fbpx


Buitenland
zelfmoordaanslag

Kerst in Pakistan ingezet met zelfmoordaanslag tegen kerk
In Quetta werden maandag 18 december 2017, een week voor Kerstmis, negen christelijke slachtoffers begraven van een zelfmoordaanslag op een kerk. Bisschop Sadiq Daniël leidde de dienst die werd bijgewoond door ministers en andere verantwoordelijken.

Zelfmoordaanslag

De slachtoffers vielen bij een zelfmoordaanslag die werd opgeëist door IS, op een Methodistische kerk in Quetta, Pakistan. Naast de negen doden vielen er ook 60 gewonden. Religieuze feestdagen zijn altijd een gevaarlijke periode voor christenen in Pakistan en elders waar ze vervolgd worden..

Twee zelfmoordterroristen (16 en 20 jaar jong) bestormden de kerk bij het begin van de zondagsdienst. Ze droegen bomvesten en hadden een machinegeweer en handgranaten bij. Volgens plaatselijke bronnen waren er zo’n vierhonderd gelovigen in de kerk, waaronder veel gezinnen met kinderen. De terroristen probeerden in de kerk te geraken om hun aanslag te plegen, maar werden gestopt door een bewaker aan de ingang van het domein. Toen de terroristen de bewaker dood schoten, kwam de aanwezige politie in actie.

Een van de aanvallers werd nog buiten de kerk gedood, zonder zijn bomgordel tot ontploffing te kunnen brengen. De andere blies zichzelf op in het portaal van de kerk. De meeste gewonden vielen volgens ooggetuigen door rondvliegend hout van de kerkdeur en rondvliegend glas van de ramen. De agenten bewaakten de kerk omdat ze enkele jaren geleden ook al het doelwit van een aanslag geweest was.

Christenvervolging

Naar schatting 2 procent van de Pakistani is christen. Pakistan staat in de ranking christenvervolging 2017 van Open Doors op de vierde plaats, na Noord-Korea, Somalië en Afghanistan. De rivaliteit tussen radicale islamitische groepen in Pakistan leidt tot aanslagen op de christelijke minderheid. Pakistan heeft een blasfemiewet, en die wordt regelmatig gebruikt om christenen aan te klagen. Wie veroordeeld wordt krijgt de doodstraf. Een wereldwijd bekend voorbeeld is de christelijke Asia Bibi. Die werd in 2012 tot dood door ophanging veroordeeld, ze zou de profeet beledigd hebben. Onder grote internationale druk werd De straf niet uitgevoerd, maar Asia Bib zit nog nog altijd in de cel. De situatie is in Pakistan vooral voor christelijke vrouwen en meisjes zeer risicovol. Ze lopen het risico ontvoerd te worden, verkracht en daarna en gedwongen te huwen. Pakistan heeft daardoor bij Open Doors de hoogste geweldscore.

Opgeëist

De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Het IS persbureau Amaq meldde op het internet dat twee aanvallers van de IS de kerk hadden bestormd of zoals IS het uitdrukte ‘twee strijders die het martelaarschap zochten’ in een aanval op de ‘kruisvaarders’. Het is moeilijk te achterhalen of de aanvallers echt actief door IS werden aangestuurd. Als het echt een IS aanslag is, dat zou dat de eerste aanslag op een kerk zijn door een IS-afdeling in Pakistan. De Pakistaanse overheid heeft tot nu toe altijd ontkend dat IS vaste voet aan de grond heeft in het land. Er is een onderzoek ingesteld om het netwerk achter de aanvallers bloot te leggen.

De dodelijkste aanval op een kerk in Pakistan was in september 2013, twee zelfmoordterroristen doodden toen 85 mensen in Peshawar. In 2015 vielen twee zelfmoordterroristen twee kerken aan in Lahore. Daarbij vonden 15 mensen de dood.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.