JavaScript is required for this website to work.

Wie heeft touwtjes in handen in Witte Huis?

Yaro Deli25/9/2023
Huidig VS-president Joe Biden.

Huidig VS-president Joe Biden.

foto © Gage Skidmore

Asselman en Neyskens buigen zich in deze VS-podcast over de relatie tussen de Democraten en de Republikeinen. En wie is er eigenlijk écht president?

In de podcast over de politiek in de Verenigde staten staan Roan Asselman en David Neyskens stil bij de vraag wie nu écht de president is. Dat moet, nu Joe Biden sterk lijkt te verouderen en Kamala Harris het heft niet in handen neemt.

Slechte machtsgewoonte

Steeds vaker worden presidenten in de Verenigde Staten ‘geïmpeached’ oftewel afgezet. Het is een slechte gewoonte aan het worden. Zal het ook huidig president Joe Biden overkomen? Want hij staat steeds vaker ter discussie. Hoe sterk is zijn positie binnen de Democratische partij nog?

Biden en de zijnen hebben veel uitgespookt voor het zover kwam. Onder voormalig president Barack Obama zou zijn zoon, Hunter Biden, geholpen hebben een omkopingsschandaal in de doofpot te steken. Daar komen nog eens zelfverrijking en familieverrijking bovenop. De berichten die Hunter naar zijn vader stuurden liegen er niet om.

Afgezet of veroordeeld?

De kans dat Biden geïmpeached wordt is reëel, maar de kans op een effectieve veroordeling is veel kleiner. De hamvraag is ook of er genoeg bewijzen zijn opdat de Republikeinen voor een impeachmentprocedure kunnen gaan. Trouwens, op dit moment is er geen sprake van een formeel impeachment. Enkel een onderzoek loopt.

Wat wel opvalt is het verschil met de Donald Trump-tijden. Bij hem kwam er wel direct een impeachmentprocedure zonder voorafgaand onderzoek. En in tegenstelling tot Trump, is er in het geval van Biden wél overvloedig bewijs rond zijn misdrijven.  De gemakkelijkheid waarmee Trump met een impeachmentprocedure rond de oren werd geslagen, startte een nefaste precedentwerking.

Zo dreigt ‘impeachment’ het nieuwe normaal te worden binnen de Amerikaanse politiek. Het feit dat de Democraten en Republikeinen elkaars bloed wel kunnen drinken, maakt het er niet beter op. ‘Een wisselende meerderheid kan dan al snel automatisch leiden tot een impeachment’, voorspelt David Neyskens alvast.

Positie binnen partij

Dat de vuile was van Biden buiten wordt gehangen, lijkt niet veel Democraten wakker te houden. Toch zijn er enkelen die zich vragen stellen bij de positie van de president binnen de partij, al heeft dat meer te maken met zijn labiele gezondheidstoestand. Bovendien vindt de gemiddelde Amerikaan Biden eigenlijk te ouden te zwak om president te blijven. De vraag is dan ook: blijft hij de kandidaat van de Democraten voor de volgende verkiezingen? Waarschijnlijk wel.

Moest Biden vervangen worden, zou dat door Kamala Harris moeten gebeuren. Haar positie binnen de Democratische Partij is echter zwak. Iedereen wil er eigenlijk vanaf. Het wegvallen van Biden zou dan ook een miniburgeroorlog ontketenen, waarin iedereen Harris zal willen voorbijsteken. Maar als Biden te seniel is en Harris te incapabel, wie heeft dan werkelijk de politieke touwtjes in handen? Dat zijn een klein aantal machtsgroepjes gecentreerd rond ministers, maar evengoed ook mensen buiten het Witte Huis. En het zijn vooral die mensen die baat hebben bij een herverkiezing van Biden. Want dat bestendigt hun macht.

Meer is te horen in de volledige podcast.

Roan Asselman heeft een boek geschreven over de cultuuroorlogen in de Verenigde Staten Amerika Ontrafeld.

Yaro Deli is masterstudent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.

Commentaren en reacties