Molenbeek resultaat van ‘kapot België’
Molenbeek, Brussel, België. Internationale media hebben soms aparte analyses over ons land sinds de aanslagen in Parijs.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOnze medewerker Marc Vanfraechem had het gisteren nog over frieten, bier en pralines, als de drie belangrijkste exportproducten waar België bekend om staat. Cynisch voegde hij er islamterrorisme aan toe. Want in veel internationale media staan Brussel en België plots in het centrum van de belangstelling. De kwaliteitskrant Financial Times had het over ‘homegrown jihadis’. ‘Homegrown’ zouden ze anders gebruiken voor asperges, witlof of misschien hopscheuten (of wiet?) uit ‘onzen hof’. Maar neen, voor zo’n internationaal kwaliteitsmedium is ook jihadistisch terrorisme iets dat uit de Belgische grond komt.
Het Duitse kwaliteitsdagblad Die Welt koppelde er dan weer de ‘kapotte’ structuur van België aan, daarbij dankbaar gebruik makend van een citaat van Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a).
‘Het kapotte België is de broedplaats van terreur in Europa’, zo kopte de homepage van Die Welt gisterenavond. ‘Brussel geldt al langer als een centrum van het Europese salafisme’, zo gaat de krant verder.
En dan volgt er een analyse die een Vlaams-nationalist in deze moeilijke dagen – wijl Europa en het Westen bedreigd worden als nooit tevoren – niet licht zou gebruiken.
‘Er loopt veel mis in de intern verscheurde moederstaat van de EU. De metropool bestaat als grootstedelijke ruimte uit niet minder dan negentien gemeenten. Brussel zelf is tweetalig; in het ommeland wordt Nederlands, dan Frans gesproken. Er zijn zes verschillende politiezones. Het is begrijpelijk dat criminelen zich in hun nopjes voelen in deze puinhoop. Hans Bonte, socialistische burgemeester van voorstad Vilvoorde, vat het dramatisch samen: “Als het om veiligheid gaat, is Brussel het beste voorbeeld voor georganiseerde chaos”.’
De krant is vertrokken voor een stevig anti-Belgobrussels verhaal. ‘De Belgische politiek (…) kwam tot nog toe tot geen van de aangekondigde politiehervormingen – zowel uit typisch Belgische laksheid als uit interne verdeeldheid – bovendien heeft de Belgische Staatsveiligheid amper medewerkers die Arabisch spreken.’
De krant wijst naar de grote Brusselse moskee in het Jubelpark die sinds 30 jaar ruim gefinancierd werd door de wahabitische Saudi-Arabische dynastie en ‘offensief radicale varianten van salafisme en jihadisme predikt’. Een van de resultaten: ‘vanuit België vertrokken er ondertussen ca. 500 strijders naar Syrië, per capita veel meer dan uit eender welk Europees land. Hans Bonte zei nog net na de aanslagen van Parijs, dat er dagelijks nieuwe strijders uit de Brusselse regio naar het Midden-Oosten trekken; “de stroom droogt niet op”.’
Die Welt sleurt er in het lange stuk nog de zaak-Dutroux bij en gebruikt vooral De Morgen als bron – en meer bepaald commentator Bart Eeckhout. Maar ze verwijzen ook naar ‘andere commentatoren’, die bitter kritiek leveren op het feit ‘dat de laatste jaren politici zich vooral bezighielden met interne machtsspelletjes en rotte compromissen realiseerden.’
Tags |
---|
Personen |
---|
Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.