fbpx


Wetenschap
5g

Tom Cassauwers en Maurits Vande Reyde: ‘Brussel dreigt het Bokrijk van Europa te worden indien de stralingscapaciteit niet wordt aangepast’Over 5G, de opvolger van het 4G datanetwerk, is al veel inkt gevloeid. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders waarbij de anti-5G-beweging vooral bezorgd is over de schadelijke impact op de volksgezondheid veroorzaakt door de straling. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Tom Cassauwers, journalist en auteur van het boek 5G: de ruggengraat van onze toekomst, en Maurits Vande Reyde, parlementslid voor Open Vld, dieper in op dit onderwerp.

Het evenwicht tussen pro en contra

5G: de ruggengraat van onze toekomst, geschreven door Cassauwers, biedt een goed evenwicht tussen argumenten pro en contra 5G. De bedoeling was om een genuanceerd beeld te geven van de technologie omdat er nood is aan een middenweg tussen de hype rond 5G en de sterke kritiek op de vernieuwde technologie, zegt Cassauwers.

Vande Reyde heeft het boek van Cassauwers nog niet gelezen, maar sluit zich wel aan bij zijn standpunten over 5G. ‘Het zou een goede zaak zijn indien bijvoorbeeld parlementsleden dit boek lezen alvorens hun mening te geven over de nieuwe technologie.’ Verder vindt Vande Reyde het niet aan de overheid om technologie te introduceren, maar het is wel haar taak om voor voldoende draagvlak te zorgen. Om dit draagvlak te vergroten is er nood aan voldoende juiste informatie, iets waar er in België nog een groot gebrek aan is.

Het bijzondere aan 5G

5G is de nieuwe generatie van mobiel internet die het huidige 4G-netwerk zal vervangen. ‘5G zal sneller zijn dan 4G, waardoor we bijvoorbeeld meer data kunnen versturen.’ Cassauwers benadrukt dat 5G niet enkel voor een versnelling maar ook voor een vertraging zal zorgen op het netwerk, vooral bij de meer technische applicaties. Verder zal 5G er ook voor zorgen dat er meer apparaten met het internet verbonden kunnen zijn. Bij 5G gaan we dus van consumentenapplicaties die heel belangrijk waren bij 4G naar applicaties die belangrijker zijn voor bedrijven. Denk maar aan het automatiseren van fabrieken en logistieke centra. ‘In theorie gaat 5G het dus mogelijk maken om nieuwe applicaties te bouwen die onze wereld veel digitaler maken.’

De anti-5G-beweging

De beweging die zich verzet tegen het 5G-netwerk trekt vaak de noodzaak aan deze technologie in vraag. Is het wel nodig dat bijvoorbeeld filmpjes sneller laden? Vande Reyde benadrukt dat er vooral nood is aan deze nieuwe technologie voor onze Vlaamse economie, aangezien de focus bij 5G niet ligt op de consument maar op versnelde en nieuwe technologie voor bedrijven. ‘Het gaat zeker niet over het sneller downloaden van series op Netflix, maar wel over het mogelijk maken van nieuwe toepassingen.’ Dit houdt enorme voordelen in voor onze economie en de kritiek die 5G krijgt kan gecounterd worden door hier voldoende informatie over te verstrekken aan de bevolking.

Tot nu toe is er geen duidelijk bewijs voor de theorie van de anti-5G-beweging dat de straling geproduceerd door toestellen met 5G een groot gezondheidsrisico voor mensen inhoudt. ‘Uiteraard is er wel straling maar de risico’s kunnen beperkt worden door het invoeren van een stralingsbeperking zoals ook met 4G het geval is.’

Meer antennes en stralingscapaciteit

Voor het uitbouwen van een 5G-netwerk stelt zich de bijkomende uitdaging dat er nood is aan meer antennes. Volgens Vande Reyde kan dit geregeld worden door de overheid, net zoals het geval is bij 4G. ‘Meer samenwerking tussen de operatoren en bijkomende wetgeving is zeker nodig.’

5G heeft nu eenmaal meer antennes nodig en dat zorgt voor ongerustheid over stralingsnormen. De stralingsnormen die momenteel van toepassing zijn zullen herbekeken moeten worden om deze 5G-conform te maken. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de maximaal toegelaten straling veel te laag om een 5G-netwerk te kunnen uitbouwen. ‘Op die manier dreigt Brussel het Bokrijk van Europa te worden.’

De complexiteit van het beleid en de invloed op 5G

Het is de overheid die bepaalt welke frequentiebanden door welke operator mogen gebruikt worden. Door de complexe staatsstructuur in België verlopen ook de veilingen van de noodzakelijke licenties zeer complex. Er is geen officiële veiling geweest van het spectrum gelinkt aan 5G doordat er een conflict was ontstaan tussen de federale regering, met Open Vld op kop, en de Vlaamse regering met N-VA in de belangrijkste positie.

‘Het conflict ging voornamelijk over de verdeling van het geld tussen de deelstaten.’ De deelstaten krijgen traditioneel 20% van de opbrengst van de spectrumveiling, maar de deelstaten zijn hier niet langer mee akkoord en willen een hoger percentage. ‘Het dossier is compleet geblokkeerd geraakt waardoor er nog steeds geen veiling is geweest.’

Vande Reyde vindt dat er dringend nood is aan een oplossing voor dit probleem. ‘Gelukkig zijn de verschillende overheden nu overeengekomen om hier een studie te laten naar uitvoeren om te bepalen wat het aandeel is van media in mobiele data.’ Want het probleem wordt vooral veroorzaakt doordat media een Vlaamse bevoegdheid is en telecom een federale bevoegdheid.

Het boek 5G, de ruggegraat van onze toekomst, is te bestellen in onze online boekhandel.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.