fbpx


Niet gecategoriseerd

Le retour de l’état PS
Men herinnert zich het angstaanjagende beeld dat vice-premier Onkelinx opriep voor het geval de N-VA het regeringsbeleid zou meebepalen: ‘le karcher social’! Daarmee was de toon gezet, en konden andere PS-opstukken niet minder bieden. Een sociaal bloedbad wacht ons, zei de een; een antisociale tsunami, rilde de ander.

Al die retoriek moest vooral dienen om de Franstalige kiezers ervan te overtuigen dat alleen de PS dat bloedbad zou kunnen vermijden. En omdat de PS-kopstukken hun kiezers blijkbaar niet van al te veel intelligentie verdenken, werd telkens uitdrukkelijk herhaald dat een stem voor de linkse PTB dus een weggegooide stem zou zijn.

De angst voor de linkse concurrentie zit er kennelijk diep in. En merkwaardig genoeg niet alleen bij de PS. Zelfs La Libre Belgique – ooit steun en toeverlaat van kerk, kroon en kapitaal – schaarde zich achter de radeloze PS-top en vouwde in een fel besproken edito dezelfde redenering nog wat breder uit: als de PS verzwakt uit deze verkiezingen komt gaat het land onpeilbaar onheil tegemoet. Mooi toch, hoe het ene conservatisme het andere ter hulp snelt.

Hoewel. Het mag ook niet te gek worden. Want toen Waals minister-president Demotte (die in ‘personele unie’ ook minister-president is van de Franse Gemeenschap – o pardon: van de Fédération Wallonie-Bruxelles, zoals ze nu officieel maar volkomen ongrondwettelijk heet) boudweg naar voren schoof dat de volgende Waalse minister-president opnieuw een PS’er moet zijn, trok dezelfde editorialist aan de alarmbel: als we niet uitkijken krijgen we die verdomde ‘état-PS’ terug waar we vroeger zo tegen tekeer gingen.

Dat bizarre gebrek aan logische consequentie kreeg in de Vlaamse kranten uiteraard geen aandacht. Daar heeft men het te druk met het opsporen en breed uitsmeren van de inconsequenties en onduidelijkheden van de dominante partij aan Vlaamse kant. Eigen volk eerst afschieten, jaja.

 

Foto: Raoul Hedebauw, PTB-GO. (c) Reporters

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Colette Eerdekens

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.