JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Mathias Vanden Borre: ‘Ecolo nog erger in hun afkeer van de politie’

David Geens25/5/2020
Mathias Vanden Borre tijdens zijn eedaflegging als Brussels parlementslid van
N-VA

Mathias Vanden Borre tijdens zijn eedaflegging als Brussels parlementslid van N-VA

foto © Belga

Nadat een opgehitste bende zich tegen de politie keerde in Anderlecht, laat de politie merken dat ze het beu zijn. Mathias Vanden Borre (N-VA) klaagt het gebrek van steun uit linkse hoek aan.

Vorige week deelde de politievakbond VSOA een filmpje op sociale media waarin te zien was hoe bij de arrestatie van een Algerijnse messentrekker de Anderlechtse buurt meteen in rep en roer stond. De menigte keerde zich snel tegen de politie. Een agent kreeg een heuse karatetrap in zijn gezicht. Maar het ergste is dat nadien de politie kop van jut is. De Brusselse agenten hebben er genoeg van dat zelfs een kleine interventie zo makkelijk escaleert. Ze voelen zich in de steek gelaten door de politici. Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor N-VA, woont zelf in Brussel en begrijpt het ongenoegen dat bij de Brusselse politie leeft.

‘Het is hoogst ongebruikelijk dat een politievakbond zulke beelden vrijgeeft, maar ze hebben dit duidelijk met een bedoeling gedaan. Ze willen de huidige situatie hiermee aankaarten’, verklaart Vanden Borre. ‘De politie is soms letterlijk de laatste dam tegen chaos en geweld in Brussel, en die dam dreigt het te begeven. De politie is het beu.’ De wederkerende boodschap is dat men genoeg heeft van mensen die druk zetten op de samenleving zoals linkse en rechtse anarchisten, haatpredikers enz… Dit leeft al langer bij de Brusselse politie en voelen zich niet gesteund door de lokale politiek.

‘De politie krijgt jammer genoeg alsmaar meer met escalaties van geweld te maken, maar als hun optreden dan in vraag wordt gesteld… Ik denk dan maar aan staatssecretaris Pascal Smet, die zonder kennis van feiten meteen naar de politie wijst’, zegt Vanden Borre. Het is ook geen eenmalig feit dat de politie met de vinger wordt gewezen en te horen krijgt dat het taak is zich te beheersen. ‘Het geweld is nochtans een resultaat van tien, twintig jaar falend beleid’, verwijt hij de Brusselse baronieën. Er is een onderhuidse spanning voelbaar bij de politie en binnenkort kan de dam barsten. De politievakbond laat inderdaad horen dat het voor hen moeilijk wordt. Ze getuigden onlangs nog over hun ervaringen op Doorbraak.

Afkeer van de politie

De grootste spanningen bevinden zich in Kuregem, een aantal andere wijken in Anderlecht, een paar straten in Laken en zeker ook in Molenbeek. ‘We moeten vooral kijken naar de bredere kanaalzone, met toenemende armoede en hoge concentraties van migratie’, verklaart Vanden Borre. De onderliggende problemen in de kanaalzone zitten in zeven gemeenten die allemaal onder PS-burgemeesters vallen. Volgens Vanden Borre is dat de rode draad doorheen de problematiek: ‘[D]e jarenlange dominantie van PS-bestuur. Hier en daar komt nu ook Ecolo meer en meer aan de macht maar zij zijn mogelijks nog erger wat hun afkeer van de politie betreft.’

Molenbeek is volgens onderzoek de meest ideale voedingsbodem voor verregaand islamisme. ‘Het gaat hier om politieke strekkingen van de islam die maatschappelijke dominantie willen. Die worden verspreid door haatpredikers en salafisten die rechtstreeks uit Saoedi-Arabië en andere landen die geen voeling hebben met onze cultuur worden ingevlogen’, vertelt Vanden Borre. Die vorm van radicalisme breidt zich uit naar de andere gemeenten. ‘Ik wil waarschuwen dat dit geen zaak is van wij tegen de islam of bepaalde bevolkingsgroepen‘, zegt Vanden Borre. Maar de elementen die fout zitten moeten volgens hem wel worden geïdentificeerd en aangepakt.

Respect door de wet moet door iedereen gedragen worden

Respect voor de wet moet door iedereen gedragen worden. Als de politie dit afdwingt, moeten lokale politici van linkse partijen dit ook ondersteunen in plaats van een oogje dicht te knijpen. ‘Ze doen meer dan dat. Ze verdedigen soms principes die daar haaks op staan’, windt Vanden Borre zich op. Politici roepen in bepaalde dossiers ook op om te reageren tegen de overheid en krijgen dan tienduizenden views. ‘Als je dat niet fundamenteel gaat aanpakken door de rechten en plichten van onze rechtsstaat uit te dragen, zit je midden op een hellend vlak.’

De politie is vaak slachtoffer van het geweld, maar uiteraard blijven er ook verbeteringen mogelijk in hun optreden, vindt Vanden Borre die daarover nog een opiniestuk publiceerde bij Knack. Voor hem blijft echter de bepampering door links het eerste probleem dat moet aangepakt worden: ‘De waarden van de rechtstaat en de democratie moeten door alle partijen uitgedragen worden, terwijl nu sommige Brusselse politici hun achterban aan zich binden door hen dat niet duidelijk te maken.

Vanden Borre is verbaasd dat de sp.a nu om een hoorzitting heeft gevraagd naar aanleiding van de dood van Adil en de zware rellen die er op volgde. ‘Ze zitten hier nu al zo lang in het bestuur en nu pas ontdekken ze dat er een probleem is?’. Voor hem is ook minister-president Rudi Vervoort een lame duck die nooit van zich laat horen en nooit sterke taal durft spreken. Dat moet veranderen, samen met de versnippering van de middelen over de zes Brusselse politiezones.

Luister naar het interview om te horen wat Mathias Vanden Borre nog meer te vertellen heeft over de situatie.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties