JavaScript is required for this website to work.
post

Lichte versoepeling Nederlandse coronamaatregelen

Winkels weer open, horeca en cultuursector blijven dicht

Pieter de Jonge16/1/2022Leestijd 3 minuten

foto © AFP

Nederland versoepelt coronamaatregelen, winkels per 15 januari weer open. Bij bevolking blijft verbazing: waarom strenger dan de buurlanden?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zaterdag 8 januari kwam opeens mijn woonplaats Bussum voorbij in het VRT-journaal van 19 uur. Het bleek een van drie plaatsen waar winkels uit protest waren opengegaan, ondanks de lockdown. Het bleek te gaan om een winkelstraat waar ik zelden kom, net aan de andere kant van het spoor. Ze schonken enkel ‘koffie’, dus technisch gezien gingen ze niet ‘open’. Een straat met veel volledige zelfstandige ondernemers. Winkeliers die onderdeel zijn van een keten, zullen minder gauw de grens opzoeken.

Vooral in de grensstreek staken de afgelopen maand de coronaregels. Winkeliers en horeca-uitbaters zagen het geld letterlijk de grens passeren. In België en Duitsland waren die immers wél open. Vlaamse ondernemers lijken blij te zijn met de extra Nederlandse omzet. Toegegeven, eerder nog betwijfeld. De extra omzet voor Maasmechelen is echter verlies voor een Nederlandse plaats als Valkenburg. Daar gingen de horeca 14 januari open. Voor een dag.

Burgemeesters

De burgemeesters zitten ermee in de maag. Die pleitten de afgelopen tijd voor versoepelingen voor ondernemers. Ook in mijn regio. De burgemeesters zitten klem. Zij dienen de orde te handhaven, en dus op te treden tegen zaken die ongeoorloofd openen. Maar zij zien tegelijk hoe het water de ondernemers aan de lippen staat.

Protesteren is wettelijk toegestaan. Dus wordt oogluikend toegestaan dat her en der horeca voor een dag opengaan.

Winkels deels open…

De regering maakte 14 januari bekend dat niet-essentiële winkels voortaan beperkt open mogen, tot 17.00 uur en met een maximaal aantal klanten tegelijk. Vooraf werd gevreesd dat klanten enkel op afspraak naar binnen mochten. Dat was beter geweest dan helemaal dicht, maar niet praktisch. Menigeen wil liever eerst rustig kijken. Een afspraak maken verplicht informeel tot aanschaf. Middenstanders waren dus opgelucht toen de afspraakverplichting er toch niet kwam.

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, werken in de praktijk toch al grotendeels op afspraak. De verplichting voor hen verandert dan weinig. Opvallend: kappers worden op persconferenties telkens in hetzelfde rijtje vermeld als sekswerkers.

… horeca en cultuursector blijft gesloten

De horeca zaken blijven dicht. Zeker in de grensstreek zullen mensen dus naar België en Duitsland blijven gaan. Het ligt in de lijn der verwachting dat daarbij ook gewinkeld wordt. Beleidsmatig lijkt de regering niet in staat onderscheid te maken tussen ‘natte’ en ‘droge’ horeca. In een restaurant zitten mensen aan een tafel. Het is de sector niet duidelijk waarom binnensport wel toegestaan wordt, maar aan een tafel zitten niet.

Hetzelfde geldt voor theaters en bioscopen. Premier Rutte lichtte wel toe waarom musea gesloten blijven: die trekken ook bezoekers uit andere regio’s, dus extra verspreiding.

Medische maskers in plaats van stoffen

Sinds corona begon wordt de regering geadviseerd oor het Outbreak Management Team (OMT). Voorzitter is Jaap van Dissel, secretaris Aura Timen, allebei verbonden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Naast vaste leden telt het OMT andere adviseurs, waaronder Diederik Gommers. Deze drie zijn nog het meest aanwezig in de media. Telkens als een nieuw besluit moet worden genomen, vinden sommige RIVM-leden het nodig om alvast met hun (afwijkende) mening naar de media te stappen. Wat de regering ook besluit, altijd valt dus te horen waarom dit te ver gaat, of juist niet ver genoeg.

Van Dissel trok de effectiviteit van het dragen van mondmaskers in twijfel. Hij vreesde eerder een averechts effect: vanwege de maskers zouden dragers juist andere maatregelen negeren, zoals afstand houden. Najaar 2020 besliste de Tweede Kamer alsnog tot draagplicht in gesloten ruimten.

Afgelopen maandag adviseerde het RIVM om voortaan chirurgische maskers te dragen, en op meer plekken een masker te dragen. Wat met terugwerkende kracht suggereert dat kleermakers het afgelopen anderhalf jaar voor de kat zijn viool maskers hebben vervaardigd. Een kleermaker uit Heerenveen (provincie Friesland) was de afgelopen week in de media, omdat hij nu met een financiële strop zit.

Juist gebruik mondmasker?

Aangenomen dat medische maskers betrouwbaarder zijn, blijft de manier waarop ze worden gebruikt. Bijna twee jaar corona – toch zag ik vandaag nog iemand een masker dragen zonder de neus te bedekken. Zulke momenten doen begrijpen waarom Van Dissel zo sceptisch was. Geen zorgen, ondergetekende (gevaccineerd) zet het braaf op. Dat voorkomt discussie. Maar in afstand houden en geen handen schudden wordt meer vertrouwen gesteld.

Veel mensen beginnen de maatregelen zat te worden. De afgelopen maand vroegen veel Nederlanders zich af waarom ons land eenzijdig zoveel strenger was dan de twee buurlanden. Zelfs als dit jongste RIVM-advies natuurwetenschappelijk en medisch strookt met de feiten: geven burgers er gehoor aan? Het massale winkelen over de grens en de recente protestacties van winkeliers doen hieraan twijfelen.

Bent u zaterdag 15 januari in een Nederlands winkelcentrum geweest? Het was gelijk weer druk!

Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.

Commentaren en reacties