Lode Vereeck
Uit flexibel liberaal hout gesneden
Voor Lode Vereeck is de cirkel rond. Gisteren, 6 februari, maakte de Limburgse politicus zijn overstap van LDD naar Open Vld bekend. Daarmee keert de prof economie van de Universiteit Hasselt in de aanloop van de moeder aller verkiezingen terug naar zijn moederpartij. Een parcours waarvan niet alle zijpaden even bekend zijn.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementBij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 bezette hij nog een onverkiesbare 11de plaats op de VLD-lijst van Diepenbeek. Nu promoveert hij naar de eerste opvolgersplaats op de Limburgse kamerlijst van boegbeeld Patrick Dewael.
Vereeck maakte in 2002 zijn debuut in De Zevende Dag met een idee om kandidaat-ministers voortaan aan psychomedische en assimilatietests te onderwerpen. Grote indruk op het politieke bedrijf maakte dat ideetje allerminst. Het verdween dan ook snel van de radar.
Een jaar later, in de aanloop van de federale verkiezingen van 18 mei 2003, kwam Vereeck met een andere innovatie op de proppen. Samen met de kranten van Concentra lanceerde hij ‘de verkiezingsvoorspeller’. De ‘verkiezingsvoorspeller’ vroeg aan een internetpanel van tientallen experten en enkele duizenden burgers hoe de verkiezingsuitslag er zou uitzien. Op basis van die schattingen maakte hij vervolgens een prognose van verkiezingsuitslag. Na de verkiezingen van 18 mei 2003, werd het weinig performant gebleken gadget roemloos afgevoerd en voorgoed opgeborgen.
In diezelfde periode maakte ook wijlen Ward Beysen zich op voor de verkiezingen. In januari 2003 was de ‘Gefrusteerde Einzelganger’ – dixit Karel De Gucht – misnoegd opgestapt bij de ’tot bleekwater verkleurde’ VLD. Meteen daarop vormde Beysen zijn beweging ‘Liberaal Appel’ – aanvankelijk bedoeld om de liberale partij terug op het recht(s)e pad te brengen – om tot een nieuwe politieke partij.
Vereecks verkiezingsvoorspeller voorzag in maart 2003 dat de partij van Beysen de VLD ‘licht’ pijn zou doen bij de verkiezingen (VLD boekte uiteindelijk met een winst van 1,5% procent en steeg naar 24,2 procent).
Op datzelfde moment duikt Vereeck ook op in het hoofdkwartier van het Liberaal Appel in Wilrijk om er het verkiezingsprogramma voor Ward Beysen in donkerblauwe inkt te dompelen. Hij heeft dan net de leiding gekregen over het Vlaams kenniscentrum ‘Steunpunt Verkeersveiligheid bij Toenemende Mobiliteit’; een initiatief van Steve Stevaert (SP.A). Gezien de academicus voor de financiering van zijn projecten in belangrijke mate steunde op zijn politieke contacten met de paarse Limburgse tandem Stevaert (SP.A) en Dewael (VLD) vervulde Vereeck zijn opdracht voor Beysen in de grootst mogelijke clandestiniteit.
In De Ochtend (Radio 1, 6 februari 2014), knoopte de sterkhouder van LDD in het Vlaams parlement, met grote verbale souplesse, moeiteloos terug aan bij het ‘bleekblauwe’ discours van Open VLD. De voormalige LDD-politicus die in het Vlaams Parlement op vriend en vijand indruk maakte, toonde opnieuw met verve dat hij uit flexibel politiek hout is gesneden.
Foto: © Reporters
Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. 'Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht', 'De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek' en 'Het is maar een peiling'.
Frank Thevissen duikt in een driedelige reeks achter de schermen van de constructieve journalistiek. Vandaag de derde aflevering (slot).
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.