fbpx


Politiek

Jean-Marie Dedecker: ‘We leven in particratie geregeerd door vriendschappen van partijvoorzitters’
Het einde van het jaar houdt traditioneel in dat er even wordt stilgestaan bij de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen jaar. Het nieuws in 2020 werd gedomineerd door het coronavirus en de regeringsvorming, die er na lang wachten dan toch kwam. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Jean-Marie Dedecker zijn visie op de aanpak van corona en de politieke actualiteit. De gesneuvelde vrijheden Het is een beklemmend jaar geweest, zegt Dedecker. ‘Onze vrijheden zijn beperkt door corona, wat deels…

Plus artikel - gratis maandabonnement

U heeft een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U heeft reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnementWas u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het einde van het jaar houdt traditioneel in dat er even wordt stilgestaan bij de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen jaar. Het nieuws in 2020 werd gedomineerd door het coronavirus en de regeringsvorming, die er na lang wachten dan toch kwam. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Jean-Marie Dedecker zijn visie op de aanpak van corona en de politieke actualiteit.

De gesneuvelde vrijheden

Het is een beklemmend jaar geweest, zegt Dedecker. ‘Onze vrijheden zijn beperkt door corona, wat deels begrijpelijk is, maar men is vooral in overdrive gegaan.’ Volgens Dedecker moet het gaan over het inperken van het aantal coronabesmettingen en dat meet je niet aan het aantal processen-verbaal die gemaakt worden. Daar zitten we op een tweespalt, vindt Dedecker.

‘In bepaalde delen van het land wordt er minder hard ingegrepen bij bepaalde etnische gemeenschappen maar bij de brave Vlaming wordt er wel nagegaan met hoeveel mensen men onder de kerstboom zit.’ Dat vindt Dedecker problematisch. ‘Het is het inperken van de vrijheid, maar doe dat dan op een intelligente manier.’ Het hele coronabeleid is tot op vandaag een grote chaos, stelt Dedecker.

De vaccinatiestrategie

Dedecker stelt zich vragen bij de volgorde waarin de vaccins worden toegediend. ‘Waarom worden de kappers die nu niet kunnen werken niet eerst gevaccineerd?’ De woonzorgcentra krijgen voorrang omdat men zich schaamt voor het gevoerde wanbeleid, zegt Dedecker. ‘Dat beleid blijft verdergaan, er is niets gelukt.’ Daarnaast lijkt het alsof de media niet meer weet wat te brengen. ‘Er mag ook geen kritische stem zijn.’ Ook de idee om nu eerst iedereen één spuit te geven en het tweede uit te stellen vindt Dedecker een manier om de eigen onmacht te camoufleren.

Kritisch denken en het democratisch deficit

Voor Dedecker gaat het niet over een bepaalde groep macht geven of niet. ‘De virologen hebben wel het land overgenomen, dat is de virocratie.’ Daarnaast werd Wilmès ook in het zadel gehouden om de pandemie te bestrijden, maar dat werd een complete ramp, zegt Dedecker. ‘We moeten kritischer zijn, ook ten opzichte van de virologen.’ Het is makkelijk om de burger altijd van alles de schuld te geven, vindt Dedecker. De overdreven regels creëren het tegenovergestelde effect. ‘Wie te veel verbiedt, die verbiedt niks meer.’

Mensen hebben gezond verstand, vindt Dedecker. De overdreven regels werken op de zenuwen van de mensen. ‘Het wordt ridicuul en dan verdwijnt het gezond verstand.’ Dedecker ergert zich ook aan het feit dat het parlementaire debat nergens meer speelt. ‘Het is een volledig democratisch deficit geworden.’ De twee partijen die de verkiezingen hebben gewonnen zitten buiten de regering. ‘Waarom houd je dan nog verkiezingen?’ vraagt Dedecker zich af. De carrière van één persoon speelt een rol in de regeringssamenstelling. Dedecker verwijst naar de carrière van De Croo die de houding van Open Vld bepaalde. ‘We leven in een particratie geregeerd door de vriendschappen van de partijvoorzitters.’ Door gebrek aan kritiek blijft het status quo behouden.

Partijdictatuur

Dedecker vindt het spijtig dat De Wever verklaarde niet te willen regeren met het Vlaams Belang, al is het vanuit tactisch oogpunt wel begrijpelijk. ‘Maar de bevolking heeft het recht om zijn leiders te kiezen, en als je dat niet hebt dan krijg je een dictatuur.’ Momenteel is er een partijdictatuur, vindt Dedecker. ‘De belangrijkste ministerposten zijn bezet door mensen die zelfs niet verkozen zijn.’

Het enige nut van verkiezingen lijkt het verdelen van de machtsverhoudingen tussen de traditionele partijen, zegt Dedecker. ‘Over de jaren heen is het democratisch deficit gegroeid en de media draagt dat mee.’ De peilingen zouden wel eens correct kunnen zijn over het feit dat er nog groeimarge is voor het Vlaams Belang. ‘Maar we weten natuurlijk niet wat er nog zal gebeuren.’

Het belgicisme en de cancelcultuur

De terugkeer van het belgicisme zijn de laatste stuiptrekkingen. De enige manier om te overleven is het behoud van het cordon sanitaire, zegt Dedecker. ‘Bij Open Vld hebben ze alles wat ze ooit aanbeden hebben verbrand om aan de macht te blijven.’ Dat wij dat als bevolking aanvaarden vindt Dedecker het grootste probleem. ‘Maar het is moeilijk om ons te laten horen via de verkiezingen of de media.’

Onze identiteitsschaamte wordt steeds opgeschroefd, stelt Dedecker. ‘Er is een gedachtenpolitie gevormd en de freedom of speech is al sterk ingeperkt.’ Volgens Dedecker komt op termijn de clash of civilizations er zeker aan.

Redacteur: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.