fbpx


Politiek

Bauwens en Maddens: ‘Tu quoque, Jan Jambon’Aangeboden door deze bibliotheek


Dit plus-artikel wordt u aangeboden door deze bibliotheek die voor u een abonnement nam.

Vindt u het interessant? Neem dan vandaag uw eigen gratis proefabonnement van 30 dagen.Afgelopen zondag vond er in Brussel opnieuw een manifestatie tegen de coronamaatregelen plaats. Ook nu de coronabarometer werd afgeklopt op het overlegcomité van vorige week blijven de maatregelen voor beroering zorgen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Bart Maddens en Pieter Bauwens dieper in op de grote ontevredenheid die schuilgaat achter de protesten tegen de coronamaatregelen. De olifant in de kamer van de coronabetogingen Bart Maddens, zelf aanwezig op de betoging van afgelopen zondag, denkt dat 50 000 aanwezig…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Afgelopen zondag vond er in Brussel opnieuw een manifestatie tegen de coronamaatregelen plaats. Ook nu de coronabarometer werd afgeklopt op het overlegcomité van vorige week blijven de maatregelen voor beroering zorgen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Bart Maddens en Pieter Bauwens dieper in op de grote ontevredenheid die schuilgaat achter de protesten tegen de coronamaatregelen.

De olifant in de kamer van de coronabetogingen

Bart Maddens, zelf aanwezig op de betoging van afgelopen zondag, denkt dat 50 000 aanwezig een onderschatting is. Er was een massale opkomst en het publiek is heel anders dan de media schetsen. Het publiek is vrij alternatief en doet denken aan mei ’68, zegt Maddens. De betoging van afgelopen zondag is in feite één van de grootste betogingen van de afgelopen decennia maar de olifant in de kamer is dat de organisatie geen politieke banden heeft. Er is geen enkele politieke partij die opriep om deel te nemen aan de betoging. Daarnaast is er ook geen enkele band met drukkingsgroepen. ‘Dat creëert twee werelden, de wereld van het politieke systeem en de wereld van de manifestatie.’ Er zijn duidelijk heel wat mensen die de klassieke politieke bubbel de rug toekeren. De politiek moet zich daar dringend zorgen om beginnen maken want dit ondergraaft de legitimiteit van het politieke systeem. De organisators van de betogingen vallen duidelijk buiten het georganiseerde midden en daar kan de politiek moeilijk mee om, zegt Bauwens.

De eisen van de betogers geraken moeilijk tot in de Wetstraat. Is hier een tweede oorzaak naast het feit dat de organisatie van de protesten weinig politieke banden heeft? Bauwens is overtuigd van wel. De betogers willen meer debat, maar dat is moeilijk te vertalen naar directe politieke actie. Hun eisen zijn te begrijpen, maar daar maak je geen politiek mee. ‘Er moet nagedacht worden om dit op een andere manier naar voor te brengen.’

De Europese dimensie van de betogingen

Naast Belgen waren er ook buitenlandse delegaties aanwezig op de manifestatie van zondag. Het geweld in de marge van de protesten, waarbij relschoppers het gemunt hadden op de Europese instellingen, kreeg daardoor ook een Europese dimensie, zegt Maddens. ‘Het is geen toeval dat de relschoppers, vaak anarchisten, vooral gebouwen van de Europese instellingen hebben beschadigd.’ Deze amokmakkers zijn goed georganiseerde groepen die gekend zijn bij de ordediensten. Bauwens vindt het daarom bijzonder straf dat deze groepen zondag hun gang konden gaan.

Meer dan corona?

Volgens Maddens gaat het ongenoegen van de betogers ruimer dan de coronamaatregelen. Dit weerspiegelt een onderstroming waar de politiek geen vat op heeft. De coronamaatregelen zijn een katalysator voor een ruimer ongenoegen over de politiek, denkt Maddens. ‘Zaken als de hoge energieprijzen en de overstromingen komen hierin naar boven.’ De vraag blijft of er een politieke partij in staat zal zijn om tegemoet te komen aan dit diepe ongenoegen van de betogers. Vlaams Belang en PTB lijken hier het best voor geplaatst maar heel wat betogers hebben zich afgekeerd van de politiek in het algemeen. ‘Die mensen gaan niet meer stemmen volgende keer.’

Iedereen voelt in zijn omgeving dat er onrust groeit, zegt Bauwens. De ontevredenheid over de coronamaatregelen komt bovenop andere problemen. ‘Dit creëert een gevaarlijke cocktail van ongenoegen waarbij niemand weet waar dit naartoe gaat.’ Zelfs indien de politiek zich bereidwillig opstelt zal er in vele gevallen niet snel verandering komen. De aanpak van de hoge energiefacturen is zo een voorbeeld. Wat de politiek ook doet, vroeg of laat komt dit toch opnieuw op de schouders van de middenklasse terecht. ‘Een begrotingsevenwicht is de kern van de politiek.’ Als politici kan je veel beloven maar als er geen geld is kan er niets gebeuren. Dat is een recept voor een catastrofe, benadrukt Bauwens.

Het parlementaire debat over verplichte vaccinatie

Siegfried Bracke schreef het al eerder, het maakt blijkbaar niet uit welke experts gevraagd worden maar wel welke partij wie vraagt. Bij de analyses over de expertencommissie die over verplichte vaccinatie aan het woord zal komen wordt er evenzeer voorbijgegaan aan de kern van de zaak als bij de coronabetoging. ‘Het feit dat Rik Torfs uitgenodigd is door het Vlaams Belang is blijkbaar interessanter dan het feit dat hij wel degelijk iets te vertellen heeft over mensenrechten.’ Ook bij de coronabetogingen gaat het niet over de essentie van de zaak en wordt er meer gesproken over het politiegeweld en de antivaxers dan over de betoging zelf, vindt Bauwens.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.