Joris Vaesen: ‘Statistisch is het duidelijk dat vaccinatie de kans op ziekenhuisopname sterk verkleint’
De vaccinatiebarometer van Joris Vaesen geeft een overzicht van hoe het gaat met de vaccinaties
Om de vaccinatiecijfers transparant weer te geven startte Joris Vaesen een eigen dashboard op. In deze podcast geeft hij meer uitleg over zijn initiatief.
De eerste vaccinatiecampagne is achter de rug en iedereen die dit wou heeft reeds een prik gekregen. Door de vierde coronagolf komt nu een derde prik voor iedereen op tafel te liggen. Om de vaccinatiecijfers overzichtelijk weer te geven startte Joris Vaesen op eigen initiatief een vaccinatiedashboard om de cijfers overzichtelijk weer te geven. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft hij meer uitleg over de vaccinatiebarometer.
Nood aan transparante informatie
De idee van Vaesen om een vaccinatiebarometer te ontwikkelen kwam er omdat hij merkte dat er nood was aan transparante informatie bij de opstart van de campagne. Er waren heel wat cijfers beschikbaar over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames maar er was geen eenduidig cijfer over de progressie van de vaccinatiecampagne, zegt Vaesen. Het dashboard geeft een beter zicht op wie wanneer aan de beurt komt en welke verschillen er tussen regio’s zijn.
De website die Vaesen ontwikkelde geeft geen informatie over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames of aantal overlijdens. Voor deze cijfers waren er al platformen en visualisaties voorhanden, zegt Vaesen. ‘Het aantal vaccinaties was een vacuüm waar ik ingedoken ben.’ Bovendien doet Vaesen dit volledig onafhankelijk en is hij dus niet verbonden met de overheid. ‘Natuurlijk werken we wel met data van de overheid maar de keuze over hoe we deze data visualiseren is volledig aan ons.’ De politieke onafhankelijkheid blijkt ook belangrijk voor de bezoekers van het platform.
In een vacuüm gedoken
Het hoge bezoekersaantal van de vaccinatiebarometer toont aan dat Vaesen echt in een vacuüm is gedoken en dat er nood was aan transparante informatie over de vaccinatie. De gegevens verschenen ook op nieuwssites en werden opgepikt door programma’s zoals De Afspraak wat de populariteit alleen maar deed toenemen. De populariteit bevestigde Vaesen zijn vermoeden dat er nood was aan visualisatie en een platform waar mensen de progressie konden volgen, zonder politiek gekleurd te zijn.
Ook na het afronden van de eerste vaccinatiecampagne blijft Vaesen de vaccinatiebarometer verder updaten. ‘Er is nog steeds nood aan nieuwe inzichten, zeker nu duidelijk wordt dat er een boosterprik zal komen.’ In het begin van de vaccinatiecampagne was vooral de performantie belangrijk. De barometer was toen het enige platform dat de link maakte tussen het aantal geleverde en toegediende vaccins, zegt Vaesen. Vandaag de dag is het nog steeds belangrijk om het interactief gedeelte in de vaccinatiecijfers te belichten. Bezoekers van de website kunnen zelf bepalen welke data ze belangrijk vinden en willen opzoeken.
Van exponentieel naar lineair
Het aantal toegediende dosissen is van een exponentiële naar een lineaire groei overgegaan terwijl het aantal geleverde vaccins wel exponentieel blijft groeien. Er zijn momenteel heel wat vaccins in voorraad maar dit is geen ongebruikte stock aangezien de 65-plussers nu in aanmerking komen voor hun derde prik, zegt Vaesen. ‘Als we iedereen een boosterprik willen geven zullen we die voorraad ook nodig hebben.’ Daarnaast zijn er ook vaccins die wel geleverd worden maar niet beschikbaar zijn omdat ze doorgegeven worden aan landen waar er nog een tekort is. In primeur kan Vaesen reeds vertellen dat er op het dashboard ook nog een grafiek aankomt met het aantal gedoneerde vaccins aan andere landen.
De verschillen tussen de regio’s
Op het dashboard is ook duidelijk te zien dat er verschillen zijn in de vaccinatiegraad tussen de regio’s. In Brussel zijn er veel minder mensen geprikt dan in Vlaanderen. Dit verschil bleek op een bepaald ook uit de aantal geleverde vaccins aan de regio’s. Vanuit het federale niveau worden deze geleverd aan de drie regio’s maar aangezien er in Brussel een aanbodoverschot was werden deze door het federale niveau opnieuw opgevraagd om door te leveren naar Vlaanderen. Er is dus wel degelijk een verschil in de vaccinatiebereidheid tussen de regio’s, zegt Vaesen.
Golf van de ongevaccineerden?
55% van de gehospitaliseerden op dit moment zijn gevaccineerden, 45% is dus niet gevaccineerd. Voor sommigen is dit het bewijs dat de vaccins niet zouden werken maar statistisch klopt dit niet, zegt Vaesen. Het aandeel gevaccineerden in de totale bevolking is veel groter dan het aandeel niet-gevaccineerden waardoor het logisch is dat in absolute aantalen er meer gevaccineerden in het ziekenhuis liggen, de proportionaliteit moet in rekening genomen worden. Maar het blijkt duidelijk uit de cijfers dat vaccinatie de kans op een ziekenhuisopname aanzienlijk verkleint.
redacteur artikel: Rani De Leeneer
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’