fbpx


Multicultuur & samenleven
N-VA

Links heeft een probleem: ‘Soms heeft N-VA gelijk’




In Texas worden kinderen gescheiden van hun ouders en opgesloten in grimmige detentiecentra. Op de Middellandse Zee verdrinken honderden vluchtelingen en migranten. Rond het Noordstation in Brussel worden Nigeriaanse hoertjes genadeloos uitgebuit. Er worden ook nog elke maand gemiddeld 2 aanslagen gepleegd in Europa.

Maar weet u wie het écht moeilijk heeft? De progressieve Vlaming. Dat klinkt een beetje aanstellerig, maar het is écht waar. Een beetje progressief worstelt in deze gepolariseerde tijden met een zwaar dilemma. De wereld moet moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UA en UGent) dankbaar zijn dat hij deze prangende kwestie aan het licht gebracht jeeft, met een baanbrekend stuk in Sampol.

Links praten, rechts baten 

Het probleem komt in een notendop hier op neer: soms heeft de N-VA gelijk. Of minstens is er een groot risico dat de N-VA gelijk gaat krijgen. Dat stelt de progressieve medemens voor een knoert van een gewetensprobleem, als je Loobuyck mag geloven. Is het nog strategisch verantwoord om deel te nemen aan een publiek debat waarin de N-VA mogelijk een puntje of twee zal scoren?

Voor u zich ongerust maakt: Loobuyck verdwijnt nog niet meteen van uw scherm. Uit pure goedigheid wil hij nog altijd de telefoon opnemen als journalisten hem weer eens opbellen voor een debatje over identiteit, samenleven of identiteit. Maar de twijfel slaat wel steeds meer toe. Is het wel nog de moeite waard om al je expertise te delen als het uiteindelijk toch rechtse politici zijn die met de buit gaan lopen?

Dit is blijkbaar een wijdverspreid probleem. Volgens Loobuyck hebben ‘leerkrachten, scholen, ouders en betrokken leerlingen’ bijvoorbeeld massaal hun mond gehouden over de talrijke problemen met het M-Decreet. De kritiek op dat M-Decreet werd immers het luidst vertolkt door de N-VA’ers Koen Daniëls en Theo Francken – van die types waarmee je als progressieve burger liever niet gezien wil worden.

Een kat in het nauw 

Stel je even voor dat een rechtse academicus hetzelfde stukje had geschreven, maar dan omgekeerd. ‘Moet ik nog wel praten over armoede, als dat toch maar in de kaart speelt van linkse politici?’. Geen mens zou de auteur nog serieus nemen. Een academicus stelt zijn expertise ter dienste van de gemeenschap, zonder partijpolitieke afwegingen. Ofwel heb je iets te vertellen, ofwel niet – dat is nooit afhankelijk van de meest recente peiling.

Loobuyck pleit net niet voor een strategische terugtrekking uit het maatschappelijke debat over migratie, integratie en identiteit. Dat strookt met een algemeen gevoel van zenuwachtigheid, dat je steeds vaker voelt bij de linkerzijde. Zo is het heel opvallend dat progressieve commentatoren het hele migratiedebat proberen te verdrinken in een steriel-juridische discussie (‘Is dit voorstel legaal? Mag het van dit of dat verdrag?’). Dat komt omdat deze linkse stemmen aanvoelen dat ze het politieke debat over migratie niet meer kunnen winnen.

De linkerzijde is diep teleurgesteld in het maatschappelijk debat. Let maar eens op de vele sneertjes naar ‘de achterban’, ‘de onderbuik’ en alle politici die rekening willen houden met dat soort gekke dingen. De democratische meerderheid is in het migratiedebat voor de linkerzijde een vervelende bijkomstigheid, die men nog het liefste zou negeren. Wat natuurlijk niet zal werken. Zelfs al plegen alle progressieve professoren vaandelvlucht, dan nog gaat deze discussie nooit meer weg.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Klaas Cobbaut

Klaas Cobbaut is voltijds Aalstenaar en ambtenaar.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.