JavaScript is required for this website to work.
Sport

Roger Federer en Carlos Alcaraz: de koning is dood, lang leve de koning!

Roger Federer.

Roger Federer.

foto © Wikipedia

In de schaduw van het overlijden van de Queen, vertrokken twee andere heersers: Roger Federer en Serena Williams.

De belangrijkste sport van afgelopen week leek wel het verslaan van een eindeloze stroom nieuws over het overlijden van de koningin Elizabeth II. In de schaduw van de queen zijn twee andere heersers vertrokken: de king en de queen van het tennis, Roger Federer en Serena Williams, hangen hun tennisracket aan de wilgen.

Legendes

De regeerperiode van de genoemde tennisgrootheden strekt zich uit over ruim twee decennia. Ze speelden de laatste tijd tegen sporters die nog geboren moesten worden toen zij hun weg naar de top al duchtig aan het banen waren. Beide sporters zijn levende legendes.

Ze worden ‘GOAT’ genoemd, ‘Greatest Of All Time‘. Om die bewering te staven worden lijsten en statistieken opgedreund. Daaruit blijkt dat zowel de king als de queen, die overigens beide in 1981 geboren zijn, uitzonderlijk waren. Toch is er een significant verschil: Serena Williams steekt echt in zowat elke statistiek boven haar concurrenten uit.

Roger Federer brak ooit quasi elk record, maar is ondertussen in de belangrijkste statistieken gepasseerd door Rafaël Nadal en Novak Djokovic. In het aantal grandslamtitels en het aantal weken op nummer één bijvoorbeeld. Federer voert echter andere statistieken aan: hij heeft de meeste Masters op zijn naam, hij is voorlopig de oudste aanvoerder van de ATP-ranking en hij stond het langst aan één stuk bovenaan die ranking.

Een oogstrelende speelstijl en doorzettingsvermogen

Toch zijn het niet die statistieken die hem de grootste maken. Hij was de laatste jaren bijlange niet meer zo sterk. Hij liet kansen op records liggen en hij sukkelde van de ene blessure in de andere, maar zijn speelstijl bleef oogstrelend elegant. Hij was hoffelijk en eervol in het verlies en hij gaf blijk van speelplezier en doorzettingsvermogen. Welke tennisser tennist tot hij op tram 4 zit? Wist u dat hij geen enkele wedstrijd vroegtijdig beëindigde door een blessure? Door een pijntje hier of daar? En dat hij wel tien keer een 0-2 achterstand in sets heeft omgebogen in 3-2? Daar is hij kampioen in.

Andre Agassi, Björn Borg, Boris Becker, Tim Henman, John McEnroe en Pete Sampras, allemaal mannen die een aardig balletje konden slaan, noemden Roger Federer al meer dan 10 jaar geleden de ‘beste speler aller tijden’. En toen moest de tweede helft van zijn carrière nog komen.

De koning is dood. Lang leve de koning!

De koning is dood, lang leve de koning! De winnaar van de jongste US Open en de nieuwe nummer één heet Carlos Alcaraz. De titel van ‘beste aller tijden’ wordt hem nu al profetisch toegedicht. Hij is de gedoodverfde recordhouder. Eén record heeft hij alvast beet: hij is de jongste nummer één ooit.

Zijn eerste wedstrijd als grandslamwinnaar en nummer één verloor hij echter. En ook dat doet hij goed, want zoals Federer al aantoonde: de grootste word je niet door foutloos te zijn.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties