fbpx


Europa
P

Raad van Europa laat zich uitkopen door Rusland

Eerst de roebels, dan de moraalRusland is opnieuw welkom in de parlementaire vergadering van de Raad Van Europa (RvE). Ze hadden hun stemrecht verloren na de annexatie van de Krim. Ze krijgen het nu op een dienblaadje en met een buiging aangeboden nadat ze de geldkraan voor de RvE hadden dicht gedraaid. Roebels hebben in Straatsburg voorrang op mensenrechten. Raad van Europa De 70-jarige RvE vaart door woelig water. Het hobbyparlement voor uitgerangeerde, tweederangs- of bankzittende EU-politici, is voor Oost-Europeanen bittere ernst. Het is een…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.beWachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Rusland is opnieuw welkom in de parlementaire vergadering van de Raad Van Europa (RvE). Ze hadden hun stemrecht verloren na de annexatie van de Krim. Ze krijgen het nu op een dienblaadje en met een buiging aangeboden nadat ze de geldkraan voor de RvE hadden dicht gedraaid. Roebels hebben in Straatsburg voorrang op mensenrechten.

Raad van Europa

De 70-jarige RvE vaart door woelig water. Het hobbyparlement voor uitgerangeerde, tweederangs- of bankzittende EU-politici, is voor Oost-Europeanen bittere ernst. Het is een speerpunt in hun buitenlands beleid. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt er uitgevochten, op democratische en iets minder democratische wijze.

Na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 wou de Parlementaire Assemblee van de RvE haar tanden laten zien én haar gehechtheid aan de mensenrechten, dus schrapte ze het spreekrecht van de Russische delegatie. Rusland bleef wel lid van de RvE, de minister van buitenlandse zaken bleef welkom op het ministercomité, waar ook de eigenlijke macht ligt in de RvE.

Geld van Rusland

Rusland besliste wel om geen vertegenwoordigers meer te sturen naar de parlementaire vergadering. Ze mochten er toch niets doen. Maar erger nog voor de goedbetaalde mensenrechtenactivisten van de RvE, Rusland draaide de geldkraan dicht. Dat zorgde voor paniek in Straatsburg. Tot 14% zou er moeten bespaard worden, inclusief ontslagen. Op Doorbraak kon u in april 2019 al lezen over de financiële problemen en de financiële chantage van Rusland én Turkije.

De Russen zijn er nu in geslaagd de RvE op de knieën te dwingen. Zonder terugtrekking uit de Krim, zonder afspraken over de schuldigen van het neerhalen van de MH17, zonder vrijlating van de Oekraïense krijgsgevangenen,… Rusland doet geen enkele toegeving.

In april 2019 schreef ik hierover: ‘De RvE heeft niets in de hand om de Russen en Turken te dwingen om te betalen. De Russen nu opnieuw stemrecht geven zodat ze zouden betalen, zou een ongelofelijke politieke afgang zijn. Het zou de relaties met Rusland normaliseren zonder dat ze de Krim verlaten hebben. De PACE wou de beste leerling zijn in de mensenrechtenklas en heeft zichzelf in de voet geschoten.’ Die afgang is een feit. En dat de parlementaire vergadering van de RvE daarvoor zelf uitdrukkelijk aangeeft dat ze om Rusland toe te laten het intern reglement opzij schuift maakt de afgang enkel groter.

Kritiekloze berichtgeving

Vlaamse Journalisten volgen de RvE niet. In de Vlaamse pers is dan ook van dit alles niets te lezen. Dat Didier Reynders secretaris-generaal kan worden van de RvE is meer nieuws. VRTnws neemt naadloos de framing van Petra De Sutter (Groen) over. De Sutter bereidde het dossier voor om de Russische delegatie weer stemrecht te geven. ‘Ze deed dat om de mensenrechten in Rusland te garanderen.’ ‘Als Rusland definitief de Raad van Europa zou verlaten, zou onder meer het Verdrag van de Rechten van de Mens niet meer van toepassing zijn in Rusland. De Russische bevolking zou bijvoorbeeld ook geen toegang meer hebben tot het Mensenrechtenhof in Straatsburg’, legt De Sutter uit in De Ochtend op Radio 1. ‘Je moet altijd zorgen dat je niet de bevolking treft, maar wel de politieke leiders, als je een land gaat sanctioneren’, aldus nog De Sutter. In Rusland worden vonnissen van het Europees Hof voor de Rechten van de mens niet automatisch uitgevoerd. Daar is iets voor te zeggen, maar holt de hele communicatie over de terugkeer van Rusland naar de RvE uit. Van Radio 1 volgde geen kritische vraag.

Weerwerk

In de RvE kwam er wel weerwerk. Zo wou een Oekraïense afgevaardigde de stemming over de terugkeer van de Russische afgevaardigden uitstellen tot een comité had vastgesteld of Rusland wel aan de voorwaarden voldoet om lid te blijven van de RvE. Ze maakte daarbij de vergelijking met het schorsen van Griekenland tijdens het kolonelsregime. Eens de democratie opnieuw werd ingevoerd kon Griekenland zijn lidmaatschap hernemen in de RvE. De motie werd weggestemd met 113 tegen, 41 voor en 3 onthoudingen.

De Belgische afgevaardigden Rik Daems en Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Stefaan Vercamer (CD&V) en Petra De Sutter (Groen) stemde tegen, Damien Thiéry (MR) stemde voor, er stemden geen N-VA’ers mee, Vlaams Belang is pas de volgende sessie opnieuw vertegenwoordigd.

In de RvE volgde een procedureslag. Met meer dan honderd amendementen probeerde men de resolutie tegen te houden. Het weerwerk kwam vooral van Oekraïners, Britten, de Baltische staten en Georgië. De Belgische vertegenwoordigers stemden meestal mooi mee om de Russen in de RvE geen strobreed in de weg te leggen.

En nu?

De parlementaire vergadering van de RvE is alle geloofwaardigheid kwijt. De traditionele partijen die altijd komen opzetten met het financieren van ‘extreemrechts in Europa ‘ door Rusland moeten voortaan zwijgen. Ze hebben hun mooie principes over mensenrechten opzij gezet voor de roebels van Poetin.

In de RvE zullen de debatten tussen Russen en Oekraïners in alle hevigheid doorgaan. In het halfrond, en in de gangen er rond, voor en achter de vele Russische en Oekraïense camera’s. En in Rusland verandert niets aan de mensenrechten. Ondanks de mooie praatjes. De ministers nemen in de RvE de macht steviger in handen, en de assemblee wordt nog meer een praatbarak waar politieke correctheid en wokeness de norm is en waar de rechters voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gekozen worden…

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak