fbpx


Binnenland
Rellen in Anderlecht

Bernard Daelemans en Sam Van Rooy: etnische component aan rellen Anderlecht
Er is geen grote vonk nodig in het Anderlechtse Kuregem om tot explosieve rellen te komen. Recent maakten we het nog mee in volle lockdownperiode. Volgens Sam Van Rooy, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, gaat het hier doorgaans over jongeren met een zelfde cultureel-etnische achtergrond. ‘Ik zie hier toch de islam als bindende factor,’ zegt Van Rooy, ‘ook in rellen in andere West-Europese grootsteden. De islamitische leer leert hen onze vrije, westerse manier van leven te haten.’

Bernard Daelemans, hoofdredacteur van het linkse Vlaams-nationalistische maandblad Meervoud, staat in het Brusselse onderwijs en woont in Brussel. ‘Het gaat niet op om alle moslims over één kam te scheren, maar ik wil het ook niet wegsteken dat er een etnische component is aan de ingesteldheid,’ stelt Daelemans. Volgens hem is het gebrek aan perspectief mee de oorzaak dat een groep jongeren – die ook heel hoog scoren in de werkloosheid – vaak onze maatschappij aanvallen.

No-gozone

Daelemans benadrukt dat veel moslims wel hard werken om iets te betekenen voor zichzelf, hun familie en de maatschappij. ‘Dat sommige zones een no-gozone zijn, heeft echt wel te maken met de totale verpaupering van de buurt.’ Van Rooy ontkent niet dat een grote meerderheid moslims niet meedoet met de rellen. ‘Diverse groepen moslims zorgen voor diverse problemen, waarbij je de islam steeds als rode draad ziet. Neem nu bijvoorbeeld Turken. Zij zijn misschien minder vaak relschoppers maar hun moskeeën hangen via Diyanet aan Turkije.’ Dat maakt volgens Van Rooy dat ze blijven stemmen op Erdogan en verhindert dan dat ze integreren.

Daelemans merkt op dat de allochtonen met Marokkaanse achtergrond de grootste groep vormen in Brussel en ook de grootste groep in de jongerenwerkloosheid. Uit zijn ervaringen ondervindt hij dat ze weinig gemotiveerd zijn om inspanningen te doen qua leren door hun fixatie op racisme. ‘Er lijkt bij hun cultuur een zeker fatalisme ingebakken te zitten’, is zijn stelling. Van Rooy springt daarin bij: ‘Dat is het Inch Allah van de moslim. Ze moeten niet excelleren, want uiteindelijk ligt alles toch in handen van Allah.’

Volgens Van Rooy kent de Islam een grote slachtoffercultuur. ‘Niet te verwonderen dat links een goed gehoor vond bij hen om te zeggen dat wij hier racistisch zijn en zij altijd slachtoffer zijn.’ Voor Daelemans is het ironische dat links inderdaad gedacht heeft vanuit onze christelijke achtergrond met een schuldcultuur.

Als we naar oplossingen zoeken, is het voor Daelemans duidelijk dat we eerst moeten kijken naar de aanpak van het Franstalig onderwijs: ‘Die kwaliteit moet echt dringend en enorm gewerkt worden.’ Voor Van Rooy is het, verwijzend naar zijn recente boek, duidelijk dat we moeten blijven ingaan tegen de islamisering van onze samenleving. ‘In de allereerste plaats moet de instroom van moslims nu echt stoppen. Anders is het dweilen met de kraan open.’

Het boek Voor vrijheid dus tegen islamisering van Sam Van Rooy is verkrijgbaar in de online boekhandel van Doorbraak.

 


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.