Actualiteit, Commentaar, Media

Karl Drabbe ontslagen door Pelckmans

Slachtoffer van Vlaams imago?


Doorbraakmedewerker (met de langste staat van dienst in onze redactie) Karl Drabbe is door zijn werkgever uitgeverij Pelckmans ontslagen. Karl Drabbe was zeer bepalend voor het fonds van de uitgeverij en startte mee de nieuwe uitgeverij Polis op, waar hij samen met Harold Polis uitgever was.

Over de reden van het ontslag hangt een waas van geheimzinnigheid, niemand wenst erover te communiceren. In het persbericht wordt zelfs niet gesproken over een ontslag: ‘Nu deze jonge en veelbelovende uitgeverij Polis gelanceerd is, zal Karl een nieuwe wending aan zijn loopbaan geven. Karl verlaat de uitgeverij per direct.’ In De Morgen kan je lezen dat Thom Pelckmans over de reden van het ontslag niet wil communiceren: ‘Wij zijn met Drabbe onderling overeengekomen dat er buiten de persmededeling niet gecommuniceerd zou worden. Dat behoort tot de interne keuken van de uitgeverij.’ Karl Drabbe bevestigt zijn ontslag, maar respecteert de afspraak om er niet over te praten.

Walter Pauli onderbrak zijn Twitterstilte om het ontslag te tweeten. Volgens de Knackjournalist heeft Pelckmans Karl Drabbe ontslagen omwille van zijn Vlaams-nationalistische overtuiging. Hij twitterde over goede bronnen te beschikken die hem influisterden ‘Vlaamse overtuiging zou “imago” uitgeverij schaden.’ In de kranten (De Morgen en De Standaard) wordt daarbij de link gemaakt naar Doorbraak (‘Vlaams-nationalistische internettijdschrift Doorbraak’). In De Morgen wil Thom Pelckmans dat bericht niet bevestigen: ‘Ik weet niet uit welke richting die geruchten komen. ‘

Die geruchten zijn wel niet nieuw. Eerder werd door de uitgeverij Pelckmans al afgezien van de publicatie (gepland eind september) van een boek van Wim Van Rooy, Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam. Het boek stond in de brochure van Pelckmans maar komt er niet. AFF schreef daarover toen ‘Naast educatieve boeken brengt Pelckmans non-fictie, met vooral werk van conservatieve en rechtse auteurs. Maar Karl Drabbe schuwt de controverse niet (De stad is van ons van Dyab Abou Jahjah is bij Pelckmans verschenen) en ook een auteur als Walter Lotens publiceert al eens bij Pelckmans (in oktober verschijnt daar zijn boek over de Volkshogeschool Elcker-ik, geschreven samen met Stefaan Vermeulen en met een nawoord van Jos Geysels).’ Het boek van Van Rooy zou geschrapt zijn omdat andere auteurs (vooral fictieauteurs) hun medewerking aan de uitgeverij Pelckmans dreigden op te zeggen bij publicatie van dat boek.

Het is niet geheel ondenkbaar dat Karl Drabbe het jongste slachtoffer van de weldenkende culturele elite is.

(de reactie van Dave Sinardet op Radio1, audio dus) 

Foto (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Ik word vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak