JavaScript is required for this website to work.

De roep terug: Ann Cleeves schrijft spannende detectiveserie

Pieter Jan Verstraete27/8/2023Leestijd 2 minuten
TitelDe roep terug
AuteurAnn Cleeves
UitgeverA.W. Bruna
ISBN9789400516311
Onze beoordeling
Aantal bladzijden416
Prijs€ 22.99
Koop dit boek

Schrijfster Ann Cleeves ontwierp met Matthew Venn een nieuwe detectivereeks. Het eerste deel van het verhaal De roep terug speelt zich af in Noord-Devon aan de kust. Een man wordt dood gevonden, geheimen stapelen zich op en de ontknoping blijkt onverwacht… 

In de detectivewereld is de 69-jarige Ann Cleeves zeker geen onbekende. In 1986 bracht ze haar eerste detective uit. Sindsdien schreef ze 35 diverse detectives en thrillers. Haar meest bekende reeksen zijn deze over Vera Stanhope en Jimmy Perez die uitgewerkt werden tot populaire tv-series. De schrijfster sleepte al verschillende prijzen in de wacht.

Evangelische gemeenschap

In het eerste deel van haar nieuwe reeks De roep terug (in 2019 verschenen als The Long Call) maken we kennis met inspecteur Matthew Venn. Ooit werkzaam in Bristol, maar na zijn huwelijk met zijn man Jonathan, is hij weer gaan wonen in zijn geboortestreek in Devon. In Barnstaple bouwde hij een nieuw leven op.

De politieroman begint met de begrafenis van zijn vader, die Matthew vanop afstand volgt. Sinds de dag dat hij de strenge evangelische gemeenschap verliet, werd hij ook door zijn ouders verstoten. Terwijl hij staat toe te kijken, rinkelt zijn mobiel. Er is een dode man op het strand gevonden.

Albatros

Al snel blijkt de man, met een tatoeage in zijn nek, vermoord te zijn. De zaak brengt Matthew in contact met mensen uit zijn verleden. Dodelijke geheimen borrelen op terwijl hij dacht dat zijn verleden achter hem lag.

De lezer maakt kennis met de mensen uit zijn directe omgeving. Met zijn man die steeds in korte broek en sandalen gekleed loopt, zijn assistenten Jen en Ross en anderen. Ze worden op sterke wijze voorgesteld en als lezer krijg je een goed beeld van de personages en hun verhoudingen tot elkaar.

De moordzaak zorgt voor heel wat ontwikkelingen die op meesterlijke wijze beschreven worden. Cleeves weet hoe ze een detective moet opbouwen en de lezer bij de les houden. Het ontknoping van het mysterie is verrassend, sterk en laat alle voorgaande gebeurtenissen op treffende wijze in elkaar vallen. De duistere cover van het boek is trouwens geslaagd: een ruig zeelandschap wekt het gevoel op dat er storm op komst is. En dat blijkt ook zo te zijn…

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties