Mark Van den Wijngaert: ‘Leopold I vond de grondwet absurd’
foto © Belga
In zijn laatste boek toont Mark Van den Wijngaert goed aan hoe de koning toch nog altijd invloed blijft uitoefenen in de politiek van dit land.
Ook al speelt het Belgische koningshuis sinds de doorgedreven gewestvorming een steeds kleinere rol in het politieke leven, het blijft er een essentieel onderdeel van.
Het is aan de hand van zorgvuldig onderzochte feiten dat historicus Mark Van den Wijngaert, zonder zelf te vaak een eigen mening te onderlijnen, in zijn nieuw boek België en zijn koningen zijn lezer zelf in de mogelijkheid stelt om zich een beeld te vormen van de plaats die de Belgische koningen hebben proberen in te nemen in de geschiedenis. De wetenschappelijke afstandelijkheid van de auteur levert zo geen voorspelbaar of vervelend boek op. Wie het goed leest, kan er een bijzondere kritische kijk op het koningshuis uit distilleren.
Grondwettelijke monarchie
Sinds Leopold I hebben de Belgische koningen het nooit gemakkelijk gehad met de rol die ze moeten spelen in een grondwettelijke monarchie. Gekend zijn de brute uitspraken van de eerste koning der Belgen, die de grondwet absurd vond. Hij was een uitgesproken ancien regime-vorst, die zonder aarzelen in een absolutistisch avontuur zou gestapt zijn. Leopold I, maar evengoed zijn opvolgers Leopold II, Albert I en natuurlijk in overtreffende trap Leopold III, zagen zichzelf als het onbetwiste hoofd van het leger, zonder enig respect voor de ministeriële dekking die de grondwet voorzag.
Die koninklijke hardnekkigheid zou uiteindelijk leiden tot de Koningskwestie en het aftreden van Leopold III. Het was een moment waar België afscheid had kunnen nemen van de monarchie en kiezen voor een republiek. Maar dat gebeurde niet. Slechts één dag was België een land zonder koning, toen Boudewijn een dag ziekteverlof kreeg van de regering omdat hij de abortuswet niet wou ondertekenen. Maar ook na deze crisis hield de Belgische monarchie stand.
Ontmand koningschap
De bij wijlen woelige relatie tussen het staatshoofd en de regering komt pas tot relatieve rust onder Albert II. En de lijn van ontmand koningschap zet zich door onder de huidige vorst Filip.
Van den Wijngaert toont goed aan hoe de koningen, tegen hun zin, aan macht hebben moeten inleveren onder druk van parlement en regering, maar toch nog altijd invloed blijven uitoefenen in de politiek van dit land.
België en zijn koningen is het Boek van de Week in onze online boekhandel, tijdelijk aangeboden met gratis verzending.
Categorieën |
---|
Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.
Walter Grootaers kijkt terug op leven en carrière met De Kreuners, die het Nederlands introduceerden in de rock-‘n-roll in Vlaanderen.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.