Wat als Trump en Biden niet kunnen deelnemen aan presidentsverkiezingen?
foto © Belga / Gage Skidmore
Deze keer buigen Asselman en Neyskens zich over de vraag ‘Wat als Trump noch Biden zich kandidaat kunnen stellen’?
Een nieuwe week, een nieuwe VS-podcast. Deze keer bespreken David Neyskens en Roan Asselman twee belangrijke onderwerpen: de afzetting van the Speaker of the House Kevin McCarthy en het scenario waarin Biden noch Trump kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen.
De recente afzetting van Kevin McCarthy is een waar unicum in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Dat er een stemming heeft plaatsgevonden is op zich niet uniek. Maar dat hij die effectief verloren heeft, is nieuw. De aanleiding was een begrotingswet die geen steun kreeg van zijn Republikeinse partijgenoten. De acht conservatieve Republikeinen die net de meerderheid leveren hebben hem niet gesteund. Ze waren namelijk tegen de borst gestoten omdat McCarthy een afgesproken belofte met hen verbroken heeft.
Belangrijk om te benadrukken is dat de Speaker echt wel een belangrijk figuur is. Hij (of zij) bepaalt wat gestemd wordt, wanneer en hoe. Dat zo’n figuur wordt afgezet is dan ook niet niks.
Wat als?
Verder is er nog de ‘wat-als’-oefening. Want het is niet ondenkbaar dat Biden noch Trump het zullen halen als kandidaat-opvolgers. De twee hebben immers elk hun lijstje met problemen. Bij Biden gaat het dan voornamelijk over zijn gezondheid en mentale toestand. Bij Trump zijn het vooral zijn problemen met justitie.
Wat Biden betreft zijn er een aantal mogelijke scenario’s voor de voorverkiezingen. Als Biden zegt dat hij ermee stopt vóór maart, zal er een stemming plaatsvinden op de conventie. Daar moeten de kiesmannen dan beslissen. Als Biden wacht totdat hij een absolute meerderheid heeft en dan zegt dat hij stopt, krijgen we een ‘open conventie’. In dat scenario kan iedereen aangeduid worden. Maar de kans dat dat gebeurt is klein, omdat de partij dan geen controle meer heeft op de aanduiding.
Een laatste scenario is dat Biden eerst de nominatie binnenhaalt, en er dan mee stopt. Zo kan de Democratische partij de controle behouden. Dan is het aan de partijtop om iemand vóór midden september te kiezen.
Geweld
Wat Trump betreft, zijn er ook een aantal mogelijke scenario’s. Een daarvan is dat Trump niet zal kúnnen deelnemen wegens een veroordeling, en die kans is zeer reëel. Zo’n veroordeling kan ook zeer nare gevolgen hebben. Trump heeft als ex-president immers persoonlijke beveiliging. Hij heeft dus in principe mankracht om zich tegen een arrestatie te verweren. En wat met de harde kern van Trump-aanhangers? Hun leider wordt politiek vervolgd (ook al kunnen de aanklachten juridisch correct zijn). Uitbarstingen van geweld zijn dan ook niet ondenkbaar.
Peiling
Tot slot de peiling van deze podcast. Bij de Republikeinse partij is Trumps afstand vergroot en wordt zeker eerste. Biden doet het dan, zacht uitgedrukt, minder goed. Zijn approval rate zakt tot 40,7 procent. Dat betekent dat Biden nu even impopulair is als Trum na de bestorming van het Capitool. Vroeger stond Biden in de peilingen altijd iets voor op Trump. Dat is tegenwoordig omgekeerd. Een teken aan de wand van het falen van het Bidenbeleid. En zo zijn we alweer rond.
Roan Asselmans boek over de Amerikaanse cultuuroorlogen, Amerika ontrafeld, is vanaf nu verkrijgbaar!
Tags |
---|
Personen |
---|
Yaro Deli is masterstudent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.
‘We moeten fanatiek zijn in de gematigdheid’, zei August Vermeylen ooit. In deze gepolariseerde tijd is dat misschien geen slecht advies.
Extreemlinks en -rechts werken samen om de regering Barnier al na drie maanden weg te sturen, terwijl Frankrijk financieel dieper in het moeras zakt.