Unieke tijdreis in 16de-eeuws Antwerpen met Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers, auteur van ‘Wildevrouw’.
foto © Belga/AFP
Luckas Vander Taelen sprak met Jeroen Olyslaegers over zijn nieuwe, en nu al succesvolle, roman ‘Wildevrouw’.
Er is vaak een achteraf aanwijsbaar moment in de carrière van een schrijver waar hij een boek heeft geschreven dat door zijn kracht de reputatie van de auteur voorgoed vestigt. Dat kan een magnum opus zijn, een onbetwistbaar meesterwerk of een werk dat een aanzet zal gebleken te zijn naar nog beter. Wat later het statuut zal zijn van Wildevrouw, daarvoor is het nu nog te vroeg om een oordeel uit te spreken. Maar zeker is nu al dat Jeroen Olyslaegers een bijzonder grote krachttoer heeft verricht door ons te laten kennis maken met Beer, een herbergier in het Antwerpen van de 16de eeuw.
Barabas
Het boek is zo immens goed gedocumenteerd dat de lezer zich niet van het gevoel kan ontdoen dat Olyslaegers goed bevriend is met professor Barabas en dank zij diens teletijdmachine werd terug geprojecteerd naar die bewogen jaren van Antwerpen en hij daar zelf zijn hoofdpersonage is geworden. Zo worden we net als Olyslaegers observator van de stad, waar het in de eerste helft van de zestiende eeuw bijzonder goed leven was door de handel in exotische producten. Tot de stad eerst getroffen werd door een strenge winter, die de stedelijke levensader, de Schelde, liet dichtvriezen.
Dat is pas het begin van het onheil, dat nog groter wordt door religieuze twisten en de furie van de onbetaalde Spaanse soldaten die de stad verkrachten. Door dat Antwerpen loopt de lezer mee met Olyslaegers en is hij eregast in de Engel, het café van hoofdpersonage Beer. Dank zij de literaire kracht van de auteur ontmoeten we alle belangrijke en onbelangrijke figuren uit die periode, van de geus Brederode over Pieter Bruegel tot Willem van Oranje. We zijn getuige van de Beeldenstorm en de Spaanse Furie en zelfs radbrakingen en martelingen worden ons niet gespaard, alles op een aangrijpende, kleurrijke en barokke manier beschreven. Wildevrouw biedt een unieke tijdreis door het zestiende-eeuwse Antwerpen, die niemand die interesse heeft voor de laatste ‘vrije’ jaren van de stad voor de Val van 1585 zich zou mogen ontzeggen.
Wildevrouw is te koop in de online boekhandel van Doorbraak — u betaalt nu geen verzendkosten.
Categorieën |
---|
Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.
Joanthan Littell vertrok naar Oekraïne om een boek te schrijven over een massamoord op Joden in 1941, maar het heden haalde hem in.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.