JavaScript is required for this website to work.
post

Massabetoging in Barcelona voor ‘independencia’

Pieter Bauwens12/9/2015Leestijd 3 minuten

Een enorme betoging, ‘de grootste in de Catalaanse geschiedenis’, moet campagne voor onafhankelijkheid ondersteunen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

11 september is de ‘nationale feestdag’ van Catalonië. Voor het derde jaar op rij werd dat ‘gevierd’ met een massabetoging in de straten van Barcelona. De laan Meridiana, één van de grootste verkeersaders in Barcelona, liep helemaal vol. Volgens de organisatoren waren er twee miljoen betogers in Barcelona, de ordediensten telden er 1,4 miljoen. Wat het ook is, de foto’s en beelden tonen een indrukwekkende betoging. ‘Weg naar de Vrijheid van een Catalaanse Republiek’ was de slogan van de betoging, georganiseerd door de Nationale Catalaanse Assemblee (ANC), Òmnium Cultural en de Catalaanse Gemeenten voor Onafhankelijkheid. Volgens de organisatoren maakte de betoging ‘van de Catalaanse feestdag dit jaar de drukst bijgewoonde en belangrijkste ooit. Het is de grootste betoging ooit in de Catalaanse geschiedenis.’

De mensenmassa vormde een immense kleurenmozaïek. In het midden van deze mozaïek liepen sporters met een pijl tot aan de poorten van het Catalaanse parlement. Het moet het begin voorstellen van het nieuwe land dat de Catalanen willen opbouwen eens de verkiezingen van 27 september voorbij zijn en een meerderheid voor onafhankelijkheid wordt gevormd. Toen de pijl bij het podium aankwam staken alle betogers hun eigen gekleurde pijlen omhoog. De bedoeling was om zo een grote kleurenmozaïek te vormen die de verscheidenheid van de toekomstige Catalaanse republiek moet voorstellen.

Luchtfoto’s kan u hier vinden

De voorzitter van de ANC, Jordi Sànchez, bevestigde in zijn toespraak dat de Catalanen ‘een democratische en geciviliseerde revolutie voeren. We zullen die voltooien, en zoals het hoort, door middel van stembussen.’ Sànchez vroeg aan de Catalaanse politici ‘loyaliteit en moed, om de Catalanen bij de staan.’ ‘We zijn de meest krachtige democratische beweging van Europa. We zijn fier democraten te zijn en zien de stembussen graag komen! Via hen zullen we de Catalaanse republiek winnen!’, zo besloot hij.

De voorzitter van Òmnium Cultural, Quim Torra, zei dat ‘vrijheid niet onderhandelbaar is.’ Torra herinnerde ook aan de vorige massabetogingen en deelde met vreugde mee dat ze er ‘opnieuw in geslaagd zijn’ een miljoenenbetoging op been te brengen.

Liz Castro, Catalaans-Amerikaanse en coördinator van de internationale commissie van ANC, citeerde de onafhankelijkheidsverklaring van de VS en Thomas Jefferson en voegde toe: ‘We zijn er rotsvast van overtuigd dat de (familie-) band met Spanje even sterk zal blijven als voorheen, net zoals tussen de VS en Groot-Brittannië. We willen solidair en vrijgevig kunnen zijn met alle andere volkeren uit de wereld. Daarom willen we onze eigen stem hebben in de wereld.’ (de Catalaanse website Villaweb toont een video van het toespraak in het Engels, kijk onderaan het artikel)

Gabriel Rufián, bestuurslid van ANC en lid van de Spaanstalige pro-onafhankelijkheidsbeweging Súmate, sprak emotioneel in het Spaans en zei dat deze beweging niet gaat over het ‘overwinnen van de andere, maar samen aan één touw te trekken.’ Hij ziet in de Catalanen ‘een volk dat zich lachend een land wil winnen’ ‘Wat Catalonië beoogt, is niet onmogelijk, het is democratie.’

De betoging komt twee weken voor de verkiezingen in Catalonië op 27 september. Die regionale verkiezingen zijn een officieus referendum omdat de voorstanders van onafhankelijkheid zich verenigd hebben in een partij ‘Verenigd voor ja’. Volgens de laatste opiniepeilingen zou die lijst de meerderheid halen. Nog twee spannende weken in Catalonië.

Opvallend is hoe weinig aandacht die Catalaanse verkiezingen krijgen in de Vlaamse media, zeker in vergelijking met het referendum vorig jaar in Schotland. Dat terwijl de meeste waarnemers een overwinning verwachten van de eenheidslijst en er dus werkelijk iets te gebeuren staat in Barcelona. Doorbraak heeft een correspondent ter plaatse, Christophe Bostyn (met deze link krijgt u een overzicht van de artikels van onze correspondent).

Filmpjes van de betoging

https://vimeo.com/138986814 (vóór de betoging)

https://vimeo.com/138992663 (begin van de betoging)

foto’s

https://www.flickr.com/photos/assemblea/

Foto (c) https://www.flickr.com/photos/assemblea/

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties