fbpx


Actualiteit, Buitenland

Oostenrijk vraagt EU-verbod op Turkse grondwetscampagne
Het in Doorbraak op 5 maart verschenen artikel Nederland na Duitsland ook overhoop met Turkije eindigde met de opmerking dat het in geen van beide gevallen om louter bilaterale kwesties ging maar dat die integendeel van belang zijn voor gans de EU.OostenrijkDe Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern heeft dit duidelijk begrepen. In een interview met de Duitse krant Die Welt am Sonntag pleitte hij vorige zondag voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de EU om een Turkse verdeel-en-heers-tactiek binnen…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.beWachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Het in Doorbraak op 5 maart verschenen artikel Nederland na Duitsland ook overhoop met Turkije eindigde met de opmerking dat het in geen van beide gevallen om louter bilaterale kwesties ging maar dat die integendeel van belang zijn voor gans de EU.

Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern heeft dit duidelijk begrepen. In een interview met de Duitse krant Die Welt am Sonntag pleitte hij vorige zondag voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de EU om een Turkse verdeel-en-heers-tactiek binnen de unie te verhinderen.

De sociaal-democraat vraagt ook de toetredingsonderhandelingen onmiddellijk te stoppen omdat Ankara mensenrechten en democratische grondrechten nu reeds met de voeten treedt en dat de geplande grondwetsherziening dit nog erger dreigt te maken. Hij vraagt daarom de 4,5 miljard hulp die Turkije tegen 2020 van de EU zou krijgen in te perken of te gebruiken als drukmiddel om politieke hervormingen te eisen. Hoe dan ook ziet hij de ontwikkelingen in Turkije als volkomen in strijd met de waarden van de Europese Unie en dat land geenszins als een geschikte kandidaat–lidstaat.

Net als Duitsland en Nederland had Oostenrijk de week voordien al Turkse kiesmeetings verboden.

Turkije

Verschillende Turkse ministers lieten al weten dat ze toch naar Duitsland of Nederland zullen gaan ondanks het verbod. Zo woonde volgens persberichten de Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci op zondag 5 maart in een hotel in Keulen een bijeenkomst bij om in Duitsland wonende Turken op te roepen de grondwetsherziening goed te keuren. In Leverküsen deed hij naar verluidt eenzelfde oproep tijdens een concert ter herinnering aan in 2000 gestorven Turkse muzikant Özay Gönlüm.

Op 5 maart in Istanboel bestempelde Erdogan de Duitse houding als nazistisch. Hij dreigde ermee zelf in Duitsland te komen spreken en als dat op een verbod stuitte heel de wereld tegen Duitsland in het harnas te jagen. Andere Turkse ministers volgden het voorbeeld van hun president.

Op vrijdag 3 maart deed Erdogan er nog een schepje bovenop door te verklaren dat Deniz Yucel, de correspondent in Turkije van de Duitse krant Die Welt, in feite een Duitse pro-PKK agent is die enige tijd in een Duitse consulaat was ondergedoken. De Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) of Koerdische Arbeiderspartij is in Turkije verboden. Zij beoogt een onafhankelijke Koerdische staat en pleegt daartoe aanslagen in Turkije. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken deed die beschuldiging als bespottelijk af.

Een pro-Erdogankrant, Daily Sabbah, verwees naar de destijds door Duitsland aangerichte Holocaust en verweet de Duitsers het onderzoek naar brandstichting in moskeeën in de doofpot te stoppen. Volgens het blad zouden Duitse politici, inclusief leden van het Europees parlement, niet meer naar Turkije mogen komen en moeten de op de luchtbasis van Incirlik gelegerde Duitse troepen naar huis worden gestuurd.

Duitsland

Tot dusver deed bondskanselier Merkel er het zwijgen aan toe. De Duitse Buitenlandminister Sigmar Gabriel (SPD) oordeelde dat de uitvallen van Erdogan en andere Turkse politici de stevige  Duits-Turkse vriendschapsbanden niet mogen ondermijnen. Andere Duitse politici waren dan weer niet zo vergevingsgezind. Julia Kloeckner, de CDU-ondervoorzitster, vond de opmerkingen van Erdogan betreffende het Nazi-verleden van Duitsland ongehoord.

Een vooraanstaand CDU-lid van de Bondsdag, Volker Kauder, achtte het ongelooflijk dat de president van een NAVO-lidstaat zo tegen een medelid te keer gaat. De veelgelezen krant Bild riep Merkel op een rode lijn te trekken in haar verhouding tot Erdogan en zich te ontdoen van de handboeien die gepaard gaan met het, dankzij haar, tussen de EU en Turkije gesloten akkoord over de stroom van Syrische vluchtelingen naar Europa.

België

Op grond van een rondvraag bij een aantal gemeenten met een belangrijk aantal Turkse inwoners en bij enkele federale instanties kon niet worden uitgemaakt of Turkije ook in ons land dergelijke bijeenkomsten plant.

De Belgische overheid liet in het verleden al verstaan dat ze het Turkse conflict niet wil geïmporteerd zien in ons land. ‘Er zal worden opgetreden tegen zaken die onwettelijk zijn of die de openbare orde verstoren’, luidt het op het kabinet van Binnenlandse Zaken. Ook N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover wil niet dat Ankara in ons land kiescampagne voert. Hij sluit zich aan bij de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier om Turkse politieke meetings in eigen land te verbieden.

Bij de vorige Turkse verkiezingen kwam Erdogan zelf zijn landgenoten hier wel opjutten om voor zijn partij te kiezen. Koning Filip ontving hem toen met alle egards zowel in Laken als op het paleis in Brussel en Buitenlandminister Reynders eveneens. Erdogans bezoek op 4 oktober 2015 zorgde terecht voor heel wat commotie, ook in Brussel. Of de regeringen in Brussel en Wallonië nu het N-VA -standpunt delen valt nog te bezien.

 

 Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.