fbpx


Buitenland, Wetenschap

Mattias Desmet promoot zijn boek in de VS: interview bij Tucker Carlson op 30/8

Internationale doorbraak voor psycholoog van UGent?Vlaanderen zendt zijn zonen uit. Prof. dr. Mattias Desmet, klinisch psycholoog verbonden aan de UGent, reist vandaag af naar de Verenigde Staten om de Engelse vertaling van zijn boek 'De Psychologie van Totalitarisme' te promoten. Van die vertaling zijn al meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank gegaan. In het boek biedt Desmet een psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het biedt daarbij ook een scherpe maatschappijkritische analyse van fenomenen als…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vlaanderen zendt zijn zonen uit. Prof. dr. Mattias Desmet, klinisch psycholoog verbonden aan de UGent, reist vandaag af naar de Verenigde Staten om de Engelse vertaling van zijn boek ‘De Psychologie van Totalitarisme‘ te promoten. Van die vertaling zijn al meer dan 50.000 exemplaren over de toonbank gegaan. In het boek biedt Desmet een psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het biedt daarbij ook een scherpe maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke cultuur, de klimaatbeweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis. Ook De Groene Amsterdammer wijdde recent een groot artikel aan hem. Doorbraak publiceerde ook al een paar interviews met Desmet, zoals hier  en hier.

Internationale doorbraak

Het is eerder uitzonderlijk dat het werk van een Vlaamse academicus op grote oplage wordt uitgegeven in het Angelsaksische taalgebied. Met een eerste druk op 500.000 exemplaren mag Desmet zich op de borst kloppen. De interesse in het door hem te boek gestelde onderwerp is wereldwijd toegenomen tijdens de coronacrisis. De bevolking werd overal in de westerse wereld geconfronteerd met verregaande overheidsmaatregelen die de grondrechten en de privacy aantasten. Desmet mocht vorige maand al opdraven in The Dark Horse podcast van evolutionair bioloog Bret Weinstein. Nu steekt Desmet de oceaan over om zijn boek te promoten.

‘Ik bijt zaterdag de spits af in New York City met een interview bij de Epoch Times’, vertelt Desmet. ‘Maandag geef ik een lezing aan het katholieke Saint Michael’s College in Vermont. De volgende dag reis ik dan door naar Maine om te passeren bij Tucker Carlson op Fox News. Vandaar reis ik door naar Texas, waar mijn uitgever Merritt Smail van Chelsea Green Publishing al enkele afspraken heeft vastgelegd. Onder andere The Highwire met Del Bigtree staat al ingeboekt. Ik ga ook in gesprek met de controversiële generaal Flynn, voormalig veiligheidsadviseur onder het presidentschap van Donald Trump. Ik blijf trouw aan mijn moto om geen controversiële gesprekspartners uit de weg te gaan. Dialoog is de beste manier om anderen te overtuigen en zelf nieuwe inzichten te verwerven.’

Gesprekken lopen met Joe Rogan

U trekt naar Texas, meer bepaald naar Austin, de woonplaats van Joe Rogan, de grootste en meest invloedrijke podcaster ter wereld. Enige interesse uit die hoek?

‘Er zijn gesprekken met Rogan. Hij had al interesse getoond na mijn verschijning bij Bret Weinstein, maar hij wil enkel een live gesprek in de eigen studio. Niet vanop afstand. Op dat moment was het niet duidelijk of en wanneer ik naar de VS zou afreizen, dus daar is toen verder niets uitgekomen. Maar ik heb er goede hoop in dat het alsnog gaat gebeuren. De verwachting is dat als Tucker Carlson de spits afbijt, Joe Rogan gaat volgen. Ik zie dat in elk geval zitten. Het bereik van Rogan is enorm. Ik kan me geen betere promotie voor het boek voorstellen. Maar het blijft afwachten. Ik hou je op de hoogte.’

Lex Fridman, een andere succesvolle podcaster en vriend van Rogan, woont sinds begin dit jaar eveneens in Austin. Fridman heeft een groot bereik via YouTube en verschillende podcastproviders én een achtergrond in computerwetenschappen en artificiële intelligentie. Die wetenschappelijke achtergrond ontbreekt een beetje bij Rogan.

‘Die podcast is me onbekend, maar uw omschrijving klinkt interessant. Ik ga dit zeker opnemen met de uitgeverij. Indien het in het schema past en Fridman interesse heeft, sta ik daar zeker voor open.’

Deze promoreis door de VS zou wel eens de internationale doorbraak kunnen betekenen voor Desmet. Doorbraak wenst hem een goede reis en veel succes.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.