JavaScript is required for this website to work.
Europa

Made in Germany

Maandag - Europadag

Els Lepoutre21/10/2013Leestijd 2 minuten

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het gebruikt van ‘Made in Germany’ serieus aan banden gelegd. Een handigheidje biedt kans om de voorgestelde nieuwe regeling te omzeilen. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 23 augustus 1887 keurde het Engelse parlement de Merchandise Marks Act 1887 goed. Die bepaalde dat op producten moest worden aangeven in welk land ze waren gefabriceerd. Het label ‘Made in Germany’ zou dienen als waarschuwing voor de consumenten dat het goedkope en dubieuze invoerwaar betreft. Het liep snel anders en ‘Made in Germany’ groeide uit tot kwaliteitslabel.

Vandaag bestaan er weinig regels over het gebruik van die herkomstaanduidingen en daar wil het Europees Parlement iets aan doen. De commissie Interne Markt besloot op 17 oktober dat alleen mag vermeld worden dat een product in een lidstaat of in de EU werd vervaardigd, als het daar ‘substantiële veranderingen’ heeft ondergaan. De Europese ministerraad moet die beslissing nog overnemen, vooraleer ze echt in voege gaat.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zullen veel Duitse firma’s hun ‘Made in Germany’ moeten laten vallen omdat de eigenlijke fabricatie gebeurt in China of elders ver weg in de wereld. Daarom ook dat de Duitse regering zwaar in het verweer ging tegen het voorstel in de commissie van het Europees Parlement. ‘Made in Germany’ staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatieve, hoogwaardige Duitse producten, vonden de Duitse ministers van consumentenzaken en haar collega van economie. Hun argumenten maakten blijkbaar geen indruk want de commissieleden Interne Markt gaven geen krimp.

Als ‘Made in Germany’ niet betekent dat het product gemaakt werd in Duitsland, dan gaat het gewoon over bedrog tegenover de verbruikers, zeggen de voorstanders van nieuwe en strengere regels. Waar het product gemaakt wordt, speelt geen rol, vinden de tegenstanders. De waar is ‘Duits’ wanneer die gemaakt wordt naar de Duitse kwaliteitsstandaarden, waar de assemblage of fabricatie verder ook mag plaatsvinden, klinkt hun verdediging.

Mocht het toch zo ver komen dan kan een handigheidje toch een oplossing bieden. Duitse brouwerijen zetten op hun etiket ‘Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot’ en tegen een soortgelijke vermelding kan geen EU-commissie iets beginnen.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Categorieën

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties