JavaScript is required for this website to work.
radio

Terug naar waar het begon

Het militair kerkhof van Steenkerke, waar het eerste deel van deze podcast is
opgenomen. Waar niets nog herinnert aan die eerste bedevaart 100 jaar geleden.

Het militair kerkhof van Steenkerke, waar het eerste deel van deze podcast is opgenomen. Waar niets nog herinnert aan die eerste bedevaart 100 jaar geleden.

foto © DoorbraakPieter Bauwens

Pieter Bauwens en Guido Moons reizen de Westhoek af en bezoeken de locaties van de eerste IJzerbedevaarten. Wat betekenden die?

Op een militair kerkhof in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, begon op 5 september 1920 wat later zou uitgroeien tot de IJzerbedevaart. Decennialang werd die bedevaart een ijkpunt voor de Vlaamse Beweging. Hoofdredacteur Pieter Bauwens ging op pad met Guido Moons, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Moons was ook de voortrekker van de herdenkingen die de VVB organiseerde rond WOI, onder andere rond de Vlaamse terechtgestelden. Hij trekt ook het land rond met lezingen over het belang van de Frontbeweging.

De roadtrip begint in Steenkerke bij Veurne, waar het allemaal begon. Wie was Joe English? Waarom was bij zijn graf de eerste IJzerbedevaart? Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Wie was daar, wat werd er gezegd?

Na Steenkerke trekken Pieter en Guido naar Steenstraete, tussen Ieper en Diksmuide. Bij het grafmonument van de gebroeders Van Raemdonck was in 1921 de tweede IJzerbedevaart. Met al veel meer volk en een meer uitgesproken politieke boodschap. En op die weide in ‘het hol van Pluto’ vertelt Guido Moons waarom er een hek staat rond het Parlement in Brussel.

In een volgende aflevering gaat de tip verder, naar Westvleteren, Oeren en Diksmuide.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties