Maddens en Bauwens: ‘De Vlaamse regering klimt uit het dal’
Jan Jambon verdedigt het krokusakkoord in het Vlaams parlement.
foto © Belg
Bart Maddens en Pieter Bauwens kijken naar het energiecomptomis van Vivaldi en het krokusakkoord van Jambon.
De actualiteit wordt gedomineerd door de Russische inval in Oekraïne, die de energieprijzen bij ons opnieuw de hoogte zal induwen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse van de politieke week.
De perfecte storm
Olie en aardgasprijzen schieten de hoogte in als gevolg van de escalatie van het conflict rond Oekraïne. Dat komt bovenop het energiedebat en de discussie over de sluiting van de kerncentrales in ons land, dat de actualiteit al domineerde. Het verhaal over de kernuitstap en het bouwen van de gascentrales krijgt men zo niet meer verkocht aan de Vlaming. Deze perfecte storm is het einde van de kernuitstap zoals die nu op tafel ligt, aldus Bauwens. ‘De meeste politici, op Groen na, willen hun handen hier niet langer aan verbranden.’ Groen zal principieel vasthouden aan de kernuitstap. Dat blijft een symbooldossier voor hen, benadrukt Maddens.
De uitkomst zal een typisch Belgisch compromis zijn. Een tijdelijke opschorting waarbij er nog geen definitieve beslissing valt, zegt Bauwens. Het dossier is op dit moment zeer zwart-wit. Ofwel blijven de kerncentrales open, ofwel gaan ze dicht. Bovendien zou ook het openhouden van de kerncentrales geen wandeling in het park zijn, zegt Maddens. Wanneer Groen de troef van de sluiting van de kerncentrales toch verliest, zal ze zich op een ander dossier moeten gooien.
Bij de meerderheidspartijen heerst wel de angst dat N-VA in 2024 naar de kiezer zal trekken met het beeld dat de hoge energieprijzen de schuld zijn van de Vivaldi-regering. De vrees dat het verhaal van N-VA blijft plakken bij de kiezer is de voornaamste reden voor de bocht in de kernuitstap die nu is ingezet, zegt Maddens.
Dat N-VA bijzonder kritisch blijft voor de plannen van de federale regering om te stoppen met kernenergie is algemeen geweten. N-VA voorzitter Bart De Wever gooide vorige week de idee op tafel om het energiebeleid te regionaliseren. Zowel meerderheid als oppositie reageerden afwijzend op zijn idee. Dat is een typisch Belgisch reflex, zegt Bauwens. ‘Wanneer je er federaal niet uitgeraakt, dan splits je het beleid.’ Dat idee van N-VA staat haaks op het beeld dat de federale regering wil schetsen over de toekomst van België.
Trekt CD&V opnieuw de Vlaamse kaart?
Na lange tijd is er opnieuw een Vlaamsgezind geluid te horen bij CD&V. Al is wat minister Verlinden verkondigt gewoon een vertaling van het regeerakkoord. Er staat veel vermeld over institutionele hervorming in het regeerakkoord. Zo staat er letterlijk dat de gezondheidszorg gesplitst moet worden, zegt Maddens. ‘Er werd een principiële keuze gemaakt om de gezondheidszorg te splitsen en Verlinden heeft dat nu enkel benadrukt.’ Na 2024 zal men dus geen steun moeten zoeken bij CD&V om te herfederaliseren.
Toch blijft Bauwens kritisch voor wat dat in de praktijk teweegbrengt. ‘Zolang er geen veranderingen komen in de financiering van de gezondheidszorg blijven dit beslissingen in de marge.’ Het hervormingsplan voor de ziekenhuisfinanciering van minister Vandenbroucke is bovendien duidelijk gekleurd door Franstalige dominantie in de federale regering. Ook het probleem van de Riziv-nummers dreigt steeds groter te worden, benadrukt Bauwens. ‘Dat dossier is zuiver communautair.’
De Vlaamse regering klimt uit het dal
Wat het Vlaamse niveau betreft vindt Maddens dat de regering eindelijk uit het dal klimt. Via stille diplomatie achter de schermen is Jambon erin geslaagd een akkoord te bereiken over het stikstofbeleid. Bovendien hangt er een akkoord over de betonstop in de lucht. ‘De Vlaamse regering moet dit momentum kunnen aanhouden om in 2024 naar de kiezer te kunnen trekken met het beeld dat het Vlaamse niveau beter functioneert dan het federale.’ Volgens Maddens is er een kans om daar te landen, al liggen de flaters van het Vlaamse niveau nu nog vers in het geheugen en is de weg naar 2024 nog lang.
Naderen we het definitieve einde van het CST nu code geel nadert? Bauwens en Maddens hopen van wel. De polarisatie in de maatschappij is enorm gegroeid door de invoering van het CST en bovendien was de boostercampagne ook geen succes, zegt Maddens. Wanneer vanaf 1 maart de boosterprik verplicht wordt om een groen scherm te krijgen, zullen dus heel wat mensen buiten de boot vallen. Momenteel staat er een nieuw overlegcomité op 4 maart gepland, waardoor dus tijdens de krokusvakantie naar alle waarschijnlijkheid het CST nog van kracht zal blijven. ‘Het feit dat het overlegcomité nu pas op 4 maart staat gepland is een overwinning van wie voorstander is van het CST.’
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Tags |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.