Zetelverdeling voor Open Vld slechter dan ooit op basis van jongste DPG peiling
Stephanie D’hose, Tom Ongena en Alexander De Croo lijken daling bij Open Vld niet te kunnen stoppen.
Na de gisteren verschenen kerstpeiling van DPG Media berekent Prof. Herman Matthijs voor Doorbraak wat de uitslag zou betekenen voor de zetelverdeling.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDPG heeft zijn kerstpeiling gepubliceerd. Prof. Herman Matthijs berekent voor Doorbraak de zetelverdeling voor het Vlaams en het Europees Parlement.
Vlaams Parlement
Op basis van onderstaande tabel zijn voor het Vlaams Parlement volgende conclusies te trekken:
- Het Vlaams Belang staat duidelijk op winst. Bovendien moet men er rekening mee houden dat het VB systematisch lager gepeild wordt!
- N-VA: deze partij verliest, maar – heel belangrijk – er is geen regering mogelijk zonder de N-VA;
- Vooruit: de socialisten hebben blijkbaar hun piek bereikt maar staan nog wel op winst; het wordt nog een harde strijd voor de derde plaats in Vlaanderen ;
- CD&V: de christendemocraten staan op verlies maar blijven de laatste maanden boven de psychologische grens van 10%;
- Open Vld: de liberalen zitten in slechte papieren. Ze verliezen zwaar in vergelijking met 2019. Een resultaat onder de 10% is een regelrechte nederlaag. Daar komt nog bij dat men laatste staat, op bijna drie procent van twee linkse partijen. Het is zeer de vraag of de liberalen met dit percentage in alle kiesgebieden aan zetels geraken.
- Groen: de ecologisten houden in deze peiling relatief stand. Is hun winst te wijten aan de terugval van de socialisten?
- PVDA: de communisten winnen fors tegenover 2019. De tien procent is in zicht. Bovendien geldt ook hier de vraag: is deze partij niet onderpeild? De Vlaamse communisten moeten wel onderdoen voor het resultaat van de Brusselse (19,3%) en de Waalse (13,8%) kameraden . In deze peiling is de PTB de eerste partij van Brussel…
Voor de 118 gewestelijke zetels is er alleen een meerderheid voor:
- N-VA met het VB ( 62 zetels op 118; nu: 56)
- N-VA met de drie traditionele partijen (64 op 118; nu: 79).
Alle andere combinaties geraken er niet.
- Zweedse combinatie: 48 zetels (nu: 67).
- N-VA met Vooruit en CD&V: 57 zetels (nu: 64).
- De drie traditionele partijen: 36 zetels (nu: 46).
- Vivaldi: 46 zetels (nu: 58).
- N-VA met Vooruit en de liberalen: 51 zetels (nu: 60).
- Links (Vooruit, PVDA en Groen): 36 zetels (nu: 28).
Brussel
Voor de gemeenschapsmateries tellen de zes Brusselse Vlaamse zetels. Die zijn onmogelijk te berekenen op basis van deze peiling. In 2019 waren deze zes zetels als volgt verdeeld:
- N-VA en Groen: elk twee zetels.
- socialisten en liberalen: elk één zetel.
Maar ondertussen is er veel gebeurd in de VGC, het Vlaamse deel van het Brussels Parlement. Els Ampe is weg bij de Open Vld en zij was een van de zes Vlaamse Brusselaars. En bij de socialisten is Fouad Ahidar vertrokken.
De kans is reëel dat het huidige zetelaantal van de Open Vld (3 zetels op 17) en Vooruit (3 zetels op 17) naar beneden gaat.
De regeringsvorming in het Vlaamse Brussels Parlement (VGC Raad met 17 verkozenen) wordt hoogstwaarschijnlijk een zeer moeilijke formatie. Als de N-VA (nu 3 zetels op 17) de eerste Vlaamse partij wordt, dan is dat een bijkomende politieke troefkaart in handen van Bart De Wever.
Niet te vergeten… Het nieuw verkozen Vlaamse Parlement vaardigt 29 leden af naar de Senaat. Met dit resultaat is het de vraag of Open Vld nog wel aan vier Vlaamse senatoren geraakt: dat is de grens om een fractie te kunnen zijn in de Senaat.
Europees Parlement
Op basis van het berekende gemiddelde in de tabel zouden de 13 zetels in de Vlaamse kieskring voor het Europees Parlement als volgt worden verdeeld ( tussen haakjes de uitslag van 2019, toen er maar 12 zetels te verdelen waren ):
- N-VA = 3 (3)
- Vlaams Belang = 4 (3)
- Vooruit = 2 (1)
- CD&V = 1 (2)
- Open Vld = 1 (2)
- Groen = 1 (1)
- PVDA = 1 (-)
Deze berekening laat dus een wijziging zien in zetels ten voordele van het VB, de socialisten en de communisten met elk één zetel winst. Er is één zetel verlies voor de liberalen en voor de christendemocraten. Anders gezegd: de plaatsen op de Europese lijst worden bij CD&V en de Open Vld heel duur.
Meer zelfs. Met 7,1 % wordt het voor de liberalen nipt om nog één zetel te halen. Als de ene liberale zetel verloren zou gaan, dan gaat die – in deze peiling – naar de N-VA.
Op naar de volgende peiling!
Categorieën |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Bibi Netanyahu wordt in de polls beloond voor zijn zogeheten agressieve aanpak. Hij is een politieke comeback-kid.
Sinds 16 september wordt er weer gecontroleerd aan de grens met Duitsland. Hoe effectief zijn die controles?