fbpx


Geopolitiek

Joris Verbeurgt: ‘We moeten kiezen tussen boter of kanonnen’
Joris Verbeurgt, militair historicus, bekijkt de investeringen in defensie als noodzakelijke inhaling op het jarenlang ondergefinancierde departement. ‘Wie jarenlang rekende op vrede dankzij economische samenwerking, is er nu wel bedrogen uitgekomen’, aldus Verbeurgt.

De investeringen binnen het NAVO-bondgenootschap zijn zeker nodig. De NAVO hangt enorm af van de Amerikaanse defensie maar die richten zich alsmaar meer op andere globale uitdagingen. Ook Frankrijk blijft een aparte houding hebben tegenover de NAVO. Ons leger is bijna die naam niet meer waardig. ‘Ik vergelijk het met de jaren dertig toen er moest gekozen worden tussen boter of kanonnen’, stelt Verbeurgt vast. ‘Wij kozen voor boter, nazi-Duitsland voor kanonnen.’ We kennen de uitkomst daarvan.

De huidige investeringen gebeuren binnen de NAVO nog te veel verspreid. Een leger is per definitie nationaal, maar er zou beter samengewerkt worden. Het politieke probleem blijft natuurlijk de uitbouw van een Europees leger. Belgische soldaten die worden ingezet naar aanleiding van Europese beslissingen, is nog een stap te ver.

Nadenken over uitbreiding NAVO

We zullen ook goed moeten nadenken over de uitbreiding van de NAVO. Dat landen zoals Zweden en Finland lid worden is nog te overwegen, maar voor Oekraïne ligt dat toch veel moeilijker. De NAVO is het aan zichzelf verplicht om te denken aan de bescherming van wie nu al lid is, meent Verbeurgt.

Hij denkt ook dat Poetin altijd heel duidelijk is geweest dat het nu gaat om een beperkte militaire operatie. ‘Als hij Oekraïne wilde bezetten, dan was hij met veel meer troepen binnengevallen.’ Waarschijnlijk zal Poetin zich op het oosten van Oekraïne richten. ‘Ik sta ook al een paar weken verbaasd naar hoe het Westen de oorlog percipieert’, zegt Verbeurgt.

We hebben niet alle informatie van wat er zich werkelijk afspeelt. Iedere oorlog is ook een propaganda-oorlog en dat is deze keer niet anders. ‘Zevenhonderd vernietigde tanks is bijna niet te geloven, dat zou de grootste tankoorlog ooit zijn’, geeft Verbeurgt weer als ongeloofwaardig nieuws. ‘Het eerste wat sneuvelt in een oorlog, is de waarheid‘, besluit hij.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.