fbpx


Politiek
De Wever

Drabbe en Devos: ‘Herverkiezing De Wever moet neuzen intern in dezelfde richting houden’
Het vaste duo Carl Devos en Karl Drabbe blikken in deze aflevering van Doorbraak Radio terug op de recente politieke actualiteit. Wat is hun analyse over de herverkiezing van Bart De Wever als partijvoorzitter van de N-VA? En hoe verloopt het nog met de federale regelgeving?

Overlijden Willy Kuijpers

Afgelopen woensdag overleed oud-burgemeester van Herent en Volksunie-boegbeeld Willy Kuijpers. Hij was één van de warmste mensen die ik ooit ontmoet heb, zegt Drabbe. ‘Zowel binnen als buiten de politiek.’ Hij was een dromer en een believer, hij geloofde in de Vlaamse zaak en wou daarvoor vechten. Hij stak zijn nek uit en geloofde in zijn idealen.

Volgens Devos kan het interessant zijn om naar aanleiding van zijn overlijden niet enkel zijn geschiedenis te vertellen maar ook die van de Volksunie. Heel wat mensen weten vandaag de dag niet meer waar de Volksunie voor stond. ‘Het is een veel rijkere partij dan alleen maar de voorloper van de N-VA.’ De partij stond toen aan de barricades voor politieke vernieuwing en was dus veel meer dan een regionalistische partij, zegt Devos.

Bart De Wever, voorzitter voor het leven?

Bart De Wever is voor de zesde keer op rij verkozen als voorzitter van de N-VA. Zou dat mogelijk geweest zijn binnen de Volksunie? Willy Kuijpers zou dit verdedigd hebben uit partijpolitieke loyaliteit, denkt Drabbe. Maar het valt moeilijk te zeggen of dit ook mogelijk zou zijn geweest binnen de vroegere Volksunie. ‘Er bestaat iets zoals statuten.’

De Wever zijn herverkiezing als voorzitter is er vooral om interne discussies en verdeeldheid te vermijden, zegt Devos. De voorzittersstrijd wordt vooral buiten de partij gevoerd en Devos kan goed begrijpen dat de N-VA dit wil vermijden. ‘Het debat zal wel gevoerd worden maar men kan dat dan beter binnenskamers doen.’ Er zijn zeker wel mensen binnen de N-VA die het zouden kunnen overnemen van De Wever maar die moeten eerst nog groeien in deze rol. De splitsing van de Volksunie heeft daarnaast ook een trauma geworpen op tal van leidende figuren, voegt Drabbe toe. ‘Ze zullen er alles aan doen om de neuzen in dezelfde richting te houden.’

De analyse binnen N-VA

Buiten de N-VA wordt er vaak de analyse gemaakt dat De Wever een aantal strategische fouten heeft gemaakt tijdens de regeringsvorming. In normale tijden had de kop van De Wever dan ook binnen de partij al lang moeten rollen, zegt Devos. ‘De verkiezingsresultaten waren slechter dan verwacht en de partij is niet in de federale regering geraakt, waar De Wever voor een stuk verantwoordelijk voor is.’ Veel N-VA’ers willen hem dit vergeven maar de resultaten blijven wel wat ze zijn. In normale omstandigheden zou de voorzitter dan moeten vertrekken maar De Wever zijn positie is zo sterk dat hij dat verlies wel kan hebben, zegt Devos.

De vage punten binnen het regeerakkoord

Het regeerakkoord van de Vivaldiregering was niet op alle vlakken in detail uitgewerkt. Één van die vage punten is de staatshervorming. De idee om hier burgers voor uit te loten past in de participatieve democratie om de democratie aan te vullen en te versterken, zegt Devos. ‘Dat dit idee nu naar boven komt is niet vreemd want ook in andere landen heeft men al geëxperimenteerd met burgerkabinetten die door loting worden samengesteld.’ Volgens Devos kan het een zekere meerwaarde hebben maar moeten de verwachtingen ook niet te hoog gelegd worden. ‘Een burgerpanel is een leuk nummer om te brengen maar zal tot niets leiden in het machtsspel in de Wetstraat.’ Volgens Drabbe is het beter om een panel van specialisten te installeren die de politiek adviseren over de staatshervorming dan een panel van burgers. Hij stelt zich ook de vraag of het niet een groot afleidingsmanoeuvre is, omdat er binnen de regering geen meerderheid bestaat voor herfederalisering.

De sluiting van de kerncentrales en de koolstoftaks

De minister van klimaat Khattabi legde recent de koolstoftaks op tafel en verklaarde die onmiddellijk te willen invoeren. De rest van de regering verklaarde dit te parkeren naar later vermits het invoeren van een koolstoftaks onderdeel moet uitmaken van een grotere fiscale hervorming. Ook op de verklaring van Groen om alle kerncentrales te sluiten werd niet eensgezind gereageerd. Bouchez reageerde dat dit nog overwogen moet worden in 2021. Maar volgens Devos is de beslissing eigenlijk al genomen als je kijkt naar wat de energieleverancier Engie zegt. Die zal voortaan focussen op de afbouw van de kerncentrales. ‘Vriend en vijand concludeert dus dat minister Van der Straeten daar wel gescoord heeft.’

Redacteur: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.