Het volk versus de elite
Ivan Van de Cloot en Hans Brockmans.
foto © DB
In de Europese Unie gaan de klassieke partijen gestaag achteruit. Maar hoe komt dat? Hans Brockmans vraagt het voor Doorbraak TV aan econoom Ivan Van de Cloot.
De Nederlandse Verkiezingen werden gekenmerkt door de spanning tussen de bevolking en de elite. Een beleid zonder draagvlak vertaalt zich in een gestage achteruitgang van klassieke partijen. Op het niveau van de Europese Unie doet zich hetzelfde voor.
Raadsvoorzitter Charles Michel stelt voor dat tegen 2030 acht staten klaar zijn voor het lidmaatschap: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Turkije en Oekraïne. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen gaat grotendeels mee in die redenering. Zijn die landen daar wel klaar voor? En staat de Europese bevolking achter het streven van de Europese elite?
Dezelfde vraag kan ook gesteld worden over de Green deal die lidstaten aanzet om klimaatregelen te nemen. In Vlaanderen wordt dat vertaald in de renovatieplicht, vijf jaar na de aankoop van een nieuwe woning. Die jaagt vooral de middenklasse op kosten. Dat gebeurt op een moment dat economen wijzen op een toenemende armoede in België. Maar klopt dat wel? Redacteur Hans Brockmans vroeg het voor Doorbraak TV aan Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.
Discriminatie van de werkgever tegen Vlaams Belangers is verboden, maar gebeurt wel degelijk bij de sollicitatie. En nu ook in Izegem?
‘Rechtsomkeert’ van Derk Jan Eppink is ons boek van de week. Koop het nu tegen een voordeelprijs!