JavaScript is required for this website to work.

De donkere kant van Sally Diamond: stevige psychologische thriller van Liz Nugent

Pieter Jan Verstraete7/8/2024Leestijd 3 minuten

Liz Nugent heeft zichzelf overtroffen met ‘De donkere kant van Sally Diamond’. Onvoorspelbaar en adembenemend, donker en verslavend, niemand gaat Sally Diamond nog vergeten.

Sally Diamond snapt niet wat er zo vreemd is. Ze deed gewoon wat haar vader altijd al zei: hem bij het vuilnis zetten na zijn dood. Nu staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen van de media en de politie, maar ook van een stem uit een verleden dat ze zich niet herinnert.

In 2014 debuteerde de Ierse Liz Nugent met haar thriller Unravelling Oliver. Het boek kreeg onmiddellijk een plaats bovenaan de bestsellerlijsten. Toch moesten we nog tot in 2023 wachten voor er een thriller van haar in het Nederlands verscheen. Dat gebeurde met In de schaduw, een werk dat de aandacht trok van recensenten en lezers. De donkere kant van Sally Diamond is haar tweede thriller in het Nederlands.

Carrick Sheedy

Sally Diamond (de ik-persoon in het boek) heeft een ‘socialevaardigheidsprobleem’, zoals haar vader Tom die psychiater was, haar omschrijft. Ze is een vrouw van 42, woont met haar vader en moeder in een afgelegen bungalow vlakbij het Ierse Carrick Sheedy en ziet, buiten het wekelijkse boodschappenuitje, amper andere mensen.

Na haar moeders dood, leeft Sally samen met haar vader een geïsoleerd bestaan. Haar vader behoedt haar voor de boze buitenwereld, zoals hij zegt. Wanneer ook haar vader sterft, neemt haar leven een grote wending.

Verdrietig is ze niet. Wel is het even wennen nu ze alles zelf moet doen, bijvoorbeeld het lichaam van haar vader verbranden

Verdrietig is ze niet. Wel is het even wennen nu ze alles zelf moet doen, bijvoorbeeld het lichaam van haar vader verbranden. Dat had ze eerder met haar vader afgesproken. Ze was altijd gehoorzaam aan zijn wil en wet. Nu dus ook.

Maar een en ander wil niet goed lukken. Met deze gruwelijke openingsscène begint een ijzersterk verhaal over waarom Sally geworden is zoals ze is: op zichzelf, direct, impulsief en eerder opvliegend.

Asociaal

Sally is altijd eerlijk geweest. Dus wanneer vragende bezoekers en buren willen weten wat ze heeft gedaan, vertelt ze hen eerlijk de waarheid. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect aan aandacht, en ook de politie en de media tonen belangstelling voor haar.

Journalisten bestormen het anders zo rustige dorp en Sally ontvangt ook haatmail. Al deze publiciteit zorgt ervoor dat er deuren naar haar verleden opengaan. Deuren die tot dan hermetisch gesloten waren en waarvan Sally niet eens vermoedde dat ze bestonden.

Gruwelijke inzichten

Het blijkt dat men niet steeds de waarheid tegen Sally heeft verteld, en dat haar karakter gevormd is door mensen om haar heen. Langzaamaan ontdekt ze wat er vroeger met haar gebeurd is en dat levert gruwelijke inzichten op.

De donkere kant van Sally Diamond, dat vlot leest, brengt ons een schrijnende inkijk in de kinderlijke psyche van een asociale en aseksuele volwassen vrouw, die leeft volgens een aangeleerd, gestructureerd patroon. Door toedoen van mentaal misbruik, geweld, afzondering en manipulatie is Sally wie ze is, en weet ze zelf niet beter.

Beklemmend

Sally heeft geen vrienden, laat staan een relatie, is nooit naar school geweest en neemt alles wat tegen haar wordt gezegd letterlijk. Als personage heeft Liz Nugent Sally indrukwekkend uitgediept.

De Ierse auteur zoekt de donkerste randen van de maatschappij op en toont hoe wreed de mens kan zijn

Langzaamaan leert ze de waarheid over zichzelf kennen, en dan blijkt haar toestand nog erbarmelijker te zijn dan ze dacht. Dat alles zorgt voor een beklemmende, soms benauwde sfeer. De manier waarop de auteur deze sfeer ontvouwt, is aangrijpend tragisch te noemen.

De Ierse auteur zoekt de donkerste randen van de maatschappij op en toont hoe wreed de mens kan zijn. Enkele taferelen en gebeurtenissen komen pijnlijk over en belemmeren zelfs het lezen.

Uniek personage

Gelukkig weet Sally zichzelf te redden en kan ze rekenen op de steun van enkele behulpzame mensen om haar heen. Stuk voor stuk worden hun karakters scherp getekend. Maar hebben ze allemaal wel eerlijke bedoelingen? Welke geheimen dragen ze met zich mee? En wie is Peter die plots uit het duister komt opdagen? Je leest het in De donkere kant van Sally Diamond.

Het boek is in de eerste plaats een psychologische thriller, maar wat voor een. Onderwerpen als mentale ziekte, misbruik, verkrachting, ontvoering en vrouwenhaat maken van het boek zeker geen lichte leeskost. Gelukkig zorgt de onbewuste humor van Sally af en toe voor wat verlichting.

Een typische thriller die tot verder doorlezen aanzet. Het verhaal van Sally blijft een tijdlang nasudderen in je hoofd. Lezen dus.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties