JavaScript is required for this website to work.
Media

En de winnaar is … Theo Francken

De dubbele moraal van de media

Karl Drabbe14/1/2018Leestijd 3 minuten

foto © Reporters

6600 betogers tegen Theo Francken halen alle media. 53.5000 ondertekenaars van een petitie voor Theo Francken worden doodgezwegen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

6600 betogers tégen Theo Francken gisteren in Brussel, haalden zowat alle media. Meer dan 50.000 handtekeningen op twee weken tijd vóór diezelfde Francken, leverde nog geen letter op in schrijvende of audiovisuele pers.

‘Wij steunen Theo Francken.’ Onder die naam plaatste Armand Vervaeck, aardbevingsspecialist en – zoals dat vandaag heet – ‘N-VA-trol’ op de sociale media, op kerstavond een petitie online. Het doel: 50.000 handtekeningen halen. Dat doel is ondertussen ruim gehaald.

Theo Francken twitterde er zelf nog over. Op 8 januari waren er al ruim 48.000 handtekeningen. Afgelopen donderdag zou de vertrouwensstemming plaatsvinden in de Kamer over de ‘leugens’ en – bij uitbreiding – het uiteindelijk nooit gevraagde ontslag van de populaire staatssecretaris. Het extra duwtje van Francken heeft zeker mensen over de streep geholpen, want op 9 januari klokte de online petitie af op 50.000 handtekeningen. Op dit moment zijn er al meer dan 53.560 handtekeningen, and still counting.

Dat het zo’n vaart zou lopen, durfde Vervaeck zelf niet geloven. Hij had gerekend op een paar duizend ondertekenaars ‘omdat je met Twitter wel iets kan lanceren maar dat dit vaak snel stilvalt.’ Vervaeck wijt het succes aan het feit dat vele eerste ondertekenaars de petitie via de sociale media deelden. ‘Zelfs met een organisatie achter je zou het moeilijk zijn zoveel handtekeningen op zo’n korte tijd te verzamelen.’ ‘Het  is uiteindelijk dus veel veel groter geworden dan ik in mijn stoutste dromen had verwacht,’ vertelt hij vanuit Costa Rica aan Doorbraak.

Beste mensen, laat ons nog eens op het gaspedaal duwen want nu donderdag is er de vertrouwensstemming in het parlement en dan moeten we de 50.000 bereiken. Bedankt om te RT'n – https://t.co/jIkpOIBye6 pic.twitter.com/PkLkqJgWLk

— Ik Steun Theo Francken (@IkSteunTheo) January 8, 2018

Hoewel coalitiegenoot Patrick Dewael zich in zijn typische bevlogen stijl druk maakte om de stijl en het optreden van Francken, was de discussie afgelopen maandag al gaan liggen. Eens CD&V-voorzitter Wouter Beke liet verstaan dat hij en zijn partij het ontslag van de staatssecretaris niet wilden, zag het er al naar uit dat de eindejaarsstorm voor goed was gaan liggen. De online steun voor Theo Francken had er misschien niet direct mee te maken, maar het besef dat hoe of wat ook, de andere partijen de verliezer zouden zijn van een uitvergrote Francken-crisis, maakte dat Francken – en met hem de hele N-VA – als overwinnaar uit de discussie kwamen. Voor het debat in de Kamer nam Francken het nog sportief op met de uitspraak ‘Hoge bomen hebben diepe wortels’, een uitspraak die hij al dan niet bewust van wijlen Wilfried Martens leende.

53.500 en meer ondertekenaars is een groot succes. Het deed Vervaeck in de pen kruipen. Hij richtte een brief naar premier Michel op een moment dat zijn petitie de kaap van 52.000 handtekeningen had overschreven. Die werden verzameld op slechts 19 dagen tijd, schrijf hij, ‘wat in schril contrast staat tot de petitie die ijvert voor het ontslag van Francken (… die) haalde nog geen 34.000 handtekeningen na 97 dagen.’

 

Open brief aan @CharlesMichel, Eerste Minister – Gelieve hem te Retweeten om zo veel mogelijk mensen te bereiken. https://t.co/jIkpOIBye6 pic.twitter.com/YPWFc24ArS

— Ik Steun Theo Francken (@IkSteunTheo) January 11, 2018

Media

De – huidige, er volgen er allicht nog – kwestie-Francken mocht dan in de Wetstraat voorbij zijn, ondertussen trok extreemlinks door de Brusselse straten om opnieuw zijn ontslag te vragen. Dat een betoging met 6000 mensen media-aandacht krijg is niet onterecht, zeker niet als die betogers de populairste figuur van de Wetstraat viseren. Dat diezelfde media vakkundig zwijgen over de petitie die zo snel zo veel handtekeningen verzamelde, en dan nog wel in de kerst-en nieuwjaartijd, wanneer enkel kalkoenen belangrijker zijn dan komkommers, is verbazend. Na de hetze tegen Jihad Van Puymbroeck werd ‘rechts’ met de vinger gewezen: de VRT staat open voor alle meningen, en staat garant voor diversiteit; er is geen sprake van een moral highground. De keuze om de manifestatie tégen Francken ruim te belichten, en de petitie vóór te verzwijgen, doet die stelling wankelen.

Armand Vervaeck — initiatiefnemer van de online petitie — steekt zijn woede en frustratie niet onder stoelen of banken. Hij vindt het een regelrechte schande dat zijn succesvolle initiatief geen aandacht krijgt in de media. Ook zijn open brief naar premier Michel haalde geen kranten. ‘Dat verwacht je toch enkel in dictatoriale landen,’ vraagt Vervaeck zich af. ‘Op een moment dat bijvoorbeeld de gebroeders Dardenne en 250 opengrenzenbetogers in élk medium in Vlaanderen overvloedige aandacht krijgt werden wij doodgezwegen.’ Mocht een krant als Het Laatste Nieuws erover berichten, zou de petitie natuurlijk nóg meer handtekeningen halen, en daar schrikken de mediabonzen blijkbaar voor terug. Vervaeck besluit: ‘Dit is dus niet toevallig maar symptomatisch voor ons huidig medialandschap.’

Petitie “Wij Steunen Theo Francken” – Donderdag en vrijdag een #persbericht uitgestuurd naar ALLE Vlaamse kranten, nieuwssites en TV-zenders incl. een resem hoofdredacteurs. TOTALE STILTE. 53.000 mensen zijn hen te min. #MediaDICTATUUR!

— Ik Steun Theo Francken (@IkSteunTheo) January 13, 2018

 

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties