Interne N-VA verkiezingen
Eerherstel voor niet-senatoren
De partijraad van de N-VA verkoos zaterdag 13 januari een nieuw partijbestuur en dagelijks bestuur.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementZoals eerder op Doorbraak voorspeld werden Sander Loones en Lies Jans verkozen tot eerste en tweede ondervoorzitter. Zij zullen voorzitter Bart De Wever bijstaan in de dagdagelijkse leiding van de partij.
Als nationaal secretaris duidde de partijraad –ook zoals verwacht- Louis Ide aan. Ide is als arts en klinisch bioloog de gezondheidsspecialist van de N-VA. Hij was eerder ondervoorzitter. Nu hij verkozen is als secretaris neemt Ide ontslag uit het Europees Parlement. Naar eigen zeggen wil hij zich focussen op zijn taken als nationaal secretaris en arts, wat niet combineerbaar is met een mandaat van Europees Parlementslid. Omwille van de moeilijke combinatie met zijn werk als arts was Louis Ide niet tevreden met zijn zetel in het Europees Parlement, in aanloop naar de verkiezingen zou hem een plaats in de Senaat beloofd zijn, maar die kwam er niet. Zijn opvolgster in het Europees Parlement wordt normaal de Gentse Anneleen Van Bossuyt (ze is lokaal bestuurslid in de gemeente Heusden-Destelbergen, in de Rand rond Gent). Net als Sander Loones (als opvolger voor minister Van Overtveldt) komt Van Bossuyt van de N-VA studiedienst waar ze adviseur Europa was en sinds de nieuwe legislatuur fractiemedewerker was in het Europees Parlement.
Loones, Jans en Ide waren dan wel de te verwachten verkozenen, toch was hun verkiezing niet evident, toch niet bij de laatste twee. Doorbraak voorspelde wel Lies Jans als tweede ondervoorzitter, maar volgens bronnen binnen de partijraad was er ook veel kans voor Inez De Coninck, dat bleek bij de verkiezingen waar Jans het haalde met 1 stem meer dan De Coninck. Ook voor de post van algemeen secretaris bleef het spannend tot het einde met ook hier een klein verschil in stemmen tussen Louis Ide en Tim Moens (de huidige voorzitter van de Partijraad). Blijkbaar worden enkel voorzitters van de N-VA met monsterscores verkozen.
De interne verkiezingen zijn belangrijk voor de N-VA. Het dagelijks bestuur, bestaande uit de voorzitter, twee ondervoorzitters, een nationaal secretaris en een penningmeester, staat in voor de dagdagelijkse en praktische leiding. De enige onbekende in dit gremium is de penningmeester, maar die wordt statutair pas verkozen op de partijraad van januari. Er wordt verwacht dat de partij de ondervoorzitters actiever zal uitspelen in de externe communicatie.
Ook het partijbestuur, verantwoordelijk voor het bepalen van de strategische lijnen van de partij en samengesteld uit de verschillende fracties en de partijraad, werd op zaterdag 13 december vernieuwd. Er werden vijftien partijbestuursleden aangeduid die, samen met de afvaardiging uit de verschillende fracties, het nieuwe partijbestuur vormen. Opvallend is dat Huub Broers daarin verkozen werd (dat verhaal kent u), naast Matthias Storme en Luc Deconinck (burgemeester van St. Pieters Leeuw en oud voorzitter van het Halle-Vilvoorde Komitee) en Antwerps schepen Koen Kennis. De andere verkozenen zijn: Danka De Wert (Sint-Gillis-Waas), Eric Scheire (Wichelen), Jan De Haes (Heist-op-den-Berg), Kathleen Depoorter (Evergem), Linda Van den Eede (Roosdaal), Luba Minarikova (Oostende), Magda Debrouwer (Brussel), Paul Van den Bosch (Dilbeek), Roeland Vavedin (Sint-Truiden), Sonia Van Laere (Huldenberg) en Veerle Baeyens (Haaltert).
foto (c) @de_NVA (op Twitter – Sander Loones, Bart De Wever, Lies Jans en Luis Ide)
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Sub-Sahara-Afrika is het nieuwe Irak. Het centrum van islamitisch extremisme is verschoven van het Midden-Oosten naar Afrika.
Ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand zegt dat regeringsdeelname van haar partij erg moeilijk wordt. Maar niet onmogelijk is.