Hoe lang laat de N-VA zich communautair uitdagen door de MR?
In Linkebeek lijkt de MR uit op een communautaire confrontatie. Wat doet N-VA?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Franstaligen in Linkebeek spelen het spel hard. Ze hebben het nooit anders gedaan. Ze weigeren zich neer te leggen bij de besluiten van de Vlaamse regering over de niet-benoeming van Damien Thiéry. Ook een herhaalde uitspraak van de verenigde kamers van de Raad Van State, die de Vlaamse regering gelijk geeft, leggen de Franstaligen naast zich neer. Ze worden daarbij gesteund door de MR, de partij van Charles Michel, premier van België. Zijn partij moest communautair gespaard worden en daarvoor stopte de N-VA haar communautaire programma voor vijf jaar in de koelkast.
Het verhaal van Linkebeek is hier eerder al uit de doeken gedaan en van commentaar voorzien. Het is een typisch Belgische carrousel die ook door de staatshervormingen niet gestopt kon worden. Een triest politiek schouwspel want de N-VA van Homans en de MR van Damien Thiéry zitten samen in de federale regering. Men zou dus kunnen vermoeden dat men, naar goede Belgische traditie, het probleem Linkebeek achter de schermen kan regelen. Als deze regering hen zo lief is, moet dat toch kunnen? Niet dus. Homans blijft bij de lijn die haar voorgangers ministers trokken: de wet geldt ook voor Damien Thiéry. De MR blijft Thiéry onvoorwaardelijk steunen. Naar aanleiding van het collectief ontslag van de Franstalige gemeenteraadsleden (maandagavond 26 oktober 2015) herhaalde MR-voorzitter Olivier Chastel dat Thiéry ‘de enige legitieme burgemeester van Linkebeek is.’ Een problematische uitspraak. De MR verwerpt daardoor de bevoegdheid van de Vlaamse regering én de uitspraken van de Raad van State. Voor de partij van de Belgische premier is dat moeilijk vol te houden, maar in België kan zoiets blijkbaar.
En nu? Hoe lang laat de N-VA zich op haar communautaire flank uitdagen door de coalitiepartner? Misschien wordt het tijd dat de N-VA het communautaire stilzwijgen doorbreekt. Of is het verwerpen van het Belgische klimaatakkoord door de N-VA al een eerste schot voor de boeg? In België en in communautaire dossiers is immers alles met alles verbonden. N-VA vindt dat Vlaanderen te veel toegevingen heeft moeten doen om een akkoord rond te krijgen. Hoe hard zullen ze dit spelen? En hoe hard wordt het spel rond Parking C? of de Brussels Municipal Region? Er zijn nog wel wat communautaire smeulende vuurtjes die plots kunnen uitslaan.
In ieder geval blijkt één wet van de Belgische politiek te kloppen: het communautaire komt altijd terug. Welke rol de MR daarin wil spelen blijkt duidelijk in Linkebeek, en er is voor de N-VA dus geen enkele reden meer om de communautaire handrem op te houden, de MR wil eenvoudig niet gespaard worden.
Foto (c) Reporters
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Sub-Sahara-Afrika is het nieuwe Irak. Het centrum van islamitisch extremisme is verschoven van het Midden-Oosten naar Afrika.
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.