fbpx


Actualiteit, Economie
helicoptergeld

Professor Matthijs: ‘Van mij zou iedereen € 30000 mogen krijgen’De coronacrisis heeft onze economie abrupt doen stoppen. Zonder pepmiddelen zal ze ook niet vanzelf weer op gang  komen. Professor Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad van Financiën, gelooft dat een begrotingstekort van 40 tot 50 miljard zeker niet uitzonderlijk zal zijn. Een tekort van 8% op het BBP is echter nog voorgekomen in het verleden en kunnen we te boven komen.

De belangrijkste stimulans moet echter monetair zijn en dus van de Europese Centrale Bank (ECB) komen. Professor Matthijs komt dan ook met het voorstel van helicoptergeld. In plaats van geld bij te drukken en in handen van de banken te geven, stelt hij voor om iedere burger een cheque van € 3000 – of van hem mag het zelfs € 30 000 zijn – te geven waarvan een deel terugvloeit naar de nationale schatkisten en de rest vrij te besteden is.

Samen met een stevige injectie in het Europees Investeringsfonds met de verplichting om snel te investeren in infrastructuurwerken zoals de Oosterweelverbinding, zou dit een boost aan de economie moeten geven.

Ten slotte stelt hij voor nu al werk te maken van een weldoordachte opstart van sectoren die niet langer gesloten moeten blijven zonder de volksgezondheid te bedreigen. Als dan ook nog eens twee miljoen landgenoten hun zomervakantie in eigen land doorbrengen, is de horeca meteen ook verder geholpen.

Matthijs waarschuwt ook voor het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. De Waalse cijfers zijn veel slechter en nu reeds zien we dat in de politiek alles wordt  gedaan om Franstalige politici op plaatsen te zetten waar ze mee kunnen beslissen waar de subsidies terecht komen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.