Neyskens en Asselman: ‘Nog lange strijd na de verkiezingen’
De enthousiasmekloof tussen Trump-stemmers en Biden-stemmers is groot, volgens Neyskens en Asselman.
foto © AFP
Wat kunnen we verwachten van de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen? Asselman en Neyskens geven een laatste analyse vlak voor verkiezingsdag.
De campagne is bijna voorbij, het is zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn aangekomen. Blijft Trump zitten in het Witte Huis of wordt hij vervangen door Biden? In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreken Amerika-watchers Roan Asselman en David Neyskens deze historische verkiezing.
De peilingen
De peilingen zijn een stuk interessanter dan tijdens de vorige podcast, zegt Asselman. Ze zijn een stuk verdeelder. Biden heeft nog steeds een voorsprong, maar die is kleiner geworden. ‘Vooral de peilingen uit de swing states geven aan dat het toch een stuk spannender zou kunnen worden.’
Daarnaast blijkt Trump opnieuw de favoriet te zijn in de traditioneel Republikeinse staten zoals Texas. Vorige week leek Biden tegen alle verwachtingen in een kans leek te maken in de dieprode staat. ‘Kort samengevat is Trump helemaal back in the race.’ Neyskens is het eens met deze analyse. ‘Het momentum ligt volledig bij de president deze keer.’ De mainstream media beginnen nu ook het schandaal rond Hunter Biden en zijn benoeming bij Burisma Holdings in Oekraïne op te pikken.
Het verschil tussen Trump en Biden
Al sinds het begin van de campagne is er een enthousiasmekloof tussen Trump en Biden, vindt Asselman. Er is een enorm verschil merkbaar in het enthousiasme tussen de mensen die aangeven voor Trump te stemmen en de mensen die aangeven voor Biden te kiezen. ‘De vraag is of aan Democratische kant het gebrek aan enthousiasme voor Biden gecompenseerd kan worden door de haat voor Trump.’ Dat is vooral relevant omdat er in de VS geen opkomstplicht bestaat. Enthousiasme is belangrijk om mensen naar de stembus te krijgen.
De Democraten hebben vooral aangedrongen op het mogelijk maken van stemmen via de post omdat er weinig enthousiasme is voor hun kandidaat, zegt Neyskens. ‘Stemmen uit je luie zetel via de post wordt dan natuurlijk makkelijker dan naar het kieshokje te gaan.’
Wordt het een lange strijd?
Trump zei eerder dat hij zal winnen als er geen fraude in het spel is. Deze uitspraak zou wel eens kunnen doen vermoeden dat hij een eventuele nederlaag zal toewijzen aan fraude. Zullen we de uitslag wel kennen op 4 november? Of wordt het een lange strijd tussen de kandidaten? Neyskens vermoedt dat laatste. ‘Je merkt nu al dat in Pennsylvania heel veel advocaten beginnen rond te lopen van andere staten.’ Volgens Neyskens zou er wel eens discussie kunnen ontstaan over de grondwettelijkheid van stemmen via de post die later toekomen dan 3 november.
Asselman maakt de vergelijking met de verkiezing in 2000, waarbij de overwinning van Bush uiteindelijk werd beslist door het Hooggerechtshof. Het kwam toen aan op een vijfhonderdtal stemmen uit Florida die beslisten wie president werd. ‘Bush versus Al Gore was een enorm polariserende verkiezing, het is daarna nooit meer goed gekomen tussen de Democraten en Bush.’
De rol van het Huis van Afgevaardigden
Een interessant weetje uit de Amerikaanse grondwet is dat de verkiezing naar het Huis van Afgevaardigden wordt gebracht als beide kandidaten op 269 kiesmannen zouden uitkomen. Op het eerste zicht lijkt dit een goede zaak voor Biden. De Democraten hebben momenteel een meerderheid in het Huis. Maar in dit geval zou iedere staat één stem krijgen.
‘Dan moet je gaan kijken naar wie binnen deze delegaties momenteel een meerderheid heeft, en dat zijn zeer nipt de Republikeinen.’ Als het zover zou komen, dan wordt die beslissing door het Huis van Afgevaardigden ook pas genomen na de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden, voegt Asselman hier nog aan toe.
De doorslaggevende keuze
Volgens Neyskens zal de keuze die de Amerikanen maken vooral met persoonlijkheid van de kandidaten en de economie te maken hebben. ‘Corona is ook terug in de VS, maar je merkt dat ze er wel beter mee kunnen omgaan.’ De economie blijft vooral doorslaggevend. Wie zal de jobs terugbrengen? In dit verband zijn er veel kleine signalen die erop wijzen dat Trump het momentum heeft. De vraag is of dat voldoende is om hem als winnaar over de finishlijn te duwen.
Lees ook de voorspellingen van Roan Asselman en David Neyskens over de presidentsverkiezingen in de VS.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Beluister ook onze andere podcasts:
Tags |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.