fbpx


Actualiteit, Buitenland

‘Op woensdagen ben ik een vrouw…’vrouw

‘Ik identificeer mezelf als een vrouw op woensdagen tussen 6.50 uur ’s ochtends, wanneer mijn wekker gaat, en tot rond middernacht wanneer ik ga slapen.’

David, de nieuwe ‘Women’s Officer’?

De 45-jarige man (uitgezonderd op woensdag) heet David Lewis, hij heeft een baard en hij is lid van de Britse Labourpartij. Zijn sympathie voor Jeremy Corbyn deed hem aansluiten. David stelde zich kandidaat om de lokale ‘women’s officer’ te worden. Een partijmandaat dat zich inzet om vrouwen te betrekken in de politiek. De verkiezing vindt vandaag – woensdag 23 mei – plaats.

Het dagblad The Daily Telegraph meldt een gesprek met hem. ‘Ik verander mijn gedrag of mijn uiterlijk niet en ik behoud mijn naam David en mijn mannelijke voornaamwoorden. Ik blijf dezelfde kleren dragen die ik ook op de andere dagen van de week draag. En ik houd mijn baard. Ik geniet zelfs van de volledige vrouwelijkheid van mijn baard.

Zelfidentificatiebeleid

De bizarre argumentatie volstond voor de partijafdeling in Basingstoke. David zijn kandidatuur werd aanvaard. De partij hanteert immers een ‘zelfidenficatiebeleid’: als iemand zichzelf indentificeert als een vrouw, dan erkent Labour die persoon als een vrouw. Men stelt geen vragen. Het hoort tot het inclusieve karakter van Labour.

Het partijbeleid geldt voor alle functies. Ook voor kandidaat-parlementsleden. Feministen binnen Labour maken zich echter zorgen over de partijstatuten. Zij vresen dat personen geboren als man op termijn vrouwen hun kansen zullen afpakken. Binnen de partij gaan er stemmen op om de statuten dan ook aan te vechten.

Protest

David Lewis is zo iemand. Hij wil met zijn kandidatuur de partij met de neus op het probleem duwen: ‘Ik dacht eerlijk gezegd dat ze me zouden afwijzen met “don’t be silly”. Maar dat deden ze niet.’ Of hij met zijn kandidatuur mogelijk transgenders beledigt? Daarop antwoordt hij: ‘Hun kritiek is op dit moment niet relevant voor Labour. Als ik zeg dat ik een vrouw ben, dan ben ik dat.’

 

** UPDATE ** 

Inmiddels maakte Labour bekend dat het David Lewis schorst uit de partij. ‘Duidelijk misbruik van het selectieproces wordt niet getolereerd’, verklaart een partijwoordvoerder. De partij blijft wel achter het standpunt staan dat transgenders in aanmerking komen voor posities voorbehouden voor vrouwen.

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.