Moord in de Franse gevangenis
Nieuwe vragen over rol Franse veiligheidsdiensten
Muurportret van de Corsicaanse nationalist Yvan Colonna.
foto © Flickr - Thierry Ehrmann
Moord op een Corsicaanse nationalist in een zwaarbewaakte Franse gevangenis: de moordenaar verklaart door de Franse veiligheid te zijn benaderd.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHebben de Franse autoriteiten een aandeel in de moord op een Corsicaans nationalist twee jaar geleden? Een recente brief aan de onderzoeksrechter, geschreven door de islamterrorist die de moord pleegde, suggereert dit.
Brutaal vermoord
Op 21 maart 2022 werd de Corsicaanse nationalist Yvan Colonna in de gevangenis van Arles brutaal vermoord. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke aanslag op een Franse prefect. De moord op Colonna was van meet af aan verdacht. Zijn moordenaar, de gevaarlijke islamextremist Franck Elong Abé, stond zogezegd onder strenge bewaking maar kon toch toeslaan. In mei 2023 wees een parlementaire commissie op nalatigheden, passiviteit en andere tekortkomingen vanwege de gevangenisinrichting. Maar het leverde geen nieuwe feiten over de ware omstandigheden van de moord.
Franse veiligheidsdiensten
Onlangs kwam aan het licht dat de jihadist Elong Abé in februari een brief heeft geschreven aan de onderzoeksrechter waarin hij zijn eerste verklaringen tegenspreekt. In zijn brief schrijft Elong Abé dat hij in de gevangenis zou zijn benaderd door verschillende opdrachtgevers met een valse identiteit. Ze zouden hem 100.000 euro hebben beloofd per jaar dat hij moest vast zitten, negen in totaal, om Colonna te liquideren. De jihadist noemt zijn opdrachtgevers niet bij naam, maar wijst in de richting van agenten van de DGSI. DGSI staat voor Direction Générale de la Sécurité Intérieure, de Franse binnenlandse veiligheidsdiensten, dus.
Psychiatrisch instabiel
Uiteraard zijn de nieuwe verklaringen van Franck Elong Abé met een korreltje zout te nemen. De grootste voorzichtigheid is geboden met deze man, die ook psychiatrisch instabiel blijkt. Al kan dit een smoes van zijn verdediging zijn geweest.
Eerst gaf de jihadist aan alleen te hebben gehandeld, en dat Colonna dood moest omdat hij de profeet had beledigd. Tijdens het eerste onderzoek wijzigde hij meermaals zijn versie van de feiten. Maar niemand kon verklaren hoe hij minutenlang zijn gang kon gaan en een medegevangene kon wurgen in de sportzaal van de zwaarbewaakte gevangenis, zonder tussenkomst van de bewakers.
Ministerie van Binnenlandse Zaken
De nieuwe verklaringen van Elong Abbé bevestigen wat velen vanaf het begin vermoedden: in een streng bewaakte gevangenis kan het niet anders of zo’n moord is uitgevoerd in opdracht.
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde inmiddels de ontvangst van de brief van Elong Abé, maar wast haar handen in onschuld. De woordvoerster van het ministerie, Camille Chaize, verklaarde zwakjes: ‘Deze beweringen zijn volledig vals en zonder reden. De diensten van Binnenlandse Zaken bestellen geen moord en plegen ook geen agressie tegen iemand. Zulke praktijken bestaan niet. Er loopt momenteel een juridische procedure over deze zaak.’
Explosief
Yvan Colonna had al bij leven het statuut van held op Corsica. Hij was jarenlang de meest gezochte voortvluchtige in Frankrijk, en maakte de politiediensten die hem maar niet konden vatten meermaals belachelijk. Dat was, naast de niet bewezen feiten waarvoor hij levenslang kreeg, een bijkomende reden om hem na vijftien jaar gevangenis niet in vrijheid te stellen.
Voor de jonge nationalisten was Colonna bij leven al een martelaar. Na zijn dood braken wekenlang rellen uit op Corsica. Het verplichtte de Franse regering om recent opnieuw te onderhandelen met de Corsicaanse nationalisten en meer autonomie voor het eiland toe te staan. Als nu blijkt dat de Franse veiligheidsdiensten een aandeel hebben in deze moord, kan de situatie opnieuw uit de hand lopen.
Wido Bourel (1955) is Frans-Vlaming, publicist en promotor van de Nederlandse taal en cultuur in zijn geboortestreek. Al heel jong zette hij zich in voor de verdediging van de Vlaamse identiteit in Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde verschillende werken over Frans-Vlaanderen, de relatie Benelux-Frankrijk, taal, cultuur en geschiedenis van de Lage Landen en de Europese volkeren.
Hoe kijken de Frans-Vlamingen naar Vlaanderen? Er leven nogal wat misvattingen: een Vlaams charmeoffensief richting Noord-Frankrijk kan wonderen doen.
Extreemlinks en -rechts werken samen om de regering Barnier al na drie maanden weg te sturen, terwijl Frankrijk financieel dieper in het moeras zakt.