JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Onderwijs in allochtone moedertaal geen recht

Even snel

Doorbraak redactie16/11/2013Leestijd 1 minuut

Een rechtbank in Den Haag vonniste dat de Nederlandse overheid door internationale verbintenissen niet verplicht wordt onderwijs aan te bieden in allochtone talen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 13 november deed de rechtbank van Den Haag uitspraak in een zaak die werd aangespannen door een aantal Turkse belangenorganisaties tegen de Nederlandse staat. Volgens de eisers verplichten diverse internationale verdragen en Europese wetgeving dat onderwijs in allochtone talen wordt aangeboden. In 2004 heeft de Nederlandse overheid een punt gezet achter de mogelijkheid van gemeenten om les te geven in allochtone talen.

Volgens de rechtbank, die niet betwist dat onderwijs in de moedertaal mogelijk voordelen kan hebben voor de betrokken leerlingen, bestaat er geen rechtsgrond om onderwijs in allochtone talen van de overheid af te dwingen. De Nederlandse staat mag daar zelf een oordeel over vellen en is niet verplicht om het onderwijs in allochtone talen te ondersteunen.

Lees hier het vonnis.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties