fbpx


Binnenland

Peter Reekmans: ‘Alle fusies in de politiek hebben geleid tot duurdere facturen en meer kosten’
De Vlaamse regering plant een grondige hervorming van de Vlaamse intercommunales. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek en auteur van het boek De Vlaamse ziekte: het web van de intercommunales, dieper in op de problemen binnen de intercommunales en de oplossingen die nodig zijn. Het kluwen van de intercommunales Veel mensen weten niet precies wat intercommunales zijn, zegt Reekmans. Intercommunales zijn in de jaren 70 opgericht als intergemeentelijke samenwerkingen om nutsvoorzieningen zoals water en…

Plus artikel - gratis maandabonnement

U heeft een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U heeft reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnementWas u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Vlaamse regering plant een grondige hervorming van de Vlaamse intercommunales. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek en auteur van het boek De Vlaamse ziekte: het web van de intercommunales, dieper in op de problemen binnen de intercommunales en de oplossingen die nodig zijn.

Het kluwen van de intercommunales

Veel mensen weten niet precies wat intercommunales zijn, zegt Reekmans. Intercommunales zijn in de jaren 70 opgericht als intergemeentelijke samenwerkingen om nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit aan een zo laag mogelijke prijs te kunnen aanbieden aan de inwoners. ‘De investering wordt dus over meerdere gemeentes gespreid om de kostprijs te drukken.’ Dat is een heel nobel doel, zegt Reekmans, maar ondertussen zijn de intercommunales totaal de verkeerde kant uitgegaan. ‘Het zijn gepolitiseerde instituten geworden waar de politiek een kluwen aan structuren en mandaten van heeft gemaakt.’ Daardoor is er niet enkel een wildgroei aan intercommunales gekomen, vindt Reekmans, de kosten swingen ook de pan uit.

Volgens Reekmans moet er overgegaan worden tot een opschaling van de intercommunales om de problemen aan te pakken. Hierbij denkt hij aan één drinkwaterbedrijf en één energiebedrijf. ‘Fluvius is hier een goede aanzet toe maar het probleem is dat alle aparte intercommunales daaronder wel behouden zijn.’ Minder structuren en minder politici aan het roer zodat er meer expertise aan tafel komt is noodzakelijk, zegt Reekmans.

De levensvatbaarheid

Intercommunales hebben hun levensvatbaarheid te danken aan de net gebuisde politici die in de raad van bestuur terechtkomen, zegt Reekmans. ‘Je komt bij de intercommunales geen burgemeesters of schepenen tegen, maar gemeenteraadsleden die net geen schepen geworden zijn.’ Dat is niet enkel het geval in de intercommunales maar ook bij heel wat overheidsbedrijven.

Volgens Reekmans is het grote probleem vandaag de dag dat men misbruik maakt van die structuren om enkele partijsoldaten te belonen. ‘Iedereen weet dat en geeft dat ook toe, maar het blijft wel allemaal zijn gang gaan.’

Niet alles op een hoop gooien

Volgens recente cijfers van minister Somers zijn er momenteel 2229 gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Maar Reekmans vindt dat de minister hier alles op een hoopje gooit. ‘Zo heb ik met mijn buurgemeente Bekkevoort bijvoorbeeld één cultuurambtenaar voor kostendeling, en dat is een intergemeentelijke samenwerking maar die kost niets.’

Intergemeentelijke samenwerkingen zonder al die ingewikkelde structuren en extra postjes hebben een meerwaarde. Het zijn ongeveer 80 à 90 intercommunales in dit land die veel geld kosten en moeten aangepakt worden.

Kleine en grote gemeenten

Reekmans stelt vast dat de kleinere gemeentes in Vlaanderen vandaag de dag financieel de gezondste zijn. Daarnaast verwijzen de voorstanders van fusies van gemeenten altijd naar Nederland en Denemarken, maar Reekmans vindt dat er ook eens moet gekeken worden naar Duitsland en Frankrijk die een goed voorbeeld zijn van degelijk bestuur en waar de gemeentes vaak nog kleiner zijn dan in Vlaanderen. Vooral in Nederland heeft onderzoek vastgesteld dat na de fusies van gemeenten die gemeenten 20 tot 30% meer kosten dan voorheen. ‘Alle fusies in de politiek hebben geleid tot meer kosten en duurdere facturen.’

Goed financieel beleid van een gemeente valt en staat met de bekwaamheid van de politieke bestuurders, vindt Reekmans. Ongeacht of het over een grote of kleine gemeente gaat. ‘Het grote probleem is dat heel wat gemeenten geld uitgeven dat er niet is en daardoor in financiële problemen terechtkomen.’ Reekmans vindt dat iedere gemeente niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt.

Het plan van Somers

Minister Somers is van plan om meer over te laten aan burgemeesters en schepenen in plaats van aan de zogenaamde gebuisde politici in de intercommunales. ‘Maar daar is het plan Somers niet voor nodig.’ Als gemeente moet je zelf de oefening kunnen maken wat het aanbod is op de privémarkt, wat het aanbod is in de intercommunales en wat de prijs-kwaliteit is. Daar moet je een marktstudie van maken, vindt Reekmans.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.