Lynchjustitie na straatprotest radicale moslims
Asia Bibi moet hangen!
De familie van Asia Bibi leeft zelf ondergedoken. Reporters / Lineair
foto © Reporters
Straatprotest van radicale moslims zetten de vrijspraak voor blasfemie van een christelijke vrouw op de helling.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Pakistan is een christelijke vrouw zeven jaar na haar ter dood veroordeling voor blasfemie, vrijgesproken door het Hooggerechtshof. Toch zit Asia Bibi (46) nog vast en dreigt de rechtsstaat opzijgezet te worden onder druk van radicale moslims. In 2017 stemden Kamer en Vlaams Parlement een resolutie die de regering oproept om in het buitenlands beleid prioritair rekening te houden met de situatie van de religieuze minderheden. Tijd om dat ook echt te doen.
Asia Bibi
Asia Bibi is een gekende zaak in de christenvervolging in Pakistan. De vervolging tegen haar startte in 2009 na een dispuut tussen haar en enkele moslimvrouwen… bij een waterput. Bij die woordenwisseling werd Bibi aangevallen door de vrouwen. De politie ontzette haar, sloot de christelijke vrouw op en liet haar aanvallers gaan. Volgens de ngo Open Doors, die vervolgingen op christenen wereldwijd monitort, een wederkerend patroon bij aanvallen op christenen in Pakistan. Het land staat vijfde in de ranglijst christenvervolging van Open Doors (na Noord-Korea, Afghanistan, Somalië en Soedan). Er wonen drie miljoen christenen in Pakistan op zo’n 200 miljoen moslims.
In november 2010 werd de moeder van vier kinderen in Pakistan ter dood veroordeeld wegens blasfemie. Ze zou tijdens de ruzie bij de waterput de profeet Mohammed beledigd hebben. Ze tekende hoger beroep aan, maar ondertussen werd door radicale moslims al tegen haar betoogd. Asia Bibi werd een symbool, zowel voor christenen, voor tegenstanders van de blasfemiewet, maar ook voor radicale moslims en verdedigers van de blasfemiewet, die laatste vonden dat Bibi ter dood veroordeeld moest worden.
Opgesloten
De behandeling van het hoger beroep van Asia Bibi werd keer op keer uitgesteld, tot het doodsvonnis in 2014 werd bevestigd door het hooggerechtshof in Lahore. Daarop tekende ze beroep aan bij het Pakistaanse Hooggerechtshof.
Ondertussen kwamen ook allerlei verhalen boven over de leefomstandigheden van Asia Bibi in de Pakistaanse cel. Zo waren er oncontroleerbare geruchten over slechte behandeling en mishandeling. In 2015 werd haar doodsvonnis opgeschort omdat ze ernstig ziek zou zijn. Haar gezondheid zou ondertussen beter geworden zijn.
Vrijspraak
31 oktober kwam dan de vrijspraak door het hooggerechtshof. De drie rechters oordeelden dat de openbare aanklagers niet konden aantonen dat Bibi de Pakistaanse blasfemiewet had overtreden, de getuigen in het proces spraken elkaar tegen. Volgens de rechters is de blasfemiewet ook niet in overeenstemming met de voorschriften van de Koran, ze noemden tolerantie een belangrijke basiswaarde is in de islam.
De uitspraak was een reden voor de radicaal-islamitische Tehreek-e-Labbaik-partij (TLP) om overal in het land protesten te organiseren, straten te blokkeren en de confrontatie met de politie aan te gaan. TLP is een groot verdediger van de blasfemiewet. Er werd door TLP ook een petitie opgestart om de vrijspraak te herzien en Asia Bibi alsnog op te knopen.
TLP-voorman Mohammed Afzal Qadri riep ook op om de rechters van het hooggerechtshof te doden. Zijn oproep was gericht tot hun lijfwachten, chauffeurs en koks. ‘Wie toegang tot hen heeft, dood hen voor het avond wordt.’ Afzal Qadri, zegt dat het vonnis ‘verworpen werd door de hele natie’. ‘Dit is de eerste keer dat het hele land werd geblokkeerd door een uitspraak van het hooggerechtshof’. Om de gemoederen te bedaren sloot de Pakistaanse regering een akkoord met de TLP waarin een uitreisverbod van Asia Bibi opgenomen is. Ondanks de vrijspraak zit ze nog altijd ergens vast op een geheime locatie. Afzal Qadri waarschuwde dat alle demonstraties en blokkades worden hervat ‘als de overeenkomst tussen de TLP en de regering niet wordt nageleefd. Dus ook als Asia Bibi het land verlaat.
Rechtsstaat of lynchjustitie
Het is zeer zorgelijk dat de Pakistaanse regering onder druk van straatprotesten heeft toegestemd met eisen van de extremistische TLP. Daardoor blijft het leven van Asia Bibi, maar ook dat van haar echtgenoot en kinderen in gevaar. Er is internationale druk nodig om de lynchjustitie waarvan deze christelijke vrouw het slachtoffer dreigt te worden, te stoppen. De beste optie is dat Asia Bibi samen met haar familie asiel krijgt in een ander land en dat er bescherming komt voor mensen die betrokken zijn bij haar zaak. Het werpt ook een licht op de précaire situatie waarin christenen in Pakistan moeten leven.
Ook de familie van Asia denkt er blijkbaar zo over. Haar echtgenoot, zelf ook ondergedoken, hoopt op asiel in Groot-Brittannië. Kamerlid Peter Luyckx (N-VA) vroeg eerst om een scherpe reactie van Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR). Een beetje later vroeg hij om Asia Bibi asiel te verlenen in België, iets waarvoor hij enkel een partijgenoot moet bellen; Theo Francken.
Een asielaanbod is een diplomatiek schot voor de boeg. Wereldwijde druk kan Asia Bibi hopelijk nog redden van de strop die de radicale moslims voor haar eisen.
In 2017 stemden De kamer en het Vlaams Parlement resoluties die de regering oproepen om in het buitenlands beleid prioritair rekening te houden met de situatie van religieuze minderheden. Tijd om die resoluties uit te voeren.
Bibi is welkom, negen jaar in een Pakistaanse cel omwille van je geloofsovertuiging, in barre omstandigheden en je familie op de vlucht, ondergedoken, steeds wisselend van adres, lijkt me meer dan genoeg om politiek asiel aan te vragen. Asia Bibi zal de rest van haar leven op haar hoede moeten zijn. Eén gek die denkt dat hij God verheugt door haar te doden is genoeg. Ik heb ondertussen al mijn steun getweet: #WeWelcomeAsiaBibi.
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Stel je voor: erkenning vragen voor de wetten op je grondgebied. Taalwetten dan nog, hoe bekrompen! Gelukkig is er de Franstalige flexibiliteit!
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.