fbpx


Politiek

Koen Metsu: ‘Moslimexecutieve legde valse verklaringen af.’

Minister Van Quickenborne weigert nog steeds financiële auditDe Moslimexecutieve heeft gelogen in de verklaringen die ze aflegde na het in opspraak komen van haar boekhouding en haar interne keuken, dat blijkt uit nieuw onderzoek van federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA) en zijn team. Ze vonden onder meer facturen van een luxewagen die naar verluidt nooit was aangekocht. Milli Görüs Begin oktober kwam de Moslimexecutieve in opspraak nadat federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA)  had vernomen dat er binnen het beheer van de executieve malversaties zouden hebben plaatsgevonden. Het was…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Moslimexecutieve heeft gelogen in de verklaringen die ze aflegde na het in opspraak komen van haar boekhouding en haar interne keuken, dat blijkt uit nieuw onderzoek van federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA) en zijn team. Ze vonden onder meer facturen van een luxewagen die naar verluidt nooit was aangekocht.

Milli Görüs

Begin oktober kwam de Moslimexecutieve in opspraak nadat federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA)  had vernomen dat er binnen het beheer van de executieve malversaties zouden hebben plaatsgevonden. Het was de zoveelste spreekwoordelijke druppel.

In een intern rapport van september 2021 had de Staatsveiligheid ook al gewaarschuwd voor de voorzitter van de executieve, Mehmet Ustun, die ‘een belangrijke rol’ zou spelen in het verspreiden van de extremistische islam in Limburg. De moskee waar Ustun bestuurder is, zou gelinkt zijn aan de Milli Görüs beweging. Dit is volgens de Staatsveiligheid een extremistische, antiwesterse en antisemitische organisatie, die ingaat tegen de mensenrechten en de gelijkheid van man en vrouw.

Eerder had ondervoorzitter Salah Echallaoui zich al moeten terugtrekken uit de Moslimexecutieve aangezien de Staatsveiligheid hem verdacht een Marokkaanse spion te zijn. ‘Buitenlandse inmening is er schering en inslag’ reageert een goedgeplaatste bron dicht bij de top van de executieve.

Diyanet

Dat ook Diyanet vandaag een stevige greep heeft op de executieve staat buiten kijf. Die  band met Diyanet wordt door Ustun trouwens niet onder stoelen of banken gestoken. In juni 2018 sprak Ustun bijvoorbeeld nog op een event van Diyanet België, blijkt uit het nieuwe onderzoekswerk van Metsu. In zijn speech haalde Ustun aan dat hij als belangrijkste taak had het verderzetten van het werk van zijn voorgangers, wat in Diyanetmiddens niet mis te verstaan is.

Verder blijkt ook dat Diyanet zich wil mengen in de zaak over de malversaties en de aantijgingen tegen de executieve. “Zo worden de persberichten van de executieve vanaf 6/10/2021 steevast mee ondertekend door  de woordvoerder van de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België, waarin Diyanet een sterke hand heeft,” klinkt het.

Toen de berichten van malversaties zich opstapelden, vroeg Metsu begin oktober 2021 een audit en eiste hij een organisatorische doorlichting. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne weigerde alvast een financiële audit en verklaarde dat de executieve in orde was met haar verplichtingen. Een aantal verklaringen van de executieve kon Metsu evenwel  weerleggen.

De auto die nooit werd aangekocht… of toch wel

Zo werd  er in 2017 een auto aangekocht door de executieve ter waarde van 56.301 euro. Die auto is spoorloos. Ustun verklaarde op 29 september 2021 in De Morgen dat er nooit een wagen was aangekocht: ‘Er is destijds inderdaad een openbare aanbesteding goedgekeurd, maar de toenmalige bestuurders hebben die nooit gerealiseerd.’ In een persbericht op de facebookpagina van de vzw  werd deze ontkenning door het voltallige bureau van de executieve bevestigd.

Metsu en zijn team kregen echter de factuur te pakken waaruit wel degelijk de aankoop van de wagen blijkt. ‘Dit feit doet de wenkbrauwen fronsen over de verklaringen van Ustun aflegde, maar doet ook vragen rijzen over waarom er nog altijd geen financiële audit is gekomen,’ aldus Metsu,

Een bedenkelijke advocaat

Een ander sayant gegeven is het feit dat de executieve volgens gelekte documenten wordt bijgestaan door het advocatenkantoor van de echtgenoot van een vooraanstaande PS-excellentie. Die excellentie had als minister destijds tegen het advies van Comité I en VSSE in leden binnen de executieve benoemd, ondanks hun afkeer van integratie.  Het kantoor van de advocaat kwam bovendien ook in maart 2005 en in 2018 in opspraak. Eerst omdat het kantoor  rijkelijk verwend werd met overheidsopdrachten, vaak rechtstreeks vanuit het kabinet van de minister met wie de advocaat getrouwd was. Later ging het om het feit dat de man een PS-kopstuk had proberen beïnvloeden.

‘Het is hallucinant dat sommigen dicht bij een prominente regeringspartij deze radicale executieve de hand boven het hoofd houdt,’ reageert Metsu, ‘dat het bij uitstek ook nog iemand is die zo berucht is, is helemaal problematisch.’ Metsu vat samen: ‘Met alles wat we weten, is het gewoon misdadig dat minister Van Quickenborne mijn verzoek tot audit weigerde. Ik hoop dat hij alsnog daadkrachtig optreedt. Wat hier gebeurt, gebeurt trouwens nog altijd met uw en mijn belastingsgeld.’`

Eerdere malversaties

De andere malversaties waarvan Metsu al weet had, staan hieronder kort opgelijst.

–        Er werd een som van 150.000 euro overgemaakt naar de boekhouder van de executieve. Die som is niet letterlijk terug te vinden in de jaarrekening van dat jaar.

–        De vergaderingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering worden georganiseerd zonder dat de leden van het Executief worden uitgenodigd.

–        Er werd naar verluidt sinds 2014 geen enkele verkiezing georganiseerd rond de hernieuwing van de algemene vergadering van de vzw of van het bureau van de Moslimexecutieve. Mehmet Ustun verklaarde in De Morgen dat ‘het onverantwoord was om in coronatijd een verkiezing te organiseren.’ Metsu reageert: ‘Dit is natuurlijk een loos argument. Gezien het tijdsframe én de digitale mogelijkheden.’

–        In 2019  werd besloten de leden van de executieve te verminderen van 12 naar 5. Dit gebeurde op een vergadering bij verstek van voorzitter Ustun. Op 18 december 2019 werd een verslag van de vergadering die hierover besliste neergelegd bij de Brusselse Ondernemingsrechtbank. De verandering van de samenstelling van de executieve was echter niet geagendeerd. Een jaar later werd een nieuw verslag neergelegd waarin dit agendapunt wel was toegevoegd.

–        De goedkeuring van de jaarrekening en de stemming rond het budget van de vzw gebeuren niet op een transparante manier.

Metsu richt zich nu opnieuw tot de minister met de vraag om alsnog een doortastende audit door te voeren.

Julien De Wit

Julien De Wit (2000) studeert rechten in Antwerpen en werkt nauw samen met Kamerlid Koen Metsu. Zij schreven samen 'Ontwapend: de ongelijke strijd!'