Actualiteit, Buitenland
Paralipomena
Paralipomena

‘Op woensdagen ben ik een vrouw…’

vrouw

‘Ik identificeer mezelf als een vrouw op woensdagen tussen 6.50 uur ’s ochtends, wanneer mijn wekker gaat, en tot rond middernacht wanneer ik ga slapen.’

David, de nieuwe ‘Women’s Officer’?

De 45-jarige man (uitgezonderd op woensdag) heet David Lewis, hij heeft een baard en hij is lid van de Britse Labourpartij. Zijn sympathie voor Jeremy Corbyn deed hem aansluiten. David stelde zich kandidaat om de lokale ‘women’s officer’ te worden. Een partijmandaat dat zich inzet om vrouwen te betrekken in de politiek. De verkiezing vindt vandaag – woensdag 23 mei – plaats.

Het dagblad The Daily Telegraph meldt een gesprek met hem. ‘Ik verander mijn gedrag of mijn uiterlijk niet en ik behoud mijn naam David en mijn mannelijke voornaamwoorden. Ik blijf dezelfde kleren dragen die ik ook op de andere dagen van de week draag. En ik houd mijn baard. Ik geniet zelfs van de volledige vrouwelijkheid van mijn baard.

Zelfidentificatiebeleid

De bizarre argumentatie volstond voor de partijafdeling in Basingstoke. David zijn kandidatuur werd aanvaard. De partij hanteert immers een ‘zelfidenficatiebeleid’: als iemand zichzelf indentificeert als een vrouw, dan erkent Labour die persoon als een vrouw. Men stelt geen vragen. Het hoort tot het inclusieve karakter van Labour.

Het partijbeleid geldt voor alle functies. Ook voor kandidaat-parlementsleden. Feministen binnen Labour maken zich echter zorgen over de partijstatuten. Zij vresen dat personen geboren als man op termijn vrouwen hun kansen zullen afpakken. Binnen de partij gaan er stemmen op om de statuten dan ook aan te vechten.

Protest

David Lewis is zo iemand. Hij wil met zijn kandidatuur de partij met de neus op het probleem duwen: ‘Ik dacht eerlijk gezegd dat ze me zouden afwijzen met “don’t be silly”. Maar dat deden ze niet.’ Of hij met zijn kandidatuur mogelijk transgenders beledigt? Daarop antwoordt hij: ‘Hun kritiek is op dit moment niet relevant voor Labour. Als ik zeg dat ik een vrouw ben, dan ben ik dat.’

 

** UPDATE ** 

Inmiddels maakte Labour bekend dat het David Lewis schorst uit de partij. ‘Duidelijk misbruik van het selectieproces wordt niet getolereerd’, verklaart een partijwoordvoerder. De partij blijft wel achter het standpunt staan dat transgenders in aanmerking komen voor posities voorbehouden voor vrouwen.

 

 

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans