fbpx


Economie

Proficiat Wallonië, boe Vlaanderen

'Financial Times' roept 'boe' naar VlaanderenGent haalt de 20ste plaats bij de 25 beloftevolle steden. Alle respect voor Gent, het is een troostprijsje. Leuk is om Wallonië te zien verschijnen bij de kanshebbers op een aantrekkelijker economisch klimaat. Niks tegen, au contraire, beter een rijke en slimme buur dan een sjofele en arme donder. Het is ambetant om Vlaanderen niet te zien verschijnen, maar dat is een akkefietje. Dergelijke ranglijsten zijn overal en altijd zeer betrekkelijk en hebben een eigen speelsigheid en een gebrek aan methodologische zorgvuldigheid. De criteria halen zelden een wetenschappelijk niveau en de FT-exclamatie is eerder vogelpik dan ernst.

Dat gezegd zijnde. Het economisch beleid Vlaanderen is middelmatig, de ernst om de haperende infrastructuur te verbeteren is bedroevend (zie de saga van de Oosterweelverbinding), het aantal starters blijft structureel laag, de vrijheid om te handelen ten voordele van een sterkere economische deelstaat is beperkt door een arbeidsmarktbeleid, een fiscaal beleid en een sociaal beleid die hoofdzakelijk tot volledig federaal zijn en waar de PS en de sp.a hun stevigste beentje voorzetten om niks te hoeven veranderen. Wat de PS tijdens haar regiocongres in Brussel op zondag vertelde over de uitgestoken hand naar de ondernemers is je reinste flauwekul. De PS is een doorgeefluik van de radikalinski’s van de FGTB en die vallen nog liever dood dan hun etatisme en bazenhaat af te zweren.

Om zalf te smeren op de wonde die de stouterds van de Financial Times zouden kunnen hebben aangebracht: Vlaanderen produceert (excuseer voor dat industriewoord) de beste scholieren en universitairen van mijlen in de omtrek, Vlaanderen heeft een heir van industriële en academische ingenieurs (nog immer te weinig maar een grote sprong vooruit in de voorbije decennia), Vlaanderen domineert de branche van de Belgische zakenadvocaten, Vlaanderen organiseert de meest schitterende festivals (denk aan Rock Werchter, Tomorrowland en het Festival van Vlaanderen plus 133 andere grote en kleine muziekevenementen), Vlaanderen heeft de beste economische verslaggeving van onze contreien (waardoor de Vlaming zich beter en beter kan inleven in de economie), Vlaanderen staat, o gekte, flink zijn mannetje en vrouwtje bij de Olympische Winterspelen (niemand skiet, skeelert, bobsleet of snowboardt in het zuiden), Vlaanderen heeft oude en nieuwe ondernemingen die behoren tot de Europese of de wereldtop (Melexis, Cartamundi, Umicore, Katoennatie, Bekaert, Studio 100, enzovoort), Vlaanderen heeft een meervoud van centra van uitmuntendheid (het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, Imec (zopas vierde het zijn 30ste verjaardag), het Tropisch Instituut in Antwerpen, de Hogere Zeevaartschool, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, OCAS bij Sidmar voor toegepast staalonderzoek, Digital Signal Valley bij Leuven … Vlaanderen heeft universiteiten die netwerken met bedrijven, Vlaanderen bouwt de wetenschapsdriehoek Elat uit met als hoekpunten Leuven, Eindhoven en Aken, Vlaanderen heeft een vriendelijker klimaat tussen werkgevers en vakbonden dan de ambiance tussen de federale dito’s. Dus schaamte om het ontbreken in de lijst van de Financial Times is verloren droefheid.

De 16de plaats voor Wallonië zal in dat toekomstige buurland de welmenenden geestdriftig stemmen en de vrees voor hun underdogpositie ten overstaan van het sterke Vlaanderen verminderen. Professor Paul de Grauwe is columnist van de Financial Times en uitte zich recent kritisch over de positieve effecten van de opeenvolgende staatshervormingen voor de economie van Vlaanderen en de economie van Wallonië. Ik ben benieuwd met welke spitse gedachten die boven komt na de lectuur van de FT-ranking?

 

Foto: © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.