat Rubio dé establishment-kandidaat wordt.

De rest presteerde ontgoochelend. Establishment-kandidaat Jeb Bush blijft aanmodderen. Senator Rand Paul slaagde er niet in om de aanhang van zijn vader te overtuigen en kon niet verrassen. Voormalig winnaar en oud-gouverneur van Arkansas, Mick Huckabee schortte zijn campagne op. En de winnaar van vier jaar geleden, oud-Senator Rick Santorum had ook een heel bleke avond. De andere hadden sowieso al weinig verwachtingen in Iowa.

Establishment versus de rest

Er is een gezegde in de Amerikaanse politiek en dat zegt ‘Only three tickets out of Iowa’, het zou dus wel eens kunnen gaan tussen Cruz, Trump en Rubio. Trump ligt alvast mijlenver voor in New Hampshire met Cruz op een tweede plaats op verre afstand. Het establishment is er echter verdeeld tussen Kasich, Bush, Rubio en Chris Christie. Trump zal dus naar alle waarschijnlijkheid New Hampshire (9 februari) winnen én ligt ook met 10% voor in de belangrijke voorverkiezing in South Carolina (20 februari).

De grote vraag is of we op ‘Super Tuesday’ – 1 maart, de dag waarop heel wat staten naar de stembus gaan en 33% van de gedelegeerden te winnen zijn – zullen weten wie de genomineerde zal zijn.

 

Foto: Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz. (c) Reporters

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties