‘Nationalisme is een strijd voor warmte’
Het Vlaams Belang heeft zijn sociaaleconomisch programma bijgewerkt. Geen complete vernieuwing, wel een aanpassing aan de huidige tijd. Kernpunten blijven: Vlaamse onafhankelijkheid en ‘de derde weg’ een tussenpositie tussen ‘het mislukte socialistische experiment aan de ene kant en de uitwassen van het blinde kapitalisme aan de andere kant’ zoals Bruno Valkeniers het verwoordde.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet eerste punt in het sociaaleconomisch programma van het Vlaams Belang in Vlaamse onafhankelijkheid. Volgens de partij is alles in België, dus ook het sociaal- en financieel-economisch overleg en beleid, communautair gekleurd. De beste actie om in Vlaanderen het beleid te voeren dat nodig is, en de Vlaamse economie de nodige zuurstof te geven is volgens het Vlaams belang Vlaamse onafhankelijkheid.
Volgens Vlaams Belang voorzitter Valkeniers heet het Vlaams belang als nationalistische partij duidelijke keuzes gemaakt. “in onze visie hebben werkgevers en werknemers geen tegengestelde belangen. Vanuit een nationalistische visie zijn alle stakeholders, alle spelers op het sociaaleconomische veld belangrijk. […] iedereen, werkgever, werknemer, middenveld of overheid moet zijn of haar verantwoordelijkheid opnemen te bate van een evenwichtige samenleving.’ Volgens Valckeniers is de teneur van het nieuwe sociaaleconomische programma ‘de hoop bijeen te houden’ en de mensen die aan de rand staan op te vissen. ‘nationalsime houdt in een strijd voor warmte, geborgenheid, herkenbaarheid en mentale weerbaarheid.’ Het Vlaams belang wil daarbij de nationalistische levensvisie concretiseren. Een derde weg. Een sneer naar de neo-liberale N-VA was daarbij niet ver weg.
De evenwichtsoefening van het Vlaams Belang is in het sociaaleconomisch model goed te lezen, zo worden maatregelen die politiek gezien eerder liberaal zijn en het ondernemen willen stimuleren, afgewisseld met maatregelen die de vakbonden zouden plezier. De derde weg houdt dus een combinatie in van beide. Zou behoudt het Vlaams belang ook op die positie een unieke plaats in het politieke landschap.
Meer Vlaanderen
De Vlaamse onafhankelijkheid is er nog niet en tot zolang houdt ook het Vlaams belangprogramma rekening met de Belgische realiteit. Het Vlaams Belang pleit voor homogene bevoegdheidspakketten, de verdeling van bevoegdheden tussen de verschillende regering werkt volgens de partij verlammen. In het verlengde daarvan vraagt de Vlaamsnationalistische partij ook fiscale autonomie. Vlaanderen moet zelf haar belastingen autonoom kunnen bepalen en innen. Een oude eis is de splitsing van de sociale zekerheid, de Belgische sociale zekerheid bestendigt enkel de tranfers (,7 miljard per jaar enkel voor de sociale zekerheid). Verder pleit het Vlaams Belang voor de verankering van strategische sectoren zoals transportwegen, openbare dienstverlening, nutsvoorzieningen, energiebevoorrading en de banksector. Een verankering moet ervoor zorgen dat die zoveel mogelijk onder binnenlandse controle blijven. De Vlaamse overheid moet ook structureel controle kunnen uitvoeren in de overheidsbedrijven, terwijl de NMBS gesplitst moet worden.
Besparingsplan
Het Vlaams Belang stelde ook een besparingsplan voor. Daarin wat plukrijp fruit zoals de stopzetting van de transfers naar Wallonië (een besparing van 12,68 miljard per jaar rekent de partij voor). Een echte migratiestop, met korte asielprocedures en een krachtdadig terugkeerbeleid moet de miljardenkost van asiel en migratie terugdringen. Het was één van die schaarse keren dat het vreemdelingenbeleid ter sprake kwam bij de voorstelling van het sociaaleconomisch programma.
Vlaams belang pleit verder voor een afslanking van de overheid. Concreet is dat een afschaffing van de senaat, afslanking van de kabinetten, afschaffing van de provincies en van de dotaties aan de leden van het koningshuis ‘van Flupke, prinses Astrid, het Spaanse spook, tot nummer 13 in de reeks van de troonopvolging, prins Laurent’ verduidelijkte Kamerlid Barbara Pas. Het Vlaams Belang rekende ook dat er in de volgende tien jaar ongeveer 70.000 ambtenaren op pensioen gaan en ziet ook daarin kansen om het overheidsapparaat af te slanken en efficiënter te maken. De vennootschapsbelasting moet in lijn gebracht worden met het Europees gemiddelde, zolang dit niet het geval is, steunt het Vlaams Belang de notionele intrestaftrek. Ook de loonkost moet omlaag en dat moet samengaan met een lagere fiscaliteit in plaats van de huidige wildgroei aan subsidies. Het Vlaams Belang ziet nog veel besparingsmogelijkheden in de cultuur- en mediasubsidies. Barbara Pas: ‘artistieke en door links opgehemelde prachtcreaties als daar zijn: de strontmachine, een paar getatoeëerde varkens of een plafond vol condooms die gevuld zijn met ajuinen, mogen het wat ons betreft voortaan zonder belastinggeld stellen.’
Het Vlaams Belang pleit ook voor een gemeentelijke schuldenrem. Lokale besturen zouden een maximumbedrag krijgen voor hun schuld, gebaseerd op het aantal inwoners en de functie van de gemeente. Dat bedrag zou niet overschreden mogen worden.
De mensen
Voor particulieren pleit de partij voor een maximumfactuur voor belastingen. Zo kan niemand verplicht worden meer dan een vastgelegd bedrag aan belastingen te betalen. Dat bedrag moet zo laag mogelijk liggen, maar de belasting op inkomen zou de 50%grens nooit mogen overschrijden. Barbara pas liet verstaan dat ze eerstdaags een voorstel indient om de maximumfactuur voor belastingen in de grondwet in te schrijven.
Ook in het pensioendebat wil het VB meespreken. Daar pleit het voor de invoering van een 40-jariger loopbaan om recht te hebben op een vol pensioen, los van de leeftijd. Vlaams parlementslid Chris Janssens: ‘wij zijn gewonnen voor een nieuw pensioenstelsel dat recht geeft op een volledig pensioen na een reële 40-jarige loopbaan. Wij pleiten voor de loskoppeling van leeftijd en pensioenberekening.’
Ook opvallend, het Vlaams belang verdedigt de index. ‘we moeten zonder het mechanisme in vraag te stellen, de negatieve effecten beperken (bv door centen in plaats van procenten via indexering op het nettoloon) stelt de partij.
Het Vlaams Belang is ook tegen een privatisering van de sociale zekerheid en wil dat de inkomsten de organisatie van de inkomsten verandert. Door delen uit de algemene begroting te halen kunnen de kosten op arbeid dalen. De stijgende kosten voor de begroting kunnen dan via een rechtvaardige verdeling en spreiding gecompenseerd worden.
De verschillen tussen arbeiders en bedienden moeten verdwijnen. Het afgesproken stappenplan gaat daarin voor de partij niet snel genoeg. Ook het verschil in statuut tussen zelfstandigen en werknemers moet weggewerkt worden door graduele gelijkschakeling van de bijdragevoeten en een inspanning van de overheid.
Werkloosheid moet strikte worden opgevolgd, met een plicht tot bijscholing, zoeken naar werk en het aanvaarden van een passende job. . Het Vlaams belang wil een rechten-plichtenbenadering om er zeker van te zijn dat de middelen van de sociale zekerheid terechtkomen bij wie het echt nodig heeft. Uiteraard wil de partij niet dat werkeloosheidsgelden door de vakbonden mogen worden uitbetaald. Een klassieker ook is het pleidooi voor een opvoedersloon voor de thuiswerkende ouder en een kostendekkende kinderbijslag.
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Het vertrouwen van de N-VA in Vooruit was naïef. Ze durven hun eigen puinhoop niet saneren.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.